Jørgen Leth 80 år

/DET SANSENDE MENNESKE

Cinemateket markerer Jørgen Leths 80-års fødselsdag i juni med en række særarrangementer og visninger af hans mange film.
Jørgen Leth 80 år

Siden 1950’erne har Jørgen Leth været aktiv ikke alene på den danske, men også på den internationale kulturscene. Filminstruktør, forfatter, digter og journalist: Et sansende menneske, der udforsker hele spektret af udtryks- og formidlingsformer.

Leth har mærket sanselighedens pris på egen krop og sjæl og har altid været meget ærlig omkring sine op- og nedture. Ærligheden er en stor styrke, både i Leths personlighed og i hans film. Livet er smukt, men også brutalt. Leths egen færd på toppede brosten er med til at give filmværket en kraftfuld og personlig tyngde.

Fra begyndelsen var det Leths erklærede mål at sprænge filmsproget i luften, et projekt, der foregik i samspil med hans egen poesi og øvrige aktiviteter – og med allierede på kunstscenen. I 1960’erne og 1970’erne vakte han opsigt med de originale kortfilm ’Det perfekte menneske’ og ’Livet i Danmark’, der ironiserer kærligt over dokumentarfilmgenren.

Han fik et internationalt publikum med de lange dokumentarfilm om cykelløbets mytologi, ’Stjernerne og vandbærerne’ og ’En forårsdag i helvede’ og har skabt essayistiske rejsefilm som ’Det legende menneske’ og semi-fiktive værker som ’Udenrigskorrespondenten’ og ’Notater om kærligheden’.

Jørgen Leth er en enestående skikkelse. På dansk grund og internationalt. Et halvt hundrede filmtitler er det efterhånden blevet til, i utallige genrer og formater, og mange af dem stilistisk og metodisk banebrydende. Og så bør man ikke snyde sig selv for hans inciterende selvbiografiske bogværk ’Det uperfekte menneske’.

Den 14. juni fylder han 80 år – og Cinemateket og Vester Vov Vov viser en lang række af hans bedste film, flere af dem med perspektiveringer af fagfolk, der har været tæt på Leth gennem hans lange karriere.

Tobias Lynge Herler, programredaktør / Cinemateket

De fem benspænd

De fem benspænd
Man kunne sikkert have forudset noget morsomt og øjenåbnende, da Lars von Trier satte sig for at lave sin første dokumentarfilm. Men næppe noget så balstyrisk produktivt og underholdende som dette portræt af kollegaen Jørgen Leth, der skærer ansigter og lider tappert, mens han udsættes for fem kreative udfordringer af von Trier. Filmen skildrer noget så sjældent som to voksne mænd, der leger. Men den siger også noget væsentligt om iscenesættelsen som form og metode - og om en instruktør, der prøver at ramme Leth på den kontrolsyge, som von Trier mener er hans kardinaldyd.
Medvirkende: Jørgen Leth, Lars von Trier, Jacueline Arenal, Daniel Hernández Rodriguez
Instruktør: Jørgen Leth, Lars von Trier
Danmark, Belgien, Schweiz, Frankrig, 2003
DCP, 87 min.
Danske undertekster
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Jørgen Leth - to amerikafilm

Jørgen Leth - to amerikafilm
’66 scener fra Amerika’ og opfølgeren ’Nye Scener fra Amerika’ er fyldt med amerikansk oplevelse og original sansning.

66 scener fra Amerika

66 scener fra Amerika
Instruktør: Jørgen Leth
Jørgen Leth portrætterer USA i et filmisk by- og landskabsportræt, der blev til '66 scener fra Amerika'. Denne klassiker viser landets landskaber, miljøer og mennesker i en række tableauer, der spænder fra korte portrætter af taxichaufførerer over Kim Larsen, som synger en sang, til Andy Warhol, der spiser en burger.
Medvirkende: Andy Warhol, Kim Larsen
Danmark, 1981
DCP, 42 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Nye scener fra Amerika

Nye scener fra Amerika
Instruktør: Jørgen Leth
I 2001 rejser Jørgen Leth og hans fotograf Dan Holmberg tilbage til USA og laver en film, der emmer af gensynsglæde, men med samme friske nysgerrighed som 20 år tidligere. Vi genser ’scener’ fra første besøg, men denne gang understreges det mytologiske USA mere intenst: de endeløse varmeflimrende veje, benzinstationerne, motellerne, brandmanden, baseballspilleren og fire ægte cowboys fra Texas.

