Køb/bestil billetter og se program

Bowiebox

Cinemateket i april-maj

PROGRAM: David Bowie – den fremmede. Lars von Trier – 60 år. Shakespeare – fra Fuji-bjerget til Råbjerg Mile. Sherlock Holmes-klassikere. Billy Wilders bedste. Amerikansk avantgardefilm-kavalkade. Og masser af særarrangementer!
Romeoandjuliet

Shakespeare 400 år

MESTERFORTOLKNINGER. I april er det 400 år siden, at William Shakespeare døde. Den gamle mesters 34 skuespil – komedier, tragedier og romancer – har været udgangspunkt for utallige film. Cinemateket viser nogle af de allerbedste.
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev her.

Bestil billetter / find film

Vælg enten DATO, FILM, SERIE eller EVENT

Mit program (0 film valgt)

Tilføj film til dit eget program ved at klikke på *
Se alle
Hvor er min vens hus?
I dag kl. 12:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilMåske det fineste eksempel på den i Iran så populære kid quest-genre – i dette tilfælde om drengen Ahmeds søgen efter en skolekammerat, hvis kladdehæfte han er kommet til at tage med hjem. Desværre bor kammeraten i en anden landsby. I dette univers er nattemørke, hundeglam og en opdragende endefuld de ultimative farer, men det formidles nærværede og sanseligt i filmens barneperspektiv. ‘Hvor er min vens hus?’ er neorealistisk intimt sanset, har vidundelige gentagelsesmotiver og får smilet frem på læben. Samtidig er filmen en elegant illustration af, hvor svært det er for børn at leve op til de voksnes mange modsatrettede krav og forventninger. Ahmed står med et umuligt regnestykke, som på fortryllende vis går op til slut. Bemærk: Gratis kaffe og foredrag om iransk film og litteratur inden visningen den 25. juni – se under ‘Sae’di og filmen’

Gratis foredrag: Sa'edi og filmen
I dag kl. 14:00
Tilføj til din kalender

Arrangementet – inkl. en kop kaffe – er gratis og foregår i Asta Bar. Ingen pladsreservation. Bemærk muligheden for at se ‘The Cow’ kl. 14.45.

The Cow

The Cow

Instruktør: Dariush Mehrjui
I dag kl. 14:45
Tilføj til din kalender
Køb
BestilMange film kan fremhæves som værende af central betydning for den ny iranske films gennembrud, men ingen har tilnærmelsesvist samme vægt som Dariush Mehrjuis ‘The Cow’. En film om en mand, der elsker sin ko højere end livet selv. Da koen dør på mystisk vis, transformeres ikke bare han, men hele landsbyen. Koens utidige død i filmen blev i samtiden læst som en metafor for det nationale tab af egne rigdomme (mælk = olie), og sikkert er det, at ‘The Cow’ inkarnerede den frustration blandt venstreorienterede og religiøse kræfter, der udmundede i 1979-revolutionen. Men den gjorde mere endnu. Den satte også tonen for den afdæmpede, mystificerende og etnografisk sindede filmkunst med stort K, som blev iransk films kendetegn internationalt i årene, der fulgte; ‘The Cow’ genspejles i alt fra Abbas Kiarostamis ‘The Wind Will Carry Us’ og Samira Makhmalbafs ‘Blackboards’ til Bahman Ghobadis ‘Half Moon’ og talrige andre film. Det er heller ikke for meget at påstå, at hele den iranske filmindustri havde været i fare for tvangslukning, havde det ikke været for Khomeinis respekt for dette ene førrevolutionære værk. Uomgængelig og aldrig overgået.

Ejersbo

Ejersbo

Instruktør: Christian Bonke
Serie: Ønskefilm
I dag kl. 15:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilDen afdøde forfatter Jakob Ejersbos to bedste venner kæmper sig op mod toppen af Kilimanjaro for at sige endeligt farvel og i al hemmelighed opfylde Ejersbos ønske om at få spredt sin aske netop dér. Undervejs fortæller filmen gennem venner, familie og kollegaer om den målrettede, ekstraordinære og gådefulde forfatters ellers ret private liv. Dokumentarfilmen om Jakob Ejersbo er ønsket af Margareth Brandel.

En bid af Paris - foredrag, middag og film om Ménilmontant
I dag kl. 17:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Lørdag den 25. juni kl. 17.00 går turen til Paris’ østlige 20. arrondissement med først foredrag ved fotograf og forfatter Lars Schwander, der viser mesterskud fra bydelen af bl.a. Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau og Brassaï og danske Viggo Rivad (1922-2016). Herefter vises børnekortfilmen ‘Den røde ballon’ (1955), hvorefter Restaurant SULT byder på traditionsrig fransk middag: Buffet med med coq-au-vin, lækkert brød og rustikke salater. Aftenes sidste indslag er avantgardisten Dmitri Kirsanoffs legendariske stumfilm ‘Ménilmontant’ fra 1926.

