Cinemateket

Millefeuilleboxen

Cinemateket i oktober

PROGRAM. Restaurerede italienske filmperler on tour, tunesiske kvindefilm, Wim Wenders' roadmovies, Kulturnatten, nye film fra Central- og Østeuropa, MIX Copenhagen samt masser af særvisninger med besøg – glæd dig!
onceupon

Mordgåder på anatolsk

MÅNEDENS FILM. En eksistenskrimi – en sammenvævning af humane hverdagsdetaljer og krimidramaets fatalistiske malstrøm. 16.-26. oktober viser Cinemateket Nuri Bilge Ceylans majestætisk tusmørkeværk ’Once Upon a Time in Anatolia’.
eastbox

East by Southeast

ØSTFRONTEN. Nye film fra Central- og Østeuropa, se bl.a. en polsk spionthriller, en rumænsk kold krigs dokumentar og en kroatisk hyklerisk komedie. Filmgrænserne åbnes 23. okt. 19.00 med det sorthumoristiske festivalhit ’Blind Dates’.

Bestil billetter / find film

Vælg enten DATO, FILM, SERIE eller EVENT

Mit program (0 film valgt)

Tilføj film til dit eget program ved at klikke på *
Se alle
Gremlins

Gremlins

Instruktør: Joe Dante
I dag kl. 14:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilBilly får et pelsdyr i julegave – en uimodståeligt nuttet Mogwai. "Hold den væk fra vand og sollys, og husk aldrig at fodre den efter midnat," fortæller faren, som har købt dyret af en gammel kinesisk købmand. Det er ikke let at overholde, og snart har puslingen forvandlet sig til en hær af hærgende uhyrer. Steven Spielberg var producer på filmen, der satte nye standarder for brugen af dukker og special effects. Anbefales fra 11 år.

Fortielsernes palads

Fortielsernes palads

Instruktør: Moufida Tlatli
I dag kl. 16:45
Tilføj til din kalender
Køb
BestilHvis tyrkiske Orhan Pamuk og iranske Shirin Neshat havde lavet en film sammen, havde den lignet den mangedobbelte festivalvinder ’Fortielsernes palads’: En æstetisk rejse i zigzag mellem besk nutid og fortidig dekadence. Natklubsangerinden Alia vender tilbage til det palads, hun voksede op i som datter af en hushjælp og som bedsteven med husets datter. Vi rejser tilbage til denne barndom sammen med Alia, inklusiv hendes drømme-disede erindringsslør. Her glider kolonitidens synd og barndommens uskyld sammen, og i fletværket opstår bevidstheden om, hvad der adskiller overklasse fra underklasse, mand fra kvinde, europæer fra tuneser. Fugemassen i filmens drømmemosaik er musikken, som bliver unge Alias passion. Ud af paladsets radio strømmer bl.a. den egyptiske sangerinde Umm Khultums overjordiske stemme (det giver filmen et ekstra betydningslag at vide, at hun og Radio Cairo i 50’ernes Tunesien blev forbundet med kampen for uafhængighed). Det er på den måde en film med udtalt lokalkolorit, men samtidig en smuk coming of age-historie – og en universel fortælling om at stå til regnskab for nostalgi og selvbedrag. Dette hovedværk i afrikansk og arabisk filmhistorie vandt bl.a. hovedpriserne på filmfestivalerne i Karthago og Istanbul og debutantprisen i Cannes, Caméra d’Or. Moufida Tlatli blev i 2011 kulturminister i en overgangsregering efter præsident Ben Alis fald. ARRANGEMENT: Inden visningen den 29. oktober byder Den Tunesiske Ambassade på vin og tunesiske specialiteter.

Once Upon a Time in Anatolia
I dag kl. 20:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilEn gruppe mænd bevæger sig gennem det anatolske nattemørke i jagten på et lig. Men da menneskekroppen lokaliseres, begynder den egentlige tvivl. Om mordets årsag, morderens identitet, om de involverede politifolk, advokater og lægers roller i opklaringsarbejdet – og i lige så høj grad om deres livssyn. Guldpalmevinderen Nuri Bilge Ceylan har lavet sin hidtil visuelt smukkeste og mest maskuline film – en dyster eksistens-krimi båret af realisme snarere end ydre dramatik. Dramaet er der skam (vold og bedrag er ligesom i ‘3 Monkeys’ væsentlige ingredienser) de er bare henlagt til periferien eller finder sted offscreen, mens skepsisen, viljen, smerten og usikkerheden ulmer mændene imellem. "Det er ikke Offeret, Morderen og Opklareren, der interesserer Nuri Bilge Ceylan. Det er alt det andet. Den ufrivillige komik, tilfældighederne, og især vi menneskers umulige forsøg på virkelig at forstå hvad der sker når et menneske slår et andet ihjel," skrev Per Juul Carlsen fra DRs Filmland og kvitterede med fem stjerner. Helaftensfilm – billetpris 80/55 kr.

Cinematekets program
filmogboghandel
CINEMATEKET sec2
cinemateket-facebook-kampagne_210
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412