Cinematekets biograf

Kollektivet plakatfoto-Trine-Dyrholm-photo-by-Henrik-Petit

Cinemateket marts-april

PROGRAM. Cinemateket skyder foråret i gang med et tæt pakket program: Endnu mere David Lynch, det bedste fra dansk film 2016, Technicolor, belgiske enere, ny irsk film, mm. Du kan også opleve en stribe temaserier, særarrange- menter og hele seks festivaler.
Kollektivet poster

Dansk Film 2016

SYV HØJDEPUNKTER. Jyllands-Postens anmelder Nanna Frank Rasmussen har udpeget de syv bedste danske film fra 2016. Igennem marts og april kan du opleve diversiteten i dansk film igennem alt fra sanselige gysere til hyggelige børnefilm.
20170216_3356_210x163

'Leg med film' i Cinemateket

AKTIVITETSOMRÅDE. Stift nærmere bekendtskab med filmens tilblivelse og historie i det permanente aktivitetsområde i Cinematekets underetage, Leg med film, hvor du både kan optage og klippe din egen film - eller udfordre dine venner i filmquizzen.

Bestil billetter / find film

Vælg enten DATO, FILM, SERIE eller EVENT

Mit program (0 film valgt)

Tilføj film til dit eget program ved at klikke på *
Se alle
Manden uden fortid

Manden uden fortid

Instruktør: Aki Kaurismäki
Serie: Finsk film
I dag kl. 16:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilAki Kaurismäkis lakoniske humor kommer til fuld udfoldelse i denne historie om en navnløs mand, der bliver overfaldet i en park og gennembanket. Alle tror, han er død, men han rejser sig fra sin hospitalsseng og bevæger sig ud i verden med hukommelsestab. Undervejs møder han mange underlige skæbner og også kærligheden i skikkelse af kvinden Irma. 'Manden uden fortid' vandt ikke alene publikums hjerter, men også juryens Grand Prix i Cannes i 2002.

Zero Days
I dag kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilAlex Gibneys doku-thriller ’Zero Days’ følger sporene af det altødelæggende og autonome computervirus Stuxnet, der i 2010 blev opdaget af neutrale IT-sikkerhedsfolk, efter det havde bredt sig ukontrolleret til store dele af verden. Virusset blev sporet tilbage til USA og Israel, der havde skabt det i håb om at ødelægge et topsikret iransk atomanlæg – og åbnede hermed Pandoras æske for moderne cyberkrigsførelse.

Filmen fortæller på nervepirrende vis, som en spion-thriller af den gamle skole, hvordan det yderst sofistikerede virus blev skabt, anvendt og til sidst opdaget, men stiller samtidig spørgsmålstegn ved, hvordan vi som samfund forholder os kritisk til denne nyopståede form for krigsførelse, som kan medføre massive ødelæggelser - ikke blot på nettet men også i den fysiske verden. For hvad gør man, når al diskussion bliver mødt med et ’det er fortroligt materiale’ fra magthaverne – heriblandt den afgående præsident Obama?

Alex Gibey er manden bag populære dokumentar-hits som Oscar-vinderen ’Taxi to the Dark Side’, ’The Armstrong Lie’ og ikke mindst den spiddende ’Scientologys religiøse fængsel’ og har med ’Zero Days’ skabt endnu en medrivende og kritisk film, der italesætter en aldeles vigtig problematik, som vil fascinere – og skræmme – de fleste.

Politiken skriver om filmen: ”Tankevækkende, fremragende researchet … Gibney fortæller historien fantastisk professionelt, medrivende og med kilder fra de øverste lag i magthierarkiet … Fuldt ud på højde med den seneste Jason Bourne-film.”

'Dirty Dancing' med sang, dans og bar
I dag kl. 20:30
Tilføj til din kalender
Køb

Året er 1963 og den 17-årige Baby skal sammen med sine konservative forældre tilbringe sommeren på det luksuriøse ferieresort Kellerman’s. Her møder hun den attraktive danseinstruktør Johnny (Patrick Swayze), der hurtigt viser sig at have en vild side gemt i sig. Og denne får vi lov til at se, når aftenen bryder frem. For når Johnny danser, er det ikke en uskyldig vals eller rumba, men en sveddryppende, sensuel og ’dirty’ dans, hvor bløde hofter og tæt kropskontakt er et must. ’Dirty Dancing’ blev en stor kommerciel succes, og de erotiske dansetrin samt replikker som 'Nobody puts Baby in the corner' gjorde Patrick Swayze til alle teenage-pigers helt store kærlighed.

Dødsspillet

Dødsspillet

Instruktør: Buddy Van Horn
I dag kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilHarry Callahan er meget mod sin vilje blevet en medie-berømthed, og det gør ham til mål for en ukendt attentatmands angreb. Samtidig sker der en række mord på andre kendte personer – en rockstjerne, en filmkritiker og en tv-studievært – og på et af gerningsstederne finder Callahan en liste med ofrenes og andres navne, deriblandt sit eget. 17 år efter den første Dirty Harry-film svinger Eastwood det tunge skyts en sidste gang som den aldrende og gråsprængte hæse hævner.

Børnebiffen 3-5 år, marts
01.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

Børnebiffen 4-6 år, marts
01.03.2017 kl. 11:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 4-6 år, marts

Floden

Floden

Instruktør: Jean Renoir
01.03.2017 kl. 16:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil‘Floden’ var Jean Renoirs første farvefilm – og tilmed den første farvefilm optaget i Indien. Den introducerede en ni-årig Martin Scorsese til verdensfilmen, og han kalder ‘Floden’ for en af filmhistoriens mest sublime farvefilm. Cinemateket viser den i en restaureret 35mm-udgave, hvor filmen funkler som en eksotisk perle. Det litterære forlæg blev anbefalet producenten af premierminister Nehrus søster, og for en gangs skyld var det lykkedes en ikke-inder at beskrive det indiske samfund med autenticiteten i behold.

Renoir blev rost for at beskrive det indiske samfund i alle dets nuancer. Filmen foregår omkring den hellige flod Ganges og følger tre unge engelske kvinder, der alle forelsker sig i den samme mand. Fransk filmkritiks eminence, André Bazin, betegnede den som ”et af filmhistoriens mest bevægende værker”.

Den magiske juleæske

Den magiske juleæske

Instruktør: Jacob Ley
01.03.2017 kl. 16:45
Tilføj til din kalender
Køb
BestilJulius er otte år og bor på børnehjem. Han er lidt af en outsider, som stadig tror på Julemanden. Da Julius opdager, at Julemanden i virkeligheden bare er lederen af børnehjemmet, der har klædt sig ud, mister han ikke bare troen på Julemanden, men også troen på sig selv. Men så sker der noget forunderligt, og pludselig befinder Julius sig i en helt anden og magisk verden. ”Dansk animation i særklasse med hjertet på rette sted – på alle måder fortryllende,” siger Nanna Frank Rasmussen, der har udpeget filmen til at være en af de syv bedste i 2016.

Lynch & kunsten: Foredrag ved Anne Jerslev + 'The Straight Story'
01.03.2017 kl. 18:45
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Anden del af vores David Lynch retrospektiv skydes i gang den 1. marts kl. 18.45 med et foredrag om Lynchs kunstneriske talenter udenfor filmmediet ved professor og Lynch-forsker Anne Jerslev, der primært vil fokusere på Lynchs malerier, musikvideoer og reklamer, inden vi viser instruktørens poetiske roadmovie ‘The Straight Story’ fra 1999. Billetafhentning senest 26. februar.

'Black Bread' + forfriskninger
01.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Forfriskninger og debat i Asta Bar efter filmen.

Mulholland Drive

Mulholland Drive

Instruktør: David Lynch
01.03.2017 kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilEfter den lige-ud-ad-landevejen-fortalte ’The Straight Story’ vendte Lynch tilbage til det gådefulde og desillusionerende med ’Mulholland Drive’ – en sexet, surrealistisk thriller, der lader drøm og virkelighed løbe sammen i et kinesisk æskesystem af illusionsnumre, syrede tableauer og handlingsforviklinger. En naiv blondine og en forførerisk brunette er hovedfigurer i en historie, som har voldt så mange hovedbrud, at The Guardian spurgte en række filmkritikere, hvad filmen egentlig handler om. ”Der er ingen forklaring. Måske er der ikke engang noget mysterium,” svarede Roger Ebert, der ikke mindst fremhævede filmens hypnotiske kvaliteter. ’Mulholland Drive’ blev i en kritikerafstemning foretaget af BBC i 2016 kåret til den bedste film i det 21. århundrede.

