Cinematekets biograf

Kollektivet plakatfoto-Trine-Dyrholm-photo-by-Henrik-Petit

Cinemateket marts-april

PROGRAM. Cinemateket skyder foråret i gang med et tæt pakket program: Endnu mere David Lynch, det bedste fra dansk film 2016, Technicolor, belgiske enere, ny irsk film, mm. Du kan også opleve en stribe temaserier, særarrange- menter og hele seks festivaler.
Mathilde_poster

CPH:DOX - 100% virkelighed

DOKUMENTARFILMFESTIVAL. 16.-26. marts slår Cinemateket endnu en gang dørene op til CPH:DOX. 11 dage med 200 af verdens allerbedste dokumentarfilm, instruktørbesøg, koncerter, debatter, fester, skæve events og meget, meget mere!
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.

Bestil billetter / find film

Vælg enten DATO, FILM, SERIE eller EVENT

Mit program (0 film valgt)

Tilføj film til dit eget program ved at klikke på *
Se alle
Børnebiffen 5-7 år, marts
I dag kl. 11:15

Børnebiffen 5-7 år, marts

Austerlitz

Austerlitz

Instruktør: Sergei Loznitsa
I dag kl. 12:00Hvad sker der med en koncentrationslejr, når den bliver til en turistattraktion? Hvad bliver der af den tragiske setting, når den invaderes af horder af turister, fotograferer, filmer, spiser, poserer? Set gennem mesterdokumentaristen Sergei Loznitsas okular er svaret ikke så simpelt, som det måske umiddelbart kan lyde.

Loznitsa, der sidste år blev hyldet med en retrospektiv på verdens største dokumentarfestival, IDFA, formidler på den ene side kaoset og historieløsheden: De fjollede teenagere, skoven af selfie-stænger og fyren, der lige synes, at det lige var dagen at iføre sig sin t-shirt med påskriften ’I JUST DON’T CARE’. Mikrofonen indfanger en kakofoni af sætninger på forskellige sprog fra de utallige turistguider, bl.a. et symptomatisk ”guys, if you could just NOT eat in here, that would be great.”

På den anden side stikker Loznitzas observationsform dybere end den bedrevidende satire. De lange observerende takes fra forskellige tidligere kz-lejre gør, at ens tanker og øjne begynder at vandre, så man pludselig opdager uventede detaljer i billederne – historier, der i sig selv siger en masse om mennesket som art. Loznitsas statiske, smukt indrammede sort/hvide tableauxer bliver på den måde også til spejle: Det er os selv, vi kigger på. Hvordan ville man selv opføre sig på et sådant sted? Hvordan iagttager man på det uforståelige og utilgivelige? Findes der overhovedet et rigtigt og et forkert?

Karakteristisk for veteranen Loznitsa, der har været fast inventar i det internationale festivalkredsløb i årtier (senest med filmene ’Maidan’ fra 2014 og ’The Event’ fra 2015), er det det avancerede, men subtile samspil mellem lyd, billeder og klipning, der løfter værket op på et filosofisk niveau – uden at det bliver ordtungt eller kedeligt af den grund.

CPH:DOX for børn: '1 minuts natur' (Børnebiffen 3-6 år)

CPH:DOX for børn: '1 minuts natur' (Børnebiffen 3-6 år)

Instruktør: Stefanie Visjager, Katinka Baehr
I dag kl. 12:30

Vi viser 6 korte afsnit af '1 minuts natur' og taler i pauserne mellem filmene med børnene om deres eget forhold til natur.

Miss Kiet's Children

Miss Kiet's Children

Instruktør: Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster
I dag kl. 14:00Dagligdagen på nærmeste hold over et år i en hollandsk skoleklasse for asylbørn. Her ankommer børnene fra lande som Syrien og Irak til en helt ny hverdag og et sprog, de endnu ikke forstår. De har fået ar på sjælen i en al for tidlig alder, men får lov til at lære og lege under kærligt, men disciplineret opsyn fra den erfarne skolelærerinde, frøken Kiet. Hun er dog kun en birolle i denne observerende dokumentarfilm, hvor blikket er i børnehøjde, og de virkelige hovedpersoner er den lille Leanne, den iltre Haya og den traumatiserede Jorj, der stjæler både billedet og vores hjerter.

