Kunstlørdag: Ejnar og Asta Nielsen / Foredrag, koncert og Hirschsprung-tur

Kunstlørdag: Ejnar og Asta Nielsen / Foredrag, koncert og Hirschsprung-tur
Lørdag den 11. november byder på en rejse gennem både dansk maler- og filmkunst tilsat levende musik - et arrangement, der bygger bro mellem to af Parkmuseerne. Dagen begynder i Cinemateket. Museumsinspektør Camilla Klitgaard Laursen fra Den Hirschsprungske Samling introducerer maleren Ejnar Nielsen (1872-1956) gennem et illustreret foredrag, og efter kortfilmen 'Dødedansen' med levende musik byder vi på kaffe – naturligvis i Cinematekets Asta Bar. Vi runder eftermiddagen af med en rundvisning i den nyåbnede, intime hjørneudstilling 'Ejnar Nielsen - blik på den blinde' på Den Hirschsprungske Samling. Oplev her, hvordan Asta Nielsen var direkte inspireret af et af Ejnar Nielsens hovedværker, maleriet 'Den Blinde' (1896-98), i sin rolle som blind muse i filmen 'Den evige nat' (1918).

Dødedansen

/Der Totentanz

Dødedansen
Instruktør: Urban Gad
Smukke Bella (Asta Nielsen i ekspressiv topform) er gift med ingeniør Burk, der rammes af en ulykke. For at holde husholdningen oven vande begynder hun at optræde med dans og strengeleg på lut. Fra scenen tiltrækker hun komponisten Czernecks meget insisterende opmærksomhed, og interessen er gengældt. Men splittet mellem pligt og passion slår det klik for Bella, da hun gennemspiller Czernecks nyeste komposition, ’Totentanz’. Med en dolk river hun lut-strengene over, komponisten prøver at stoppe hende med et favntag af umiskendeligt dødserotisk karakter, og så …! Ja, ’Dødedansen’ er, som det turde fremgå, et melodrama i mol – begge dele med stort M. Vises i nyrestaureret version med (få) tyske mellemtekster. Vi skal nok hjælpe de mindre sprostærke igennem - og så kan man under alle omstændigheder nyde, at musikerne Mark Solborg og Lars Greve sætter guitar-, ukelele- og klarinet-toner til live.
Medvirkende: Asta Nielsen
Originaltitel: Der Totentanz
Østrig, 1912
DCP, 35 min.
Tyske mellemtekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Kunstlørdag: Ejnar og Asta Nielsen

Kunstlørdag: Ejnar og Asta Nielsen
Lørdag den 11. november byder på en rejse gennem både dansk maler- og filmkunst tilsat levende musik - et arrangement, der bygger bro mellem to af Parkmuseerne.

Dagen begynder i Cinemateket. Museumsinspektør Camilla Klitgaard Laursen fra Den Hirschsprungske Samling introducerer maleren Ejnar Nielsen (1872-1956) gennem et illustreret foredrag, hvorefter musikerne Mark Solborg og Lars Greve sætter guitar-, ukelele- og klarinet-toner til den 35 min. lange stumfilm ’Dødedansen’ (Urban Gad, 1913). Filmen har en uforglemmelig dødserotisk slutscene: Asta Nielsen som den ulykkelige musiker, der midt i et favntag skærer sine lut-strenge over med en dolk.

Bagefter byder vi på kaffe – naturligvis i Cinematekets Asta Bar – og vender derpå næsen mod Østre Anlæg til fods (ca. 15 minutters rolig gang gennem Kongens Have).

Vi runder eftermiddagen af på Den Hirschsprungske Samling med en rundvisning i den nyåbnede, intime hjørneudstilling 'Ejnar Nielsen - blik på den blinde'. Se her ved selvsyn, hvordan Asta Nielsen var direkte inspireret af et af Ejnar Nielsens hovedværker, maleriet 'Den blinde' (1896-98), i sin rolle som blind muse i filmen 'Den evige nat' (1918).

Kaffe og museumsentré er inkluderet i prisen på 100 kr. (75 kr. for medlemmer). Billetter købes i Cinemateket eller på www.cinemateket.dk.

PROGRAM:
Kl. 13.00 Foredrag om Ejnar Nielsen.
Kl. 13.45 Introduktion til filmen.
Kl. 14.00 Film med levende musik: 'Dødedansen'.
Kl. 14.40 Kaffe i Cinematekets Asta Bar, derefter afgang til fods.
Kl. 15.15 Velkommen til Den Hirschsprungske Samling (Stockholmsgade 20).
Kl. 16.00 Museet lukker.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket
Camilla Klitgaard Laursen, museumsinspektør / Den Hirschsprungske Samling
oenskefilm_lille

Ønskefilm i Cinemateket

Ønsk en filmperle til visning på det store lærred - eller flere! Klassikere, kultfilm eller oversete mester-værker. Vi håndplukker regelmæssigt fra listen af forslag.
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.

Dagens film

/Cinemateket

Marnie

21.11.2017Titelpersonen er en seksuelt frigid kleptoman og som sådan et psykoanalytisk tilfælde. "Me Jane - you Freud!" som Marnie (Tippi Hedren) på et tidspunkt bemærker til sin tilbeder og arbejdsgiver, Ma...

Åbningsfilm: Dirtbag

21.11.2017Fred Beckey er kendt som den originale amerikanske ‘dirtbag’-klatrer. Hans navn har været forbundet med mystik, beundring og forundring siden 40’erne, og hans utallige første stigninger gør ham til...

The Citizen - med instruktørbesøg og reception

21.11.2017Den 56-årige afrikanske immigrant Wilson Ugabe bliver i Budapest den ene dag udnævnt til ’Månedens medarbejder’ og den næste udsat for forskelsbehandling og racisme. Under forberedelserne til den u...

NAFF præsenterer: MTB-film på det store lærred

21.11.2017Manden bag filmen er Jakob Carlsen, der har produceret en kort inspirerende film - "Trailbuilder", der handler om en mand fra Jylland, som laver trails til mountainbikes. Filmen portrætterer en god...

Den røde skildpadde

21.11.2017En skibbruden mand på en øde ø forsøger desperat at undslippe, indtil han en dag møder en mærkelig rød skildpadde, som kommer til at ændre hans liv. En besnærende poetisk og dialogløs animationsfil...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412