Shelley

Shelley

Instruktør: Ali Abbasi
01.03.2017 kl. 21:45
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil”Sanseligt forførende genrefilm, som vi aldrig har set mage til i Danmark. Ali Abassi er mere end en fremragende filmhåndværker,” siger Nanna Frank Rasmussen, der har udpeget filmen til at være en af de syv bedste i 2016. I en isoleret villa ved en sø dybt inde i en skov bor Louise og Kasper i harmoni med naturen og langt væk fra mobiltelefoner og tilmed elektricitet. Louises store drøm i livet er at blive mor, men hun kan ikke få børn.

I desperation indgår hun derfor en pagt med sin rumænske tjenestepige Elena, som vil føde Louises barn og være dets rugemor mod en klækkelig betaling. Ret hurtigt bliver det klart, at Elenas graviditet ikke forløber som normalt. Livet, der vokser inde i Elena, tager form og påvirker alle, det kommer i nærheden af med en mørk, ubeskrivelig kraft. Fødslens rædsler er begyndt.

Børnebiffen 5-7 år, marts
02.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

Børnebiffen 3-5 år, marts
02.03.2017 kl. 11:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

The Next Skin

The Next Skin

Instruktør: Isa Campo, Isaki Lacuesta
02.03.2017 kl. 16:45
Tilføj til din kalender
Køb
BestilFilmen blev nomineret i hele 14 kategorier ved årets nationale catalanske prisuddeling Gaudí Awards, herunder for bedste film. Efter at have været forsvundet i otte år vender en ung mand mirakuløst hjem til familien. Men efterhånden som dagene går, opstår der tvivl om, hvorvidt den tilbagevendte i virkeligheden er den savnede dreng eller en bedrager med et ukendt motiv.

Flugttanker: 'Ingenmandsland' med debat

Flugttanker: 'Ingenmandsland' med debat

Instruktør: Michael Graversen
02.03.2017 kl. 17:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Den 2. marts inviterer vi indenfor til film- og debatforum med en visning af Michael Graversens dokumentar ‘Ingenmandsland’. Efterfølgende Q&A med bl.a. instruktøren.

Certain Women
02.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilKelly Reichardts seneste film ’Certain Women’ følger tre meget forskellige kvinder i tre separate historier, der alle udspiller sig i og omkring den lille by Livingstone i Montana. Hendes film er kendetegnet ved en lavmælt stil og stærke skuespilpræstationer. Det samme er gældende for ’Certain Women’.

Laura (Laura Dern) er advokat med en udenomsægteskabelig affære og en vanskelig klient, der nægter at indse, at hans arbejdsskadesag er tabt. Gina (Michelle Williams) forsøger at skabe et perfekt hjem for sin mand og tvære datter men må kæmpe med egne vaklende moralbegreber i forsøget på at få udført arbejde i den søvnige lilleby. Den sidste episode følger Jamie (Lily Gladstone), der har et monotont og ensomt job som hestepasser på en farm. En dag dumper hun ind på et aftenskolekursus og bliver følelsesmæssigt helt opslugt af den vikarierende lærer – den unge advokat Beth (Kristin Stewart).

Reichardt formidler en genkendelig følelse af håbløshed og emotionel udmattelse og antyder, at denne følelse især rammer kvinder på grund af deres samfundsmæssige situation. Ingen af de fire hovedfigurer i ’Certain Women’ giver dog op, og Reichardt formår at skabe forståelse og empati for sine sammensatte karakterer. Filmen vandt hovedprisen på London Film Festival i 2016.

'Sing Street' med efterfølgende reception
02.03.2017 kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Efter filmen irsk reception den 2. marts i samarbejde med Irlands Ambassade. Billetafhentning senest den 28. februar.

Lost Highway

Lost Highway

Instruktør: David Lynch
02.03.2017 kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilFlere betragter ‘Lost Highway’, som i år fejrer 20 års jubilæum, som David Lynchs absolutte mesterværk. Ligesom i ‘Mulholland Drive’ har han her droppet enhver ambition om at være forståelig og fortællende, og der findes næppe nogen film om Hollywood, som mere konsekvent arbejder ud fra mareridtets logik – med et par af filmhistoriens mest uhyggelige scener som følge.

Fra excentrisk noir-pastiche – med Bill Pullman som en jazzmusiker, der føler sig forfulgt – bevæger ‘Lost Highway’ sig hurtigt ind i mindre kortlagt land, hvor alt er dobbelt og intet er sikkert. En næsten fysisk intens oplevelse, hvor Lynch, med sin absurde, uhyggelige og surrealistiske vælde, efter fem års filmpause fik noget af et comeback.

Den sorte lilje

Den sorte lilje

Instruktør: Michael Powell, Emeric Pressburger
02.03.2017 kl. 21:45
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil‘Den sorte lilje’ udfolder sig som noget i retning af en krydsning mellem Romanbladet og en freudiansk afhandling om seksuelt hysteri hos kvinder. Søster Clodagh (Deborah Kerr) er en ung, ambitiøs nonne, der har det svært med klimaet i Himalaya, de indfødte og den sexede britiske regeringsudsending Mr. Dean. En turbulent række af begivenheder når sit klimaks i en svimlende flot fotograferet finale, hvor Clodagh jages af en vanvittig medsøster, der er optændt af begær og jalousi. Det er på én gang meget farverigt og meget poetisk – som kun makkerparret Powell og Pressburger kan udføre det.

‘Den sorte lilje’ blev optaget udelukkende på Pinewood-studierne ved London, men i Jack Cardiffs klare lyssætning og blændende Technicolor-fotografering forsvinder ethvert studiepræg. Cardiff fortæller i dokumentarfilmen ‘Cameraman’, at han lod sig inspireret af den grønne farve i Van Goghs malerier.

Børnebiffen 4-6 år, marts
03.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 4-6 år, marts

Børnebiffen 5-7 år, marts
03.03.2017 kl. 11:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

'Brød og tulipaner' - italiensk introduktion med Studieskolen
03.03.2017 kl. 16:45
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Akkurat som i efteråret blænder vi op for filmevents, der både taler til filmhjertet og til sprogcentret i hjernen. Sæsonen begynder fredag den 3. marts, hvor Studieskolens italienske underviser Giulia Longo giver en passioneret introduktion på italiensk til komedien ‘Brød og tulipaner’. Oplægget er beregnet til de kun let øvede, og vi håber, at mange også har lyst til at diskutere filmen efterfølgende.

'Barcelona Christmas Night' + koncert i Asta Bar efter filmen
03.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Musikken er skrevet af pianisten og sangeren Joan Dausà, der efter filmen afholder intim-koncert i Asta Bar.

Certain Women
03.03.2017 kl. 20:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilKelly Reichardts seneste film ’Certain Women’ følger tre meget forskellige kvinder i tre separate historier, der alle udspiller sig i og omkring den lille by Livingstone i Montana. Hendes film er kendetegnet ved en lavmælt stil og stærke skuespilpræstationer. Det samme er gældende for ’Certain Women’.

Laura (Laura Dern) er advokat med en udenomsægteskabelig affære og en vanskelig klient, der nægter at indse, at hans arbejdsskadesag er tabt. Gina (Michelle Williams) forsøger at skabe et perfekt hjem for sin mand og tvære datter men må kæmpe med egne vaklende moralbegreber i forsøget på at få udført arbejde i den søvnige lilleby. Den sidste episode følger Jamie (Lily Gladstone), der har et monotont og ensomt job som hestepasser på en farm. En dag dumper hun ind på et aftenskolekursus og bliver følelsesmæssigt helt opslugt af den vikarierende lærer – den unge advokat Beth (Kristin Stewart).

Reichardt formidler en genkendelig følelse af håbløshed og emotionel udmattelse og antyder, at denne følelse især rammer kvinder på grund af deres samfundsmæssige situation. Ingen af de fire hovedfigurer i ’Certain Women’ giver dog op, og Reichardt formår at skabe forståelse og empati for sine sammensatte karakterer. Filmen vandt hovedprisen på London Film Festival i 2016.

What We Do in the Shadows

What We Do in the Shadows

Instruktør: Jemaine Clement, Taika Waititi
03.03.2017 kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilMed dybt original humor, spandevis af blod og konstante overraskelser er denne mockumentary godt på vej til at blive en nyklassiker. Et filmhold har fået lov til at følge et vampyr-kollektivs gøren og laden i en periode – begyndende med fællesmødet, hvor kollektivets selvudnævnte leder Viago skælder ud over stablerne af uvaskede blodige tallerkener. Men filmen får også i sine tilbageblik på de enkelte vampyrers lange liv demonstreret en udpræget historisk bevidsthed!