Hovedparten af de medvirkende er kunstnere: kultfigurer som musikeren John Cale, skuespilleren Dennis Hopper, jazztrommeslageren Roy Haynes og fotografen Robert Frank. Sidstnævntes berømte bog fra 50’erne, "The Americans", er sammen med Edward Hoppers malerier en tydelig inspirationskilde for Leths og Holmbergs oplevelse af Amerika.
Medvirkende: Mark Kurlansky, Albert Maysles, Roy Haynes, John Cale
Danmark, 2002
DCP, 35 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Jørgen Leth - fire kortfilm

Jørgen Leth - fire kortfilm
Oplev Leths to kortfilmsklassikere ’ Det perfekte menneske’ og ’Livet i Danmark’, flankeret af ’Dansk litteratur’ og ’Aarhus’.

Det perfekte menneske

Det perfekte menneske
Instruktør: Jørgen Leth
Jørgen Leth om sin kortfilmklassiker: "Et smukt ungt par fungerer som demonstrationsobjekter. Vi skal se, hvordan et menneske bliver til i kraft af de roller, der tildeles det. Vi skal se, hvordan et menneske bliver dygtigere til at leve. Det hele foregår i et lyst demonstrationslokale med dissektionsbelysning. Filmen er et dokument - eller et metadokument - over livet i Danmark anno 1967. Den vil vise modellen Det Perfekte Menneske, skabt på vore ønskeforestillinger, som de er udtrykt på forskellig vis i vor hverdag, og denne model er efter min mening mere repræsentativ for fremadpegende tendenser i samfundet, end selv den mest nøgterne sociologiske rapport om livet i Danmark".
Medvirkende: Claus Nissen, Majken Algren Nielsen
Danmark, 1967
DCP, 13 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Livet i Danmark

Livet i Danmark
Instruktør: Jørgen Leth
Jørgen Leth indtager en bevidst naiv fortællerposition som en antropolog, der tager på feltarbejde i det lille eksotiske land mod nord. Filmens personer er fotograferet op mod en helt sort baggrund. De bringer kun de ting med ind i billedrammen som instruktøren finder væsentlige for at karakterisere dem. Alle personer holder en lille enetale om trivielle hverdagsforeteelser.

’Livet i Danmark’ præsenterer næsten 100 personer, herunder cykelrytteren Peder Pedersen, finansminister Henry Grünbaum, fire nøgne digtere og 13 ugifte kvinder fra Vordingborg. ”Ved at skrælle alt bort, så kun nogle ord, nogle ansigter, nogle kroppe og nogle attituder står tilbage, får han os til at se disse danske hverdagsmennesker på en ny måde”, skrev Morten Piil i sin anmeldelse.
Medvirkende: Jørgen Ryg, Kristen Bjørnkjær, Svend Åge Madsen, Stine Bierlich
Danmark, 1971
DCP, 37 min.
Danske undertekster
Tilladt for alle

Dansk litteratur

Dansk litteratur
Instruktør: Jørgen Leth
Instruktøren foretog et personligt valg, da han fik opgaven: Lav en film om dansk litteratur. Jørgen Leth valgte 27 danske digtere - fra århundreder tilbage til i dag - og lod dem præsentere gennem oplæsning af tekster, som foretages enten af digterne selv eller af skuespillerne Preben Lerdorff Rye, Erik Mørk, Ulf Pilgaard, Birgitte Price og Jørgen Reenberg.

Filmen er også et blik på Danmark og indeholder stemninger, tanker og drømme i den danske litteratur, repræsenteret af Klaus Rifbjerg, Thomas Kingo, Ludvig Holberg, Hans Adolph Brorson, Ole Sarvig, Johannes Ewald, Per Højholt, Ambrosius Stub, Karen Blixen, Steen Steensen Blicher, Svend Åge Madsen, Schack Staffeldt, Jens August Schade, Adam Oehlenschläger, Inger Christensen, N.F.S. Grundtvig, Michael Strunge, B.S. Ingemann, Peter Seeberg, H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Peter Laugesen, Emil Aarestrup, Herman Bang, J.P. Jacobsen, Thøger Larsen og Erik Knudsen.
Medvirkende: Erik Mørk, Preben Lerdorff Rye, Birgitte Price, Ulf Pilgaard
Danmark, 1989
DCP, 44 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Aarhus

Aarhus
Instruktør: Jørgen Leth
Jørgen Leth fortæller om sin barndom, de hemmelige steder, aftryk fra lune sommeraftener, barndommens helte, skolerne, æggemadderne, det våde korkbælte, det kolde vand og et frikvarters forelskelse. Det er barndommen, skolegang, fritiden, forældre og bedsteforældre, onkler og tanter, som befolker denne film. En familie med borgerlige erhverv som motorlokomotivpasser, marketenderske i Salling og cykelbanechef. Et liv befolket med en mangfoldighed af sanselige indtryk, som vil underholde børn og deres voksne, i den stadige "plagen": Fortæl om dengang, du var dreng ... da du var lille.
Danmark, 2005
DCP, 27 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Jørgen Leths film og metode - en aften med Lars Movin