Let There be Light

Let There be Light

Instruktør: Mila Aung-Thwin, Van Royko
I dag kl. 14:15Kan vi skabe en kunstig sol på Jorden? Kapløbet om at finde fossilfri energikilder har aldrig været mere intens, og i Frankrig arbejder ingeniører, fysikere og andre fagspecialister fra 37 lande på en gigantisk forskningsstation, som man håber kan blive model for fremtidens kraftværk. Men vil det lykkes? Gennem spektakulære NASA-billeder af soludbrud, en fysikers forklaringer af plasmafysik til intetanende byggearbejdere og talrige interviews, er vi med når feltets førende fagpersoner gør forsøget på at udvikle en energiform, som samtidig kan løfte mystikken om, hvordan liv og energi overhovedet opstår.

The Cinema Travellers

The Cinema Travellers

Instruktør: Shirley Abraham, Amit Madheshiya
I dag kl. 16:30I over 70 år har Indiens omrejsende biografer bragt farverige eventyr ud i alle hjørner af det store land, hvor folk samles på markedspladserne for at se film i telte og under åben himmel. Og har man glemt, hvor magisk sådan en oplevelse kan være - eller har man aldrig haft chancen selv - så er den indiske 'The Cinema Travellers' et must! En levende filmkultur er samtidig en social fællesnævner og en samlende kraft i et land med mange minoriteter. Og selvom karavanebiografen med sine filmruller er ved at blive indhentet af udviklingen nægter dens passionerede ildsjæle at lukke og slukke.

Trophy

Trophy

Instruktør: Shaul Schwarz
I dag kl. 16:45Afrikas udrydningstruede dyrearter er big business. Tungt bevæbnede, amerikanske turister på safari drømmer om at nedlægge en løve, en elefant eller en af de andre 'big five', som idealistiske biologer forsøger at beskytte. Men at virkeligheden er utroligt meget mere kompleks, er en ubehagelig sandhed, som den hårdføre 'Trophy' afslører med et enestående, journalistisk overblik. Og med en sans for at fortælle sin historie så medrivende, at man er ved at falde ned af stolen. Fra instruktøren Shaul Schwarz ('Narco Cultura').

Purge This Land

Purge This Land

Instruktør: Lee Anne Schmitt
I dag kl. 18:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilRacismens og slaveriets moderne historie i Amerika genfortalt i en begavet og højaktuel film, der trækker tråde fra 1850'erne til nutidens USA, hvor fortidens spor er fortsat er til stede i landskaber og bybilleder, på gavlmalerier og i glemte breve. Og i den systemiske vold, som sorte amerikanere fortsat er genstand for. John Brown - hvid, militant aktivist og en indædt modstander af slaveriet - blev dødsdømt i 1859 for et mislykket forsøg på at starte en væbnet revolution. Hans historie er en prisme, som samtidskunstneren Schmitts smukke og tankefulde film betragter den mørke side af USAs historie gennem.

'A Variety of Shows' + 'Phantom of Illumination'
I dag kl. 18:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

"Tropisk klima og overnaturlige antydninger i en mørk og melankolsk, thailandsk film om en mands sidste dage i ruinen af en forladt biograf. En drøm fanget i lyset fra et filmapparat er en bogstavelig ud-af-kroppen-oplevelse, der venter på én i denne melankolske og hypnotisk smukke thailandske film om en biografs sidste dage. Rit har været biograf-operatør i 25 år, og da den lukker bliver han boende i de stadig mere forfaldne lokaler. Det tunge og fugtige, asiatiske klima og antydningerne af noget overnaturligt gør, sammen med dens buddhistiske filosofi om forfald og forvandling, 'Phantom of Illumination' til en helt usædvanlig film-om-film. Vises med den korte 'A Variety of Shows for Various Events' om de gådefulde efterdønninger af et jordskælv i Ecuardo, Colombia.