Børnebiffen 3-5 år, marts
04.03.2017 kl. 11:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

Børnebiffen 4-6 år, marts
04.03.2017 kl. 12:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 4-6 år, marts

Tyven fra Bagdad

Tyven fra Bagdad

Instruktør: Michael Powell, Ludwig Berger, Tim Whelan
04.03.2017 kl. 12:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilDen definitive eventyrfilm fra tiden før computeranimationen. Historien kredser om kong Ahmed, der styrtes fra tronen af en ond troldmand. Sammen med tyven Abu kæmper den detroniserede konge for at vinde sin status og sin prinsesse tilbage. Med stil, lune og elegance fremstilles det gamle sagn om tyven fra Bagdad i imponerende, farvestrålende og gnistrende kulører.

Beduin-teltene er et studie i orange, de paradisiske haver er holdt i blå og grøn, skurken Jaffar optræder farveløs (i sort og hvidt), og de store menneskemængder præsenteres i røde jordfarver. Så fantasifuldt kunne man lave film i 1940 – med afsæt i ‘1001 nats eventyr’! NB: Filmen er 120 procent børnevenlig, men ses bedst i selskab med en voksen, hvis man ikke forstår engelsk. Anbefales fra 10 år.

Jacob Holdt: Mit liv i billeder

Jacob Holdt: Mit liv i billeder

Instruktør: Niels-Ole Rasmussen
04.03.2017 kl. 14:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil”Bevægende billeder om en vigtig rettighedsforkæmper indbyder til refleksion og diskussion,” siger Nanna Frank Rasmussen, der har udpeget filmen til at være en af de syv bedste i 2016. Dokumentarfilmen følger fotografen Jacob Holdt, når han konfronterer fortidens synder og rydder op. Det er pinligt, når længst glemte hemmeligheder afsløres; det er berusende, når gamle flammer pludselig selvantænder i glødende lidenskab; det er brutalt, når Døden høster i kærlighedens have. Kan livets lange tråde flettes som vagabondens eget skæg? Denne roadmovie er en hyldest til ‘Amerikanske Billeder’ og til rejsen, eventyret, visdommen og ikke mindst kærligheden.

Musical-lørdag med Filmmagasinet Ekko og Cinemateket
04.03.2017 kl. 15:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Filmmagasinet Ekko og Cinemateket byder på den dramatiske fortælling om en genres opståen, storhed og pludselige død – og om dansetakter, der alligevel med nogle års mellemrum vender tilbage fra det hinsides. Bo Tao Michaëlis fortæller og viser klip fra bl.a. ‘Love Me Tonight’ (Rouben Mamoulian), ‘42nd Street’ (Lloyd Bacon), ‘Pigerne fra Rochefort’ (Jacques Demy) og mange flere. Billetpris: 50 kr. inkl. en kop kaffe; billetafhentning senest den 2. marts.

Guy and Madeline on a Park Bench
04.03.2017 kl. 16:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil”Saliggørende og brillant,” skrev Time Out om Damien Chazelles gennemmusikalske og jordnære debutfilm om newyorker-jazztrompetisten Guy, der slår op med sin kæreste Madeleine og først indser sin fejl, da hun har fundet en ny kæreste. Filmen låner fra både John Cassavetes (den er filmet på sort/hvid 16mm), franske Jacques Demy (personnavne og plot fra ‘Pigen med paraplyerne’), ‘Da Harry mødte Sally’ (location og musikgenre) og 00’ernes mumblecore-bølge.

Chazelle plukkede sine skuespillere fra musikmiljøet, hvilket giver filmens musiknumre en overbevisningskraft, man ikke er forvænt med i musicals. Soundtracket er signeret Justin Hurwitz, som også har været højre hånd – eller rettere øre – på både ‘Whiplash’ og ‘La La Land’.

Om ‘Guy and Madeline on a Park Bench’ skriver Bo Tao Michaëlis i Filmmagasinet Ekko: “Justin Hurwitz viser med sin ledsagemusik, at han kan sine klassikere i dur og mol. Han kan både jazze vildt og frit og så citere guldalderens musicalkomponister. Når Madeline ankommer til det guddommelige New York, stryger George Gershwin elegant ind over Hurwitz’ musik som et visitkort fra Manhattan.”

A Date for Mad Mary

A Date for Mad Mary

Instruktør: Darren Thomas
04.03.2017 kl. 17:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilNetop løsladt efter et halvt år bag tremmer glæder Mary sig til at blive genforenet med veninden Charlene, der snart skal giftes. I et forsøg på at demonstrere, at hun ikke er en total fuck-up, beslutter Mary sig for at tage en date med til brylluppet. Det er dog ikke let at finde en egnet kandidat. Fra sin outsider-position må Mary også erkende, at den version af Charlene, som hun tidligere idoliserede, ikke længere eksisterer. Hun føler sig samtidig tiltrukket af den flotte bryllupsfotograf Jess. ‘A Date for Mad Mary’ er en feel-good film med kant og stort spil i hovedrollen af Seána Kerslake. Kåret som årets bedste irske film på den nationale festival i Galway.

'Ada for Mayor' + instruktørbesøg og reception efter filmen
04.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Mød instruktøren Pau Faus efter filmen i Asta Bar, hvor der serveres øl og snacks.

Certain Women
04.03.2017 kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilKelly Reichardts seneste film ’Certain Women’ følger tre meget forskellige kvinder i tre separate historier, der alle udspiller sig i og omkring den lille by Livingstone i Montana. Hendes film er kendetegnet ved en lavmælt stil og stærke skuespilpræstationer. Det samme er gældende for ’Certain Women’.

Laura (Laura Dern) er advokat med en udenomsægteskabelig affære og en vanskelig klient, der nægter at indse, at hans arbejdsskadesag er tabt. Gina (Michelle Williams) forsøger at skabe et perfekt hjem for sin mand og tvære datter men må kæmpe med egne vaklende moralbegreber i forsøget på at få udført arbejde i den søvnige lilleby. Den sidste episode følger Jamie (Lily Gladstone), der har et monotont og ensomt job som hestepasser på en farm. En dag dumper hun ind på et aftenskolekursus og bliver følelsesmæssigt helt opslugt af den vikarierende lærer – den unge advokat Beth (Kristin Stewart).

Reichardt formidler en genkendelig følelse af håbløshed og emotionel udmattelse og antyder, at denne følelse især rammer kvinder på grund af deres samfundsmæssige situation. Ingen af de fire hovedfigurer i ’Certain Women’ giver dog op, og Reichardt formår at skabe forståelse og empati for sine sammensatte karakterer. Filmen vandt hovedprisen på London Film Festival i 2016.

Kollektivet

Kollektivet

Instruktør: Thomas Vinterberg
04.03.2017 kl. 21:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilFor akademikerparret Erik og Anna begynder det hele som en drøm. Sammen med datteren Freja etablerer de i 1970’erne et kollektiv i Eriks store kasse af en villa i Hellerup. Med familien som fortællingens midtpunkt inviteres vi ind i drømmen om et ægte kollektiv. Vi er med til husmøderne, middagene og festerne. Det er venskab, kærlighed, familie og fællesskab under samme tag, indtil en jordrystende forelskelse sætter fællesskabet og kollektivet på den ultimative prøve.

‘Kollektivet’ er en kærlighedserklæring til en generation af idealister og drømmere, der for længst er vågnet op til virkeligheden. ”Kærligheden bliver et kollektivt anliggende i Vinterbergs følelseskloge film, hvor ikke mindst Trine Dyrholms præstation rammer som et dolkestød i hjertet,” siger Nanna Frank Rasmussen, der har udpeget filmen til at være en af de syv bedste i 2016.

Heavy Metal

Heavy Metal

Instruktør: Gerald Potterton
Serie: Ønskefilm
04.03.2017 kl. 21:45
Tilføj til din kalender
Køb
BestilInstrueret af Oscar-nominerede Gerald Potterton med inspiration fra mestertegnere som Moebius og Liberatore, og stemmer af hedengangne komikere som John Candy og Harold Ramis, er 'Heavy Metal' baseret på den sci-fi-erotiske voksentegneserie af samme navn. En antologi-film, hvis lige verden aldrig har set – hverken før eller siden. Bered dig på et helt igennem udflippet trip: Fra astronauten, der cruiser ned gennem jordens atmosfære i sin åbne Corvette med Pandoras æske på bagsædet, til sexbomben på en fjern planet, som lystigt svinger sit sværd i den ultimative kamp mellem det gode og det onde – til tonstunge toner fra Black Sabbath, Nazareth, Blue Öyster Cult.

