Zombierne indtager psych-out!-biffen

Torsdag d. 25. april kan du opleve to italienske zombie-mestre i topform. NB: Risiko for voodoo-forhekselse!

1970’erne bød på en sand invasion af zombier i biograferne verden over, og italienerne udmærkede sig som eksportører af de mest blodtørstige af slagsen. Efter mange års eksil på video og DVD vender de nu tilbage til det store lærred, når vi viser en bogstaveligt talt udødelig double feature med to af genrens mestre. I pausen mellem de to film er der kolde øller for kolde kontanter i Asta Bar, hvor pladerne snurrer på rejsegrammofonen.

En B-film-mesters hovedværk
Som alle rigtige 70’er-B-film med italiensk afsender er Lucio Fulcis ’Woodoo - rædslernes grønne ø’ kendt under et hav af andre titler (blandt andet ’Zombie Flesh Eaters’ og ’Zombi 2’). Filmen er Fulcis (også kaldet 'The Godfather of Gore') måske mest kendte værk og samtidig en glimrende introduktion til en af horror-genrens allerstørste instruktører.  

Det minimale plot i 'Woodoo' indledes med, at en tilsyneladende forladt båd driver i havn i New York. Båden er dog ikke helt tom, viser det sig, da en mand i en fremskreden tilstand af opløsning pludselig springer frem og bider en politibetjent i fjæset! Total panik! Fartøjet tilhører en videnskabsmand med base på en tropisk ø, og snart sætter hans datter og hendes entourage kursen mod syd for at opklare hvad der foregår. Men kan de nå at forhindre de levende døde i at lægge jorden øde?

Fulcis film er kendt for sine virtuose special effects, og et enkelt øjeblik kan endda ses som en homage til Luis Bunuel og Salvador Dalí (for dem, der kan få ’øje’ på det!). En lang undervands-dødsfight i slowmotion imellem en haj og en zombie er imidlertid den scene, hvor mesterens blodige signatur for evigt vil brænde sig ind i ens nethinde. Vises i en uklippet 35mm-kopi!

Gotiske gys og splatterier
Pupi Avati er en mindre kendt, men ligeså original filmskaber, hvis film desværre kun vises yderst sjældent, til trods for at de bedste kan måle sig med eliten af italienske horror-klassikere. ’Revenge of the Dead’ er således et dystert værk i den makabre, gotiske tradition og en af Avatis mest beundrede film.

Den unge journalist Stefano får foræret en gammel skrivemaskine, der engang har tilhørt en uortodoks videnskabsmand ved navn Zeder, som eksperimenterede med at begrave de døde i en jord, der ville få dem til at vende tilbage fra graven. Alt dette erfarer Stefano, da han finder Zeders optegnelser indprentet i maskinens farvebånd. Sporet leder ham til en forladt villa, hvor han gør endnu et mystisk fund: et rum fuldt af tv-monitorer, der alle viser en død mands ansigt - og så er mareridtet endda kun lige begyndt!

Tid: Torsdag den 25. april kl. 19.00
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 3374 3412