Jørgen Leths film og metode - en aften med Lars Movin
“Ingen regler gælder. Lyd er lyd. Billede er billede.” Så radikalt meldte Jørgen Leth ud, da han i 1963 debuterede med kortfilmen ’Stopforbud’ om jazzlegenden Bud Powell. Siden er det blevet til et halvt hundrede værker i alle tænkelige genrer, men altid med Leths unikke fingeraftryk. På selve instruktørens 80-års fødselsdag den 14. juni viser vi et udvalg af højdepunkter fra Leths lange karriere introduceret og kædet sammen af den indgående værkkender og biografi-forfatter Lars Movin, der fortæller om Leths omfattende filmværk og instruktørens arbejdsmetode. Reserverede billetter skal afhentes to dage forinden. Bliv endelig hængende og hør efter en pause Movins oplæg til ’Det gode og det onde.’
30 Min.

Det perfekte menneske

Det perfekte menneske
Instruktør: Jørgen Leth
Jørgen Leth om sin kortfilmklassiker: "Et smukt ungt par fungerer som demonstrationsobjekter. Vi skal se, hvordan et menneske bliver til i kraft af de roller, der tildeles det. Vi skal se, hvordan et menneske bliver dygtigere til at leve. Det hele foregår i et lyst demonstrationslokale med dissektionsbelysning. Filmen er et dokument - eller et metadokument - over livet i Danmark anno 1967. Den vil vise modellen Det Perfekte Menneske, skabt på vore ønskeforestillinger, som de er udtrykt på forskellig vis i vor hverdag, og denne model er efter min mening mere repræsentativ for fremadpegende tendenser i samfundet, end selv den mest nøgterne sociologiske rapport om livet i Danmark".
Medvirkende: Claus Nissen, Majken Algren Nielsen
Danmark, 1967
DCP, 13 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

66 scener fra Amerika

66 scener fra Amerika
Instruktør: Jørgen Leth
Jørgen Leth portrætterer USA i et filmisk by- og landskabsportræt, der blev til '66 scener fra Amerika'. Denne klassiker viser landets landskaber, miljøer og mennesker i en række tableauer, der spænder fra korte portrætter af taxichaufførerer over Kim Larsen, som synger en sang, til Andy Warhol, der spiser en burger.
Medvirkende: Andy Warhol, Kim Larsen
Danmark, 1981
DCP, 42 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Stopforbud

Stopforbud
Instruktør: Jørgen Leth, Ole John, Jens Jørgen Thorsen
Den 17. december 1963 havde Jørgen Leth premiere på sin første film, skabt sammen med vennerne Ole John og Jens Jørgen Thorsen. I et nærmest surrealistisk formsprog, hvor billede og lyd er vristet fra hinanden, tegner filmen et åbent og associativt portræt af den legendariske bebop-pianist Bud Powell, et af de mange ikoner i Leths omfattende heltegalleri.
Medvirkende: Bud Powell, Niels-Henning Østed Pedersen, Jørn Elniff, Max Brüel
Originaltitel: Stop for Bud
Danmark, 1963
DCP, 10 min.
Engelsk dialog
Tilladt for alle

Motion Picture

Motion Picture
Instruktør: Ole John, Jørgen Leth
'Motion Picture' er en dokumentation i billede og lyd af tennisspilleren Torben Ulrich, mens han øver sine slag, sin serve, sit løb, sine spring osv.: 'Det store øjeblik for den mand, som spiller med en bold, er ekstase: Når bold, bane, modpart og tilskuere går op i en enhed af rituel dramatisk karakter. Først i den situation kan man se', siger Torben Ulrich. Filmen er optaget på 30 m ruller, og alle klippene er foretaget i kameraet, sådan at filmen udelukkende består af hele sekvenser, som er samlet til f.eks. denne rækkefølge. Filmen kunne efter behov forkortes eller forlænges uden at dens idé derved ville gå tabt.
Medvirkende: Torben Ulrich
Danmark, 1970
DCP, 20 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

'Det gode og det onde' - med introduktion af Lars Movin

'Det gode og det onde' - med introduktion af Lars Movin
Efter at have talt om en lille håndfuld af Jørgen Leths kortere film vil forfatter og Leth-biografør Lars Movin introducere og perspektivere eksperimentalfilmen ’Det gode og det onde’.