Børnebiffen 5-7 år, marts
05.03.2017 kl. 11:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

'The Sound of Music' sing-along - med kaffe, saft og æblestrudel i pausen
05.03.2017 kl. 12:00
Tilføj til din kalender
Køb

Vi viser ‘The Sound of Music’ i en flot restaureret sing-along-version med digitale sangtekster på lærredet. Filmen vises med 30 minutters pause, hvor der følger kaffe, saftevand og apfelstrudel med i prisen på 150 kr. (medlemmer: 125 kr.) NB: Billetter kan ikke reserveres, kun købes – og af hensyn til køkkenet er fristen to dage inden visningen.

Børnebiffen 3-5 år, marts
05.03.2017 kl. 12:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

Danish on Sunday: 'Democrats'

Danish on Sunday: 'Democrats'

Instruktør: Camilla Nielsson
05.03.2017 kl. 14:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Over the course of more than three years director Camilla Nielsson has been up close in the inner circles of politics in Robert Mugabe's Zimbabwe. With the process of creating Zimbabwe's new constitution as the film's narrative backbone, 'Democrats' tells the unique story of the political elite in Zimbabwe fighting the battle over the founding principles defining the country's possible future.

Niagara

Niagara

Instruktør: Henry Hathaway
05.03.2017 kl. 16:45
Tilføj til din kalender
Køb
BestilHenry Hathaways spændende og farverige hævnthriller etablerede Marilyn Monroe som superstjerne og amerikansk sex-symbol. Men hvor hun generelt spiller søde og naive varianter af den sexede blondine, er hun her en kynisk femme fatale, Rose, som planlægger at myrde sin mand (Joseph Cotten) ved at sende ham ud over kanten af Niagara Falls. Technicolor gør Monroe stor ære – ikke mindst da hun i en stærkt nedringet ildrød kjole fremfører sangen ‘Kiss’.

Awaiting

Awaiting

Instruktør: Daniela Féjerman
05.03.2017 kl. 17:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilEt catalansk par rejser til et østeuropæisk land for at adoptere et barn, men intet går som planlagt. Snart befinder de sig i et fjendtligt miljø, og hvad der begyndte som en drøm, udvikler sig snart til et sandt mareridt. Instruktøren Daniela Féjerman har selv et adopteret barn og deler her sine erfaringer med adoptionsprocessen. Resultatet, ‘Awaiting’, blev nomineret til fire Gaudí-priser.

Certain Women
05.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilKelly Reichardts seneste film ’Certain Women’ følger tre meget forskellige kvinder i tre separate historier, der alle udspiller sig i og omkring den lille by Livingstone i Montana. Hendes film er kendetegnet ved en lavmælt stil og stærke skuespilpræstationer. Det samme er gældende for ’Certain Women’.

Laura (Laura Dern) er advokat med en udenomsægteskabelig affære og en vanskelig klient, der nægter at indse, at hans arbejdsskadesag er tabt. Gina (Michelle Williams) forsøger at skabe et perfekt hjem for sin mand og tvære datter men må kæmpe med egne vaklende moralbegreber i forsøget på at få udført arbejde i den søvnige lilleby. Den sidste episode følger Jamie (Lily Gladstone), der har et monotont og ensomt job som hestepasser på en farm. En dag dumper hun ind på et aftenskolekursus og bliver følelsesmæssigt helt opslugt af den vikarierende lærer – den unge advokat Beth (Kristin Stewart).

Reichardt formidler en genkendelig følelse af håbløshed og emotionel udmattelse og antyder, at denne følelse især rammer kvinder på grund af deres samfundsmæssige situation. Ingen af de fire hovedfigurer i ’Certain Women’ giver dog op, og Reichardt formår at skabe forståelse og empati for sine sammensatte karakterer. Filmen vandt hovedprisen på London Film Festival i 2016.

Catalanske kortfilm
05.03.2017 kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilI år præsenterer festivalen et udvalg af catalanske kortfilm produceret i 2016, herunder ‘Zero’ (29 min.), der skildrer en fars forsøg på at genskabe forbindelsen med sin søn efter morens død. En anden stærk film er ‘El adios’ (15 min), der handler om en boliviansk tjenestepige, som beslutter sig for at opfylde sin nyligt afdøde chefs sidste ønske.

A Date for Mad Mary

A Date for Mad Mary

Instruktør: Darren Thomas
07.03.2017 kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilNetop løsladt efter et halvt år bag tremmer glæder Mary sig til at blive genforenet med veninden Charlene, der snart skal giftes. I et forsøg på at demonstrere, at hun ikke er en total fuck-up, beslutter Mary sig for at tage en date med til brylluppet. Det er dog ikke let at finde en egnet kandidat. Fra sin outsider-position må Mary også erkende, at den version af Charlene, som hun tidligere idoliserede, ikke længere eksisterer. Hun føler sig samtidig tiltrukket af den flotte bryllupsfotograf Jess. ‘A Date for Mad Mary’ er en feel-good film med kant og stort spil i hovedrollen af Seána Kerslake. Kåret som årets bedste irske film på den nationale festival i Galway.

Faust og Sorgsang + musikintroduktion og oplæg om afmagt
07.03.2017 kl. 19:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Oplev enestående musik af electronica-musikkens bedstemor, Else Marie Pade (1924-2016), og den elektroakustiske komponist Birgitte Alsted (f. 1942) – og få derudover en introduktion til deres inspirationskilder, henholdsvis Job og Faust, ved filosof Ole Fogh Kirkeby. Samleoverskriften er ‘Afmagt’. Efterfølgende byder vi på et glas vin.

Certain Women
07.03.2017 kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilKelly Reichardts seneste film ’Certain Women’ følger tre meget forskellige kvinder i tre separate historier, der alle udspiller sig i og omkring den lille by Livingstone i Montana. Hendes film er kendetegnet ved en lavmælt stil og stærke skuespilpræstationer. Det samme er gældende for ’Certain Women’.

Laura (Laura Dern) er advokat med en udenomsægteskabelig affære og en vanskelig klient, der nægter at indse, at hans arbejdsskadesag er tabt. Gina (Michelle Williams) forsøger at skabe et perfekt hjem for sin mand og tvære datter men må kæmpe med egne vaklende moralbegreber i forsøget på at få udført arbejde i den søvnige lilleby. Den sidste episode følger Jamie (Lily Gladstone), der har et monotont og ensomt job som hestepasser på en farm. En dag dumper hun ind på et aftenskolekursus og bliver følelsesmæssigt helt opslugt af den vikarierende lærer – den unge advokat Beth (Kristin Stewart).

Reichardt formidler en genkendelig følelse af håbløshed og emotionel udmattelse og antyder, at denne følelse især rammer kvinder på grund af deres samfundsmæssige situation. Ingen af de fire hovedfigurer i ’Certain Women’ giver dog op, og Reichardt formår at skabe forståelse og empati for sine sammensatte karakterer. Filmen vandt hovedprisen på London Film Festival i 2016.

Børnebiffen 4-6 år, marts
08.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 4-6 år, marts

Børnebiffen 5-7 år, marts
08.03.2017 kl. 11:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

Chinatown

Chinatown

Instruktør: Roman Polanski
Serie: Ønskefilm
08.03.2017 kl. 16:45
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil‘Chinatown’ forholder sig stilsikkert til Chandler, Hammett og hele film noir-traditionen. Instruktøren John Huston leverer en af sine bedste skuespilpræstationer, og Jack Nicholson brillerer som den arrogante og selvtilstrækkelige privatdetektiv Gittes. Filmen udspiller sig i 1930’ernes Los Angeles, hvor kampen om byens vandforsyning står centralt. Filmens emne er menneskelig og politisk korruption, og tematisk er den et frontalt angreb på ‘the American Dream’. Teknisk set er ‘Chinatown’ præget af en imponerende klarhed, som nærmest indikerer et fuldstændigt overblik. Ironisk nok hjælper denne klarhed ikke Gittes i hans efterforskning, fordi han overser og overhører de spor, som kunne hjælpe ham på vej. Robert Towne vandt en Oscar for det stramt konstruerede manuskript.

Certain Women
08.03.2017 kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilKelly Reichardts seneste film ’Certain Women’ følger tre meget forskellige kvinder i tre separate historier, der alle udspiller sig i og omkring den lille by Livingstone i Montana. Hendes film er kendetegnet ved en lavmælt stil og stærke skuespilpræstationer. Det samme er gældende for ’Certain Women’.