Tarrafal

Tarrafal

Instruktør: Pedro Neves
I dag kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilÅrtiers konflikter, bandevælde og voldelige sammenstød med politiet har sat sine spor på kroppe, ansigter og bygninger i S. João de Deus - et nabolag på den forkerte side af togskinnerne i den del af Porto, hvor turisterne aldrig kommer. Men indbyggerne i det forfaldne kvarter har forsvaret deres hjem og særlige fællesskab lige så længe. Pedro Neves viderefører og fornyer den portugiske tradition for at undersøge melankoliens ophav i vanviddet, og har skabt sin helt egen variant af hård og mørk socialrealisme med en nærmest overnaturlig kant af noget truende og uforklarligt. En stemning, som har en historisk forankring i grynede VHS-billeder af hidsige kvinder, der tilsviner politiet fra vinduet i en ramponeret boligblok, men som i nutidens øjeblik kommer én i møde som en tavs mand på hesteryg og i bar overkrop. Hvis 'gentrification blues' var en genre ville 'Tarrafal' være lyden af en hæs stemmes sang i natten. Og som film er den en umiskendeligt portugisisk og sært uafrystelig oplevelse.

The New Radical

The New Radical

Instruktør: Adam Bhala Lough
I dag kl. 20:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilCody Wilson kom på Wired Magazines liste over de 15 mest farlige mennesker i verden, da han opfandt en pistol, man kan 3D-printe. Sammen med folk som Julien Assange og den britiske hacktivist Amir Taaki tilhører Wilson en ny generation af karismatiske krypto-anarkister, der med en selvforståelse som frihedskæmpere kæmper for at vriste magten ud af hænderne på verdens regeringer. Koste hvad det vil. 'The New Radical' tager os med helt ind i kernen af deres projekt, og undersøger en helt ny form for radikalisering med uoverskuelige konsekvenser for verden, som vi troede vi kendte den - før Trump tog magten.

Kékszakállú

Kékszakállú

Instruktør: Gastón Solnicki
I dag kl. 20:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilBag årets mærkeligste titel gemmer sig en af årets smukkeste film. En argentinsk hybrid mellem dokumentarisk realisme, visuel kunst og en drømmende fortælling om ungdom og lange sommerferier. Den gådefulde historie (og sådan én er der!) vokser nemlig ud af alt det, der netop udelades i de enkle og elegante scener. En gruppe unge kvinder spiller sig selv i deres egne omgivelser i den periode i ens liv, hvor man træffer sine første store beslutninger. En film, som med et sensitivt og nærmest David Hockney'sk blik opholder sig ved de unges skrøbelige skønhed og deres rastløse dage ved swimming poolen.

'Nosferatu' + 'The Haunted' + 'Maybe This Act, This Work, This Thing'
I dag kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

"Tre ekspressive værker af Joachim Koester, Saodat Ismailova og John Skoog. Joachim Koesters værk for to dansere og en mørk scene fremmaner filmmediets forføreriske dødsdans - og måske dets genopståelse? Saodats Ismailovas symbolrige og suggestive 'The Haunted' har en uddød tigerart i hovedrollen i en mytologisk, centralasiatisk verden af i går. Og i John Skoogs VHS-remake af 'Nosferatu' får den skandinaviske ekspressionisme ny betydning i portrættet af den svenske kunstner Richard Vogel, der som en moderne Max Schreck er på en hvileløs jagt efter noget, der for evigt er gået tabt. Tre ekspressive nye installationsværker i en hjemsøgende biografoplevelse."

The Challenge

The Challenge

Instruktør: Yuri Ancarani
I dag kl. 22:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilHvis Matthew Barney og Kenneth Anger var taget på mental safari til Saudi-Arabien, kunne resultatet have heddet 'The Challenge' - en visuelt overvældende rapport fra verdens største mandeklub. Men det er den perfektionistiske, italienske kunstner Yuri Ancarani, der her debuterer med sin første langfilm, som er dedikeret til falkeopdræt. Og til kulturen omkring den udsøgte sport, ikke mindst. I knivskarpe, hyperrealistiske billeder og med en nærmest dialogløs lydside, der vil slå benene væk under én bringes vi helt ind i hjertet af et miljø, der ellers mest er kendt for alt det vi ikke ved om det.

Cinematekets program
filmogboghandel
CINEMATEKET sec2
cinemateket-facebook-kampagne_210
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412