Taxi Teheran

Taxi Teheran

Instruktør: Jafar Panahi
I dag kl. 17:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilJafar Panahi er formelt stadig i husarrest, men har nu lavet en roadmovie! Dette er hans tredje film, efter at han i 2010 blev dømt for at udsprede anti-islamistisk propaganda. ‘Taxi Teheran’ vandt Guldbjørnen i Berlin. Instruktøren kører som taxachauffør rundt i Teherans travle gader og sludrer med sine passagerer, mens to digitalkameraer monteret i bilen følger med. Samtalerne kredser om de sociale normer i Iran og om kunsten at lave film. De første to passagerer, en mand og en kvinde, havner med det samme i en ophedet diskussion om dødsstraf og sharia-lov.


En anden (stærkt svedende) passager sælger hjemmebrændte dvd’er på det sorte marked (en fin hentydning til den eneste måde, hvorpå Panahis film kan finde distribution i Iran) og genkender den berømte taxachauffør. En universitetsstuderende spørger Panahi, hvilken historie han skal fortælle i sin kommende kortfilm. Særligt fine er scenerne med instruktørens kvikke rapkæftede niece, der fortæller Panahi, hvordan han skal lave film. I flere af samtalerne bliver det klart, at filmen ikke bare beskæftiger sig med Panahis situation, men nok så meget med spørgsmålet om, hvordan man fortæller meningsfulde historier i et land, som knægter ytringsfriheden.


Det synes at være tilfældigt, hvilke passagerer Panahi tager op, men de er selvfølgelig nøje udvalgte og instruerede. På trods af sit emne er ‘Taxi Teheran’ en menneskevarm og humoristisk film – og mere umiddelbart tilgængelig end de to foregående ‘This is Not a Film’ og ‘Closed Curtain’.

Den uendelige historie

Den uendelige historie

Instruktør: Wolfgang Petersen
Serie: Ønskefilm
I dag kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb
BestilDrengen Bastian har netop mistet sin mor, bliver mobbet i skolen og savner opmærksomhed fra sin far. Bastian låner en gammel, tyk bog i en støvet boghandel. Da han åbner bogen, trækkes han ind i historien og bliver selv en del af handlingen. I bogens verden får Bastian en vigtig mission. Der står meget på spil for landet Fantasia. En børnekejserinde frygter for sit land, hvis hun dør. Hun og Fantasia har hårdt brug for en helt, og her kommer Bastian behændigt ind i billedet. På sin nye mission glemmer han fuldstændig sin triste hverdagstilværelse. ‘Den uendelige historie’ er ønsket af Nikolaj Tarp Gregersen og løb med 46 procent af stemmerne i vores Facebook-afstemning mellem tre titler, der aldrig tidligere har været vist i Cinemateket.

Subway

Subway

Instruktør: Luc Besson
I dag kl. 21:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil'Nok teenageårenes højdepunkt. Jeg så filmen gang på gang i biografen og optog den på diktafon og lyttede til den derhjemme, da vi ikke var i besiddelse af en videomaskine.' 80'er filmen over alle. Den parisiske metrostation Les Halles' labyrintiske netværk af gange danner rammen om denne storbyfortælling. De centrale figurer er en pengeskabstyv i smoking, en tasketyv på rulleskøjter og en smuk kvinde i balkjole.

Det er historien om kærligheden mellem den rige overklassepige og den småanarkistiske tyv tilsat en god portion traditionel gangsterdrama. Personerne er hentet fra storbyens underverden og ikke mindst fra den amoralske eksistentialisme i 'Åndeløs'. 'Subway' ble Luc Bessons gennembrudsfilm og er fortsat en uforglemmelig omgang 80'er-æstetik med et varmt bankende hjerte.

Mad Max: Fury Road

Mad Max: Fury Road

Instruktør: George Miller
I dag kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil30 år var der gået, siden den seneste film i Mad Max-serien havde biografpremiere. Men det forhindrede ikke den nu 70-årige instruktør George Miller i endnu engang at stå ved roret, og dét i en særdeles heftig opdatering. ’Mad Max: Fury Road’ er et sanseorgie af eksplosioner, kustumer, action og vilde locations – og den har modtaget et hav af tekniske priser, bl.a. ved årets Oscar-uddeling. Og plottet? En kvinde vælger at gøre oprør mod en ørkendiktator, kører en tankbil af sporet og vender kølerhjelmen mod sit gamle hjemland. Men snart er hun og en gruppe unge kvinder i dén grad forfulgt, og jagten bliver kun mere og mere livsfarlig. Kvinden får følgeskab af den undvegne fange Max, der nok skal kunne vise sig anvendelig, så snart han er kommet fri af de jernkæder, der binder ham sammen med fjenden. .

Cinematekets program
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412