Laura (Laura Dern) er advokat med en udenomsægteskabelig affære og en vanskelig klient, der nægter at indse, at hans arbejdsskadesag er tabt. Gina (Michelle Williams) forsøger at skabe et perfekt hjem for sin mand og tvære datter men må kæmpe med egne vaklende moralbegreber i forsøget på at få udført arbejde i den søvnige lilleby. Den sidste episode følger Jamie (Lily Gladstone), der har et monotont og ensomt job som hestepasser på en farm. En dag dumper hun ind på et aftenskolekursus og bliver følelsesmæssigt helt opslugt af den vikarierende lærer – den unge advokat Beth (Kristin Stewart).

Reichardt formidler en genkendelig følelse af håbløshed og emotionel udmattelse og antyder, at denne følelse især rammer kvinder på grund af deres samfundsmæssige situation. Ingen af de fire hovedfigurer i ’Certain Women’ giver dog op, og Reichardt formår at skabe forståelse og empati for sine sammensatte karakterer. Filmen vandt hovedprisen på London Film Festival i 2016.

Boy

Boy

Instruktør: Taika Waititi
08.03.2017 kl. 19:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilTaika Waititis anden og delvist selvbiografiske spillefilm kan det hele: Den er et rørende far/søn-drama, en indfølt udkantsskildring, en subtil teenage-kærlighedshistorie og et underfundigt tilbageblik på 80’erne. 11-årige Boy er vild med Michael Jackson og fortæller vilde historier i skolen om sin far, der er bortrejst, men til gengæld kan danse som Jackson i ‘Thriller’. Luftkastellet bliver udfordret, da faren (spillet af Waititi selv) vender hjem. Garneret med vanvittigt flotte naturoptagelser er ‘Boy’ en overrumplende stærk oplevelse og et forfriskende ‘take’ på ungdomsfilmen.

Brød og tulipaner

Brød og tulipaner

Instruktør: Silvio Soldini
Serie: Ønskefilm
08.03.2017 kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilI den italienske komedie ‘Brød og tulipaner’ bliver Rosalba under en bustur med sin mand og to sønner ved et uheld efterladt på en rasteplads. I stedet for at vente på at blive afhentet tomler hun sig vej til Venedig. Her nyder hun friheden fra de kedelige huslige rutiner og beslutter sig for at leje et værelse. Hun finder et job i en blomsterforretning, bliver veninde med den prostituerede Grazia og tiltrækkes af den stilfærdige Fernando.

I mellemtiden er hendes mand løbet tør for rene tallerkener og hyrer derfor en detektiv til at finde den forsvundne husmor. Soldinis varmhjertede komedie blev en kæmpesucces i hjemlandet. ”En sjældent medrivende, finurlig og underfundig lille historie, som man bare har det så godt med, mens den står på, og glæder sig til at se igen,” skrev Johs. H. Christensen i Jyllands-Posten.

Disse lykkelige dage
08.03.2017 kl. 21:45
Tilføj til din kalender
Køb
BestilDet er mere engelsk end 5 o’clock tea, når vi følger familien Gibbons, en typisk engelsk familie, i mellemkrigstidens London fra 1919 til 1939. Den realistiske og ofte morsomme dialog afdækker familiemedlemmerne forskelligheder, glæder og skuffelser, og den afdæmpede billedside bidrager præcist og diskret til at skildre Englands historie: Hele ’kongekrisen’ illustreres fx gennem nedtagningen af Kong Edwards portræt.

Børnebiffen 3-5 år, marts
09.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

Børnebiffen 4-6 år, marts
09.03.2017 kl. 11:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 4-6 år, marts

Certain Women
09.03.2017 kl. 16:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilKelly Reichardts seneste film ’Certain Women’ følger tre meget forskellige kvinder i tre separate historier, der alle udspiller sig i og omkring den lille by Livingstone i Montana. Hendes film er kendetegnet ved en lavmælt stil og stærke skuespilpræstationer. Det samme er gældende for ’Certain Women’.

Laura (Laura Dern) er advokat med en udenomsægteskabelig affære og en vanskelig klient, der nægter at indse, at hans arbejdsskadesag er tabt. Gina (Michelle Williams) forsøger at skabe et perfekt hjem for sin mand og tvære datter men må kæmpe med egne vaklende moralbegreber i forsøget på at få udført arbejde i den søvnige lilleby. Den sidste episode følger Jamie (Lily Gladstone), der har et monotont og ensomt job som hestepasser på en farm. En dag dumper hun ind på et aftenskolekursus og bliver følelsesmæssigt helt opslugt af den vikarierende lærer – den unge advokat Beth (Kristin Stewart).

Reichardt formidler en genkendelig følelse af håbløshed og emotionel udmattelse og antyder, at denne følelse især rammer kvinder på grund af deres samfundsmæssige situation. Ingen af de fire hovedfigurer i ’Certain Women’ giver dog op, og Reichardt formår at skabe forståelse og empati for sine sammensatte karakterer. Filmen vandt hovedprisen på London Film Festival i 2016.

Film, tapas & cocktails: 'Wild Tales'
09.03.2017 kl. 17:00
Tilføj til din kalender
Køb

Slip vildskaben og grinet løs i selskab med det charmerende argentinske multiplotdrama ‘Wild Tales’ den 9. marts. Vi begynder med menu og cocktails i restaurant Sult – som sædvanlig fra kl. 17.00.

'The Queen of Ireland' med Q&A, reception og gratis éntre til filmen i drag-outfit
09.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Q&A med instruktør Conor Horgan efter filmen. Efterfølgende byder Irlands Ambassade i København og Vesterbro Drag Udlejningsservice på et glas vin i Asta Bar. Der er gratis billetter til dem, som kommer i drag-outfit.

Lynch & meditationen: 'Meditation, Creativity, Peace' + Q&A med Ole Blenkov
09.03.2017 kl. 20:45
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Den 9. marts introduktion og efterfølgende Q&A ved Ole Blenkov, forstander for Højskolen for Bevidsthedsudvikling i Rørvig. Billetafhentning senest 7. marts.

Shelley

Shelley

Instruktør: Ali Abbasi
09.03.2017 kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil”Sanseligt forførende genrefilm, som vi aldrig har set mage til i Danmark. Ali Abassi er mere end en fremragende filmhåndværker,” siger Nanna Frank Rasmussen, der har udpeget filmen til at være en af de syv bedste i 2016. I en isoleret villa ved en sø dybt inde i en skov bor Louise og Kasper i harmoni med naturen og langt væk fra mobiltelefoner og tilmed elektricitet. Louises store drøm i livet er at blive mor, men hun kan ikke få børn.

I desperation indgår hun derfor en pagt med sin rumænske tjenestepige Elena, som vil føde Louises barn og være dets rugemor mod en klækkelig betaling. Ret hurtigt bliver det klart, at Elenas graviditet ikke forløber som normalt. Livet, der vokser inde i Elena, tager form og påvirker alle, det kommer i nærheden af med en mørk, ubeskrivelig kraft. Fødslens rædsler er begyndt.

Børnebiffen 5-7 år, marts
10.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

Børnebiffen 3-5 år, marts
10.03.2017 kl. 11:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

Floden

Floden

Instruktør: Jean Renoir
10.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil‘Floden’ var Jean Renoirs første farvefilm – og tilmed den første farvefilm optaget i Indien. Den introducerede en ni-årig Martin Scorsese til verdensfilmen, og han kalder ‘Floden’ for en af filmhistoriens mest sublime farvefilm. Cinemateket viser den i en restaureret 35mm-udgave, hvor filmen funkler som en eksotisk perle. Det litterære forlæg blev anbefalet producenten af premierminister Nehrus søster, og for en gangs skyld var det lykkedes en ikke-inder at beskrive det indiske samfund med autenticiteten i behold.

Renoir blev rost for at beskrive det indiske samfund i alle dets nuancer. Filmen foregår omkring den hellige flod Ganges og følger tre unge engelske kvinder, der alle forelsker sig i den samme mand. Fransk filmkritiks eminence, André Bazin, betegnede den som ”et af filmhistoriens mest bevægende værker”.

Gøg & Gokke Galla med introduktion, livemusik og et glas vin
10.03.2017 kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb

Glæd dig til præcist timet komik og frydefulde ødelæggelser, når vi inviterer til Gøg og Gokke-Galla den 10. marts kl. 19.15 med introduktion, livemusik og vin.

