Storm over Asien - med introduktion og levende musik

Storm over Asien - med introduktion og levende musik
Oplev det russiske hovedværk 'Storm over Asien' med livescore ved instrumental-duoen Bjarke Falgren og Frank Hasselstrøm. Den præcise instrumentering er svær at forudsige, for tilsammen spænder de to over violin, klaver, keyboard, trombone, trompet, tuba, guitar, bas, vibrafon og trommer - og de har spillet sammen med så forskellige navne som Mike Sheridan, Svend Asmussen, Mads Langer, Mel C, Outlandish, Cliff Richard, The Savage Rose, Patti Smith, Catbird og The Billie Koppel Orchestra - og snesevis flere. Nyligt har Bjarke Falgren og Frank Hasselstrøm sammen skabt soundtracket til filmen 'Cool Cats' (2016). 'Storm over Asien' introduceres af programredaktør Rasmus Brendstrup.

Storm over Asien

/Potomok Chingis-Khana

Storm over Asien
Instruktør: Vsevolod Pudovkin
Det mongolske stumfilmsdrama 'Storm over Asien' (1928) er den sovjetiske instruktør Vsevolod Pudovkins sidste indiskutable mesterværk og sidste del af hans revolutions-trilogi, der også indeholder ’Moderen’ (1926) og ’Sankt Petersborgs sidste dage’ (1927). Filmen fortæller om den mongolske jæger Bair, der under Den Russiske Borgerkrig i 1918 pludselig bliver en central brik i et storpolitisk spil.

Efter at være blevet fanget af britiske tropper og dødsdømt bliver Bair taget til nåde. En amulet afslører nemlig, at han i direkte linje nedstammer fra Djengis Khan, og englænderne ser ham som en mulig marionet-figur, der kan sikre ro i et turbulent hjørne af imperiet. Pudovkin forener i ’Storm over Asien’ dokumentar-lignende indblik i livet på de mongolske stepper med betagende landskabsbilleder og markerer tydeligt med lyn-og-torden-klipning, hvornår dramaet kræver beskuerens skærpede opmærksomhed.
Medvirkende: Valéry Inkijinoff, I. Dedintsev, Aleksandr Chistyakov
Originaltitel: Potomok Chingis-Khana
Rusland, 1928
35mm, 95 min.
Svenske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

onsdag 08.11.17, Kl. 19:15
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

I serien: Den Russiske Revolution 100 år

Den Russiske Revolution 100 år
Al magt til sovjetterne! Sådan lød bolsjevikkernes slogan under Oktober-revolutionen i Rusland i 1917, hvor Vladimir Lenins oprørshær tog den politiske magt i Ruslands daværende hovedstad Sankt Petersborg. Et statskup, der skulle ændre det 20. århundredes storpolitiske verdenskort og samtidig starte et paradigmeskifte i russisk kunst og kultur. Propagandakunstens æra lå forude – og Lenin erklærede ligefrem filmmediet som den vigtigste kunstform.

Men revolutionen, der fandt sted den 25. oktober (den 7. november ifølge den vestlige kalender), førte ikke til fred og forsoning i det kriseramte imperium. Tværtimod fulgte en fem år lang udmarvende borgerkrig mellem den nye sovjetiske stats Røde Hær og forskellige politiske grupperinger, der nægtede at underkaste sig det nye regime.

Gennem film og særarrangementer markerer Cinemateket i oktober og november Den Russiske Revolutions 100-års-jubilæum. Gennem Pudovkins tidlige revolutionsfilm, 1930’er-propaganda-klassikere som ’Chapaev’ og ’Tsar to Lenin’ og Sergei Loznitsas subtile ’The Event’ (2015) om Sovjetunionens uundgåelige kollaps i 1991 ser vi på revolutionens betydning for historien, kulturen og kunsten.

En revolution, der definitivt endte Romanov-tsarernes århundreder lange regime og blev begyndelsen på Sovjetunionens 70 år lange totalitære styre, som dog fortsatte den russiske tradition for at dyrke en næsten guddommelig hersker med deres egne ”røde tsarer” – Stalin, Bresjnev m.fl. – der regerede den socialistiske superstat med en brutal jernnæve bag Kremls høje mure. Og med Vladimir Putins solide greb om magten i det nuværende Rusland synes traditionen at fortsætte.

Serien præsenteres i samarbejde med Arbejdermuseet, der fra 25. oktober til 30. november også sætter fokus på Den Russiske Revolution. Læs mere på arbejdermuseet.dk.

Bjørn Juul Andersen, programmedarbejder / Cinemateket
oenskefilm_lille

Ønskefilm i Cinemateket

Ønsk en filmperle til visning på det store lærred - eller flere! Klassikere, kultfilm eller oversete mester-værker. Vi håndplukker regelmæssigt fra listen af forslag.
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.

Dagens film

/Cinemateket

Gremlins

18.10.2017Billy får et pelsdyr i julegave – en uimodståeligt nuttet Mogwai. "Hold den væk fra vand og sollys, og husk aldrig at fodre den efter midnat," fortæller faren, som har købt dyret af en gammel kines...

Henning Larsen - Lyset og rummet

18.10.2017Dette er instruktør Jytte Rex’ nyligt efterklippede udgave af hendes eget portræt fra 2011 om en af Danmarks største arkitekter. Den 86-årige arkitekt Henning Larsen ser i filmen tilbage på sit liv...

Dr. Strangelove - eller Hvordan jeg lærte at glemme mine bekymringer og elske bomben

18.10.2017Generalen Jack D. Ripper sender på egen hånd bombefly på vingerne, besat af ideen om, at kommunister forsøger at fravriste amerikanerne deres kropsvæsker. USA’s præsident (Peter Sellers) indkalder...

Good Time - Månedens film

18.10.2017'Good Time' er den mest toptunede og flabet underholdende thriller i årevis. Med 80'er look som en gammel Sidney Lumet-film og en forrygende Robert Pattinson som den godhjertede, men knap så klartt...

Rumrejsen år 2001

18.10.2017Med sin storslåede billed- og lydside er ‘Rumrejsen år 2001’ en science fiction-milepæl og samtidig en af de mest langtidsholdbare refleksioner over menneskets position på Jorden og i universet. Ku...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412