Jacob Holdt: Mit liv i billeder

Jacob Holdt: Mit liv i billeder

Instruktør: Niels-Ole Rasmussen
10.03.2017 kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil”Bevægende billeder om en vigtig rettighedsforkæmper indbyder til refleksion og diskussion,” siger Nanna Frank Rasmussen, der har udpeget filmen til at være en af de syv bedste i 2016. Dokumentarfilmen følger fotografen Jacob Holdt, når han konfronterer fortidens synder og rydder op. Det er pinligt, når længst glemte hemmeligheder afsløres; det er berusende, når gamle flammer pludselig selvantænder i glødende lidenskab; det er brutalt, når Døden høster i kærlighedens have. Kan livets lange tråde flettes som vagabondens eget skæg? Denne roadmovie er en hyldest til ‘Amerikanske Billeder’ og til rejsen, eventyret, visdommen og ikke mindst kærligheden.

Certain Women
10.03.2017 kl. 21:45
Tilføj til din kalender
Køb
BestilKelly Reichardts seneste film ’Certain Women’ følger tre meget forskellige kvinder i tre separate historier, der alle udspiller sig i og omkring den lille by Livingstone i Montana. Hendes film er kendetegnet ved en lavmælt stil og stærke skuespilpræstationer. Det samme er gældende for ’Certain Women’.

Laura (Laura Dern) er advokat med en udenomsægteskabelig affære og en vanskelig klient, der nægter at indse, at hans arbejdsskadesag er tabt. Gina (Michelle Williams) forsøger at skabe et perfekt hjem for sin mand og tvære datter men må kæmpe med egne vaklende moralbegreber i forsøget på at få udført arbejde i den søvnige lilleby. Den sidste episode følger Jamie (Lily Gladstone), der har et monotont og ensomt job som hestepasser på en farm. En dag dumper hun ind på et aftenskolekursus og bliver følelsesmæssigt helt opslugt af den vikarierende lærer – den unge advokat Beth (Kristin Stewart).

Reichardt formidler en genkendelig følelse af håbløshed og emotionel udmattelse og antyder, at denne følelse især rammer kvinder på grund af deres samfundsmæssige situation. Ingen af de fire hovedfigurer i ’Certain Women’ giver dog op, og Reichardt formår at skabe forståelse og empati for sine sammensatte karakterer. Filmen vandt hovedprisen på London Film Festival i 2016.

Børnebiffen 4-6 år, marts
11.03.2017 kl. 11:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 4-6 år, marts

Børnebiffen 5-7 år, marts
11.03.2017 kl. 12:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

Far til fire

Far til fire

Instruktør: Alice O'Fredericks
11.03.2017 kl. 12:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilFørste film om den moderløse kernefamilie, filmet i sort/hvid og med en jovialt charmerende Ib Schønberg som Far. Lille Per, Mie, Ole, Søs, Peter, Onkel Anders, Fru Sejersen og Far står alle op søndag morgen og tager af sted på skovtur syngende ’Det er sommer, det er sol og det er søndag!’ Kornet er mærkbart gult, humøret i top, og teenageidolet Poul Reichhardt spiller sig selv.

The Straight Story

The Straight Story

Instruktør: David Lynch
11.03.2017 kl. 14:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilDet kunne lyde som en god vittighed: en ældre mand rejser flere uger på sin plæneklipper for at besøge sin bror. Men det er faktisk, hvad denne atypiske David Lynch-film ‘The Straight Story’ handler om. Alvin (Richard Farnsworth) er en egenrådig pensioneret landmand, der bor i staten Iowa sammen med sin datter Rose (Sissy Spacek). Da han hører, at broderen er ramt af et slagtilfælde, beslutter han sig for at køre 600 km tværs over Midtvesten for at besøge ham – på sin plæneklipper. Alvin og Lyle har ikke talt sammen i ti år, men Alvin begraver stridsøksen og begiver sig af sted. Filmen er baseret på en virkelig hændelse og viste en ny og nedtonet side af David Lynch, hvor de små ting i hverdagen kan gøre den store forskel.

Filmuniversitetet: 'Rashomon - Dæmonernes port' med introduktion af Peter Skovfoged Laursen
11.03.2017 kl. 16:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

‘Rashomon’ vises med introduktion ved Peter Skovfoged Laursen. Filmuniversitetet præsenteres i samarbejde med Filmmagasinet Ekko, og visningen af ’Rashomon’ indgår desuden i fejringen af 150-året for de japansk-danske handelsrelationer. Filmen vises i en nyrestaureret, digital udgave.

Certain Women
11.03.2017 kl. 16:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilKelly Reichardts seneste film ’Certain Women’ følger tre meget forskellige kvinder i tre separate historier, der alle udspiller sig i og omkring den lille by Livingstone i Montana. Hendes film er kendetegnet ved en lavmælt stil og stærke skuespilpræstationer. Det samme er gældende for ’Certain Women’.

Laura (Laura Dern) er advokat med en udenomsægteskabelig affære og en vanskelig klient, der nægter at indse, at hans arbejdsskadesag er tabt. Gina (Michelle Williams) forsøger at skabe et perfekt hjem for sin mand og tvære datter men må kæmpe med egne vaklende moralbegreber i forsøget på at få udført arbejde i den søvnige lilleby. Den sidste episode følger Jamie (Lily Gladstone), der har et monotont og ensomt job som hestepasser på en farm. En dag dumper hun ind på et aftenskolekursus og bliver følelsesmæssigt helt opslugt af den vikarierende lærer – den unge advokat Beth (Kristin Stewart).

Reichardt formidler en genkendelig følelse af håbløshed og emotionel udmattelse og antyder, at denne følelse især rammer kvinder på grund af deres samfundsmæssige situation. Ingen af de fire hovedfigurer i ’Certain Women’ giver dog op, og Reichardt formår at skabe forståelse og empati for sine sammensatte karakterer. Filmen vandt hovedprisen på London Film Festival i 2016.

Skønheden og udyret
11.03.2017 kl. 18:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilEn omsorgsfuld far på vej hjem til sin datter stjæler en rose fra en slotshave. Det vækker enorm vrede hos slottets herre, Udyret, som kun lader manden leve, hvis han får dennes ældste datter i bytte. Men i sit fangenskab opdager datteren, at Udyret slet ikke vil hende noget ondt. Tværtimod er han et ensomt væsen, som gør sit yderste for at sikre hendes komfort. Konflikten opstår først for alvor, da hendes pyntesyge søstre, mindre begavede bror og dennes grådige kammerat forbavset finder ud af, at Skønheden ikke er død, som de troede, men lever i sus og dus på et fortryllet slot – med et Udyr.

'Atlantic' med instruktørbesøg

'Atlantic' med instruktørbesøg

Instruktør: Risteard O'Domhnaill
11.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Besøg af filmens instruktør Risteard O’Domhnaill den 11. marts.

'Mulholland Drive' med introduktion af Peter Skovfoged Laursen
11.03.2017 kl. 21:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Introduktion ved filmhistorie-formidler og studieleder for film ved Folkeuniversitetet Peter Skovfoged Laursen den 11. marts. Billetafhentning senest 9. marts.

En amerikaner i Paris

En amerikaner i Paris

Instruktør: Vincente Minnelli
11.03.2017 kl. 21:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilFilmens 17 minutter lange ballet, som er baseret på franske mesterværker af bl.a. Monet og Toulouse-Lautrec og danses til Gershwins musik, er en milepæl i filmhistorien. Sådan ser Paris ud, når man er forelsket! Gene Kelly spiller amerikaneren, som holder til i en kunstnerkoloni i Byernes By. Sammen med Leslie Caron og Georges Guetary danser og synger han sig igennem kærlighed og misforståelser.

Børnebiffen 3-5 år, marts
12.03.2017 kl. 11:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

Børnebiffen 4-6 år, marts
12.03.2017 kl. 12:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 4-6 år, marts

Gratis: Psilander i filmforskningen + kortfilm med levende musik
12.03.2017 kl. 14:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Hør redaktør Lars-Martin Sørensen fortælle om Kosmoramas Psilander-temanummer, inden Casper Tybjerg fortæller under overskriften ‘Stumfilmskuespilleren og filmbilledet’, og Isak Thorsen beretter om superstjernens mystikomgærdede død. Oplæggene afrundes med Robert Dinesens 44 minutter lange ‘En fare for samfundet’ (1918), hvor Psilander spiller en splittergal pyroman. Levende musik til filmen ved guitarist Mark Solborg.

Danish on a Sunday: 'In the Blood'

Danish on a Sunday: 'In the Blood'

Instruktør: Rasmus Heisterberg
12.03.2017 kl. 14:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

It’s summer in Copenhagen. A time of endless days and carefree nights. Simon goes to medical school with his best friend Knud and they share an apartment with Søren and Esben, the last two friends in the group. The four boys party, drink and chase girls and wake up the next day only to do the whole thing all over again. But it is also a time of change between the friends and when everyone, except Simon, wants to sell their shared apartment, it creates a growing tension within the group. Simon is not ready to quit the happy-go-lucky days of no responsibility, while the others are steadily gravitating towards the safe haven of adulthood.

Whiplash

Whiplash

Instruktør: Damien Chazelle
12.03.2017 kl. 16:45
Tilføj til din kalender
Køb
BestilFor Andrew er det at spille trommer et spørgsmål om liv eller død. På det prestigefyldte rytmiske musikkonservatorium Shaffer i New York giver den 19-årige elev sig så meget hen til musikken, at han fravælger alt socialt liv og forholdet til en kæreste. Til sin store tilfredsstillelse udpeges han til at spille i skolens elite-bigband af sin ærefrygtindgydende lærer Terence Fletcher, som styrer bandet med nådesløs kadaverdisciplin.

Under enormt psykisk og fysisk pres piskes Andrew frem mod perfektionens tinder – men er det umagen værd? Scenerne i øvelokalet (virtuost orkestreret af Damien Chazelle med sved-og blodsprøjtende nærbilleder og en klipning, som er en actionthriller værdig) får dig til at sidde på det yderste af stolen.

”Hver indstilling har sit eget intense pulsslag, og man glemmer flere gange rent at trække vejret, så stærkt er filmens eget åndedræt. Så besættende er ‘Whiplash’” skrev Nanna Frank Rasmussen i Jyllands-Posten og gav 5 stjerner. ‘Whiplash’ er en film, det er vanskeligt at rose for meget – den skal opleves!

Psilander & Asta-stumfilm med intro og levende musik ved Fuzzy
12.03.2017 kl. 17:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Den amerikanske filmprofessor Julie K. Allen har redigeret Kosmoramas særnummer om Valdemar Psilander. Denne dag introducerer hun Urban Gads ‘Den sorte drøm’ fra 1911. Et tidligt dansk pragtstykke i egen ret, men også filmhistorisk enestående, idet Psilander spiller over for en særdeles erotisk Asta Nielsen. Det var de to vordende superstjerners første og eneste møde på det hvide lærred. Filmen vises med levende musik ved komponisten Fuzzy.

Certain Women
12.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilKelly Reichardts seneste film ’Certain Women’ følger tre meget forskellige kvinder i tre separate historier, der alle udspiller sig i og omkring den lille by Livingstone i Montana. Hendes film er kendetegnet ved en lavmælt stil og stærke skuespilpræstationer. Det samme er gældende for ’Certain Women’.

Laura (Laura Dern) er advokat med en udenomsægteskabelig affære og en vanskelig klient, der nægter at indse, at hans arbejdsskadesag er tabt. Gina (Michelle Williams) forsøger at skabe et perfekt hjem for sin mand og tvære datter men må kæmpe med egne vaklende moralbegreber i forsøget på at få udført arbejde i den søvnige lilleby. Den sidste episode følger Jamie (Lily Gladstone), der har et monotont og ensomt job som hestepasser på en farm. En dag dumper hun ind på et aftenskolekursus og bliver følelsesmæssigt helt opslugt af den vikarierende lærer – den unge advokat Beth (Kristin Stewart).

Reichardt formidler en genkendelig følelse af håbløshed og emotionel udmattelse og antyder, at denne følelse især rammer kvinder på grund af deres samfundsmæssige situation. Ingen af de fire hovedfigurer i ’Certain Women’ giver dog op, og Reichardt formår at skabe forståelse og empati for sine sammensatte karakterer. Filmen vandt hovedprisen på London Film Festival i 2016.

Sing Street

Sing Street

Instruktør: John Carney
12.03.2017 kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilÅret er 1985, og 14-årige Conor er lige startet på en ny drengeskole. Her er der buksevand og lussinger i luften, men også lyden af tidens allernyeste hits. Conor opdager nemlig bands som The Clash, Duran Duran og The Cure, og musikken åbner en helt ny verden for ham, hvor han tør eksperimentere med tøjet og kaste sig ud i den helt store kærlighed. Conor falder for en lidt ældre pige, som han caster til sine hjemmelavede musikvideoer – og før han får set sig om, har han startet sit eget band! En charmerende coming-of-age-fortælling, rig på tidstypisk mode og med masser af musik.

Primal Fear

Primal Fear

Instruktør: Gregory Hoblit
Serie: Ønskefilm
14.03.2017 kl. 16:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilChicagos afholdte ærkebiskop er blevet myrdet, og da en forvirret og angst alterdreng indsmurt i blod omsider fanges af politiet, synes sagen at være afgjort. Drengen står til dødsstraf, og det ville passe systemet bedst, hvis han kunne blive henrettet uden større postyr. Men advokaten Martin Vall (Richard Gere) tilbyder alterdrengen sin professionelle hjælp, og drengens indtagende generthed med skæve smil og usikker stammen overbeviser gradvist Vall om, at morderen må være en anden. ‘Primal Fear’ er instruktør Gregory Hoblits overbevisende og stemningsmættede spillefilmsdebut.

Pigen med paraplyerne
14.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilAutomekanikeren Guy og paraplysælgersken Geneviève er lykkeligt forelskede, men skilles, da han bliver indkaldt til militærtjeneste i Algeriet og derefter ikke lader høre fra sig. Filmen rammer lige i hjertekulen med sit enorme følelsesregister og fortryllede hverdags-univers: Interiørerne er sansebombardementer af pang-farver, og selv de mest jordnære replikker synges på opera-manér til Michel Legrands uforglemmelige lydside. ”Melankolske smægtende melodier med et touch af jazz, 60’er pop i verdensklasse,” som Peter Schepelern formulerer det.

Mattress Men

Mattress Men

Instruktør: Colm Quinn
14.03.2017 kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilPaul Kelly er far til tre og arbejder én dag om ugen i en nedslidt madras-butik i Dublin. I et forsøg på at stimulere salget relancerer han sin kiksede chef som ‘Mattress Mick’ ved at placere ham i fjogede videofilm med abe-dukker, dansende dinosaurer og rap-musik. Paul håber, at han kan gøre Mattress Mick til internet-stjerne og dermed skaffe sig selv fast arbejde og økonomisk tryghed. Men da hans indsats synes at bære frugt, begynder de to mænds venskab at slå revner. En underholdende, sorthumoristisk dokumentar om iværksætterånd, overlevelsesevne og mandevenskab i lyset af Irlands skrantende økonomi.

Heavy Metal

Heavy Metal

Instruktør: Gerald Potterton
Serie: Ønskefilm
14.03.2017 kl. 21:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilInstrueret af Oscar-nominerede Gerald Potterton med inspiration fra mestertegnere som Moebius og Liberatore, og stemmer af hedengangne komikere som John Candy og Harold Ramis, er 'Heavy Metal' baseret på den sci-fi-erotiske voksentegneserie af samme navn. En antologi-film, hvis lige verden aldrig har set – hverken før eller siden. Bered dig på et helt igennem udflippet trip: Fra astronauten, der cruiser ned gennem jordens atmosfære i sin åbne Corvette med Pandoras æske på bagsædet, til sexbomben på en fjern planet, som lystigt svinger sit sværd i den ultimative kamp mellem det gode og det onde – til tonstunge toner fra Black Sabbath, Nazareth, Blue Öyster Cult.

Børnebiffen 5-7 år, marts
15.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

Børnebiffen 3-5 år, marts
15.03.2017 kl. 11:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

Niagara

Niagara

Instruktør: Henry Hathaway
15.03.2017 kl. 17:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilHenry Hathaways spændende og farverige hævnthriller etablerede Marilyn Monroe som superstjerne og amerikansk sex-symbol. Men hvor hun generelt spiller søde og naive varianter af den sexede blondine, er hun her en kynisk femme fatale, Rose, som planlægger at myrde sin mand (Joseph Cotten) ved at sende ham ud over kanten af Niagara Falls. Technicolor gør Monroe stor ære – ikke mindst da hun i en stærkt nedringet ildrød kjole fremfører sangen ‘Kiss’.

'Twin Peaks: The Missing Pieces' med introduktion af Andreas Halskov
15.03.2017 kl. 17:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Den 15. marts sætter Andreas Halskov værket i kontekst. Billetafhentning senest 13. marts.

'Forældre' med introduktion af Nanna Frank Rasmussen
15.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

”Dette udbrud fra dansk films realismefængsel tilbyder virkelighedsvrid og kropsforskydninger. Det er legesyg magi, der lover godt for fremtiden,” siger Nanna Frank Rasmussen, der introducerer visningen den 15. marts.

'Twin Peaks'-quiz i Asta Bar
15.03.2017 kl. 19:45
Tilføj til din kalender

David Lynch-ekspert Andreas Halskov er vært for en times dejligt nørdet ‘Twin Peaks’-quiz med både lyd og billeder i Asta Bar den 15. marts. Der er kolde øl på køl og præmier til de bedste – og man tilmelder sig til quizzen ved at skrive en mail med holdkaptajn og antal deltagere (max 5 deltagere per hold) til bjorna@dfi.dk senest den 14. marts. Der er plads til max 60 deltagere.

One Million Dubliners

One Million Dubliners

Instruktør: Aoife Kelleher
15.03.2017 kl. 21:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilGlasnevin-kirkegården åbnede i 1832 – med begravelsen af en 11-årig dreng. Siden har halvanden million mennesker – kulturelle ikoner, politiske helte og almindelige Dublin-borgere – fundet deres sidste hvilested på kirkegården. Vi hører om aktuelle udfordringer og bliver guidet rundt af den entusiastiske historiker Shane Mac Thomais, der puster liv i de utallige historier, som ligger begravet under de mange gravstene og monumenter. En underholdende og mindeværdigt bidrag til vores vedvarende ‘samtaler’ med de døde.

'Twin Peaks - Laura Palmers sidste dage' + foredrag ved Andreas Halskov
15.03.2017 kl. 21:15
Tilføj til din kalender
Køb

Den 15. marts kl. 21.15 introducerer David Lynch-ekspert Andreas Halskov en nyrestaureret kopi af ’Twin Peaks – Laura Palmers sidste dage’ (1992) med et smittende foredrag om ’Twin Peaks’ og seriens historiske betydning – både for Lynchs karriere og det moderne tv-drama generelt. Foredraget er en del af vores store ’Twin Peaks’-aften, hvor Andreas Halskov efter sin introduktion af fraklipsfilmen ’The Missing Pieces’ kl. 17.30 vil agere kyndig quizmaster på en aldeles nørdet ’Twin Peaks’-quiz med lyd og billeder i Asta Bar. Quizzen starter kl. 19.45 og varer ca. en time. Læs om quizzen og ’Twin Peaks: The Missing Pieces’ med introduktion andetsteds på hjemmesiden og følg med på Facebook. Billetter til foredraget kan kun købes, ikke bestilles.

Børnebiffen 4-6 år, marts
16.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 4-6 år, marts

Børnebiffen 5-7 år, marts
16.03.2017 kl. 11:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words
16.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilHvem var Frank Zappa? Med over 60 album og et utal af kompositioner på samvittigheden er det et nærmest uoverskueligt spørgsmål. Men skulle man alligevel gøre forsøget, hvem ville så være bedre til at snakke om Frank Zappa end Frank Zappa selv? Det er den simple, men virkelig gode idé bag ‘Eat That Question’, der udelukkende gennem hans egne ord – og med fuld opbakning fra The Zappa Estate – giver et detaljeret indtryk af manden, mennesket, myten og musikken. Fra hans første tv-optræden som purung komponist, hvor de eneste instrumenter var to cykler (!), til hans sidste job som dirigent for London Symphony Orchestra.

I en mosaik af arkivklip sættes Zappa i stævne med sig selv, sine idealer og sine til tider helt abnormt skøre musikalske bedrifter. Som frontmand for ‘The Mothers of Invention’ og som bannerfører for 1970’ernes anti-establishment var Zappa en absolut ener. Altid mand for en politisk provokation og en god oneliner (”If we can’t be free, at least we can be cheap!”) i ansigtet på både det borgerlige og ‘alternative’ Amerika.

'200 Motels' - Psych-Out! Ltd. Med introduktion af Lars Movin
16.03.2017 kl. 21:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

’200 Motels’ bliver introduceret af Frank Zappa-kender Lars Movin.

Børnebiffen 3-5 år, marts
17.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

'Joe Cocker: Mad Dog With Soul' i Friday Late Night-biffen
17.03.2017 kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Kom til europapremiere på 'Mad Dog With Soul' – en musikalsk livsrejse med beat- og blueslegenden Joe Cocker præsenteret i samarbejde med CPH:DOX den 17. marts. Baren åbner kl. 20.00. Filmen begynder kl. 21.30.

Børnebiffen 5-7 år, marts
18.03.2017 kl. 11:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

Børnebiffen 4-6 år, marts
19.03.2017 kl. 11:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 4-6 år, marts

Børnebiffen 5-7 år, marts
19.03.2017 kl. 12:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

Børnebiffen 3-5 år, marts
22.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

'Going to War with Guibord' - med introduktion og reception
22.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Canadas ambassadør, Emi Furuya, introducerer visningen af ‘Going To War With Guibord’ og byder efterfølgende på reception i Asta Bar.

Børnebiffen 3-5 år, marts
23.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

Børnebiffen 5-7 år, marts
24.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

Børnebiffen 3-5 år, marts
25.03.2017 kl. 11:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 3-5 år, marts

Børnebiffen 4-6 år, marts
25.03.2017 kl. 12:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 4-6 år, marts

Børnebiffen 5-7 år, marts
26.03.2017 kl. 11:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

Bal poussière

Bal poussière

Instruktør: Henri Duparc
28.03.2017 kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilI en vestafrikansk landsby kalder høvdingen sig for Demi Dieu, ‘halvguden’, thi næst efter gud er han altings retmæssige ejer. Det gælder også koner; fem har han allerede, men ugen har jo seks dage, når hviledagen fraregnes. Ergo må han ud at finde sig én mere. ‘Bal poussière’ betyder ‘støv-bal’, men den tyske markedsføringstitel siger mere om filmens respektløse og farverige grundtone: ‘Sex, Liebe und Ananas’.

Meditation, Creativity, Peace
28.03.2017 kl. 21:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil‘Meditation, Creativity, Peace’ er en dokumentarfilm om David Lynchs dyrkelse af transcendental meditation, optaget mellem 2007 og 2009, hvor Lynch var på verdensturné for at tale om sin årtier lange udøvelse af den indiske meditationsform. Filmen forklarer på meget pædagogisk facon – med meditationsguruen Lynch som talsmand igennem både interviews og Q&As fra touren – begreber som mantra, transcendens og ren bevidsthed, samt hvordan meditation fører til positivitet, kreativitet og lykke. ‘Meditation, Creativity, Peace’ er en behagelig og idealistisk film om, hvordan meditation kan forbedre ens liv, men den er også en hyldest til Lynch – den sjove, storsmilende og sympatiske hyggeonkel, der hellere end gerne deler ud af guldkorn om alt fra kunst til meningen med livet.

Guy and Madeline on a Park Bench
28.03.2017 kl. 21:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil”Saliggørende og brillant,” skrev Time Out om Damien Chazelles gennemmusikalske og jordnære debutfilm om newyorker-jazztrompetisten Guy, der slår op med sin kæreste Madeleine og først indser sin fejl, da hun har fundet en ny kæreste. Filmen låner fra både John Cassavetes (den er filmet på sort/hvid 16mm), franske Jacques Demy (personnavne og plot fra ‘Pigen med paraplyerne’), ‘Da Harry mødte Sally’ (location og musikgenre) og 00’ernes mumblecore-bølge.

Chazelle plukkede sine skuespillere fra musikmiljøet, hvilket giver filmens musiknumre en overbevisningskraft, man ikke er forvænt med i musicals. Soundtracket er signeret Justin Hurwitz, som også har været højre hånd – eller rettere øre – på både ‘Whiplash’ og ‘La La Land’.

Om ‘Guy and Madeline on a Park Bench’ skriver Bo Tao Michaëlis i Filmmagasinet Ekko: “Justin Hurwitz viser med sin ledsagemusik, at han kan sine klassikere i dur og mol. Han kan både jazze vildt og frit og så citere guldalderens musicalkomponister. Når Madeline ankommer til det guddommelige New York, stryger George Gershwin elegant ind over Hurwitz’ musik som et visitkort fra Manhattan.”

Børnebiffen 4-6 år, marts
29.03.2017 kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 4-6 år, marts

Børnebiffen 5-7 år, marts
29.03.2017 kl. 11:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Børnebiffen 5-7 år, marts

'Efter kærligheden' - mød instruktøren Joachim Lafosse
29.03.2017 kl. 18:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Mød instruktør Joachim Lafosse den 29. marts i samtale med dansk filmkritiker. Billetafhentning senest den 27. marts.

'Belgica' -  med videointroduktion af Felix van Groeningen
29.03.2017 kl. 21:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Filmen indledes med en videointroduktion af instruktør Felix van Groeningen.

Kollektivet

Kollektivet

Instruktør: Thomas Vinterberg