Det gode og det onde

Det gode og det onde
Instruktør: Jørgen Leth
Jørgen Leths første eksperimentalfilm af spillefilmslængde. ’Det gode og det onde’ kan ses i forlængelse af instruktørens kortfilm ’Livet i Danmark’, da den udgør et forsøg på at skildre danskernes hverdagsliv via en række tableauer. Filmen er inddelt i ti afsnit, der samlet set skal illustrere livets trivialiteter, ofte med en absurd drejning. Leth høres selv som antropologisk kommentator før hvert afsnit. I kølige og skarpe billedopstillinger ses skuespillere og kendte danskere, som taler direkte til kameraet eller til sig selv.
Medvirkende: Claus Nissen, Ulla Gottlieb, Holger Juul Hansen, Ulf Pilgaard
Danmark, 1975
DCP, 77 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Søren Ulrik Thomsen og Jørgen Leth: Samtale og film

Søren Ulrik Thomsen og Jørgen Leth: Samtale og film
Mød denne aften Jørgen Leth og Søren Ulrik Thomsen, der diskuterer sammensmeltningen af digtekunst og filmkunst. Og så viser vi naturligvis parrets film ’Jeg er levende’, hvor Thomsen lysende og klart fortæller om barndom, voksenliv og digterisk praksis. I sin lejlighed i København læser han digte op og reflekterer over poesien, der formår at tænke og sanse i ét nu. Billetter: 90/65 kr. Afhentningsfrist den 10. juni.

Jeg er levende – Søren Ulrik Thomsen, digter

Jeg er levende – Søren Ulrik Thomsen, digter
Instruktør: Jørgen Leth
"Noget nær perfekt for sin genre,” skrev Politiken om ’Jeg er levende’ og kaldte den ”målestokken, kommende digterportrætter må prøve at leve op til." I et klassisk formsprog giver Jørgen Leth lærredet til sin hovedperson Søren Ulrik Thomsen, der lige så lysende og klart fortæller om sit liv og sin digteriske praksis, valg og fravalg. Søren Ulrik Thomsen fortæller om sin opvækst på Stevns og om oplevelser fra barndommen, der har haft betydning for hans kunstneriske udvikling. I sin lejlighed i København læser Søren Ulrik Thomsen digte op og reflekterer over poesien, der formår at tænke og sanse i ét nu.
Medvirkende: Søren Ulrik Thomsen
Danmark, 1999
DCP, 40 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Jørgen Leths 'Udenrigskorrespondenten' - med Fuzzy og Åke Sandgren

Jørgen Leths 'Udenrigskorrespondenten' - med Fuzzy og Åke Sandgren
Samtale med filmkonsulent Åke Sandgren og komponist Fuzzy. "To oplevelser med en filmproduktion har mærket mig for livet. Den ene var von Triers 'Forbrydelsens element', den anden 'Udenrigskorrespondenten’," husker nuværende filmkonsulent Åke Sandgren, der dengang var grøn instruktørassistent på filmen. "Man skulle have vendt kameraet mod Leth og holdet, for tilblivelsen var en drømmeagtig, ja nærmest filmisk oplevelse, der kan måle sig med det endelige resultat. Jørgen var forståeligt tilfreds med filmen, mens producent Tivi Magnusson måtte sælge sin villa, da ’Udenrigskorrespondenten’ floppede kommercielt." Denne aften vil Åke Sandgren og filmens komponist, Fuzzy, komme med hver sit erindringsspor og efterfølgende diskutere, om filmen har bestået historiens prøve.

Udenrigskorrespondenten

Udenrigskorrespondenten
Instruktør: Jørgen Leth
I 'Udenrigskorrespondenten' gennemlever den danske journalist Alex Hansen (Henning Jensen) en identitetskrise, mens han er udsendt i Mellemamerika. På opgave i det krigshærgede El Salvador lider han af søvnløshed og skriveblokering, og da han rejser til Haiti, forelsker han sig i en gådefuld kvinde (Hanne Uldal), der kort efter forsvinder. Alex er splittet mellem pligten over for arbejdsgiveren derhjemme, kærligheden, der nu savner sit mål, og den på én gang sanselige og barske virkelighed, der omgiver ham.

Leths digtersjæl kommer bl.a. til udtryk i Johannes V. Jensen-digtet ‘Interferens’, der bruges i filmen til at beskrive Alex’ desperation. Jørgen Leth lægger mere vægt på at beskrive en sindstilstand end at fortælle en historie. Fuzzys musik er komponeret for orgel og spilles af Fuzzy og organisten Jens Asbjørn Olesen. Herudover høres elektroakustiske flader og stedvist sang ved Hanne Uldal.
Medvirkende: Henning Jensen, Hanne Uldal, François Latour, Aubelin Jolicoeur
Danmark, 1983
DigiBeta, 90 min.
Danske undertekster
Tilladt over 7 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

'Stjernerne og vandbærerne' med introduktion af Lars Movin & Daniel Dencik

'Stjernerne og vandbærerne' med introduktion af Lars Movin & Daniel Dencik
Forfatter Lars Movin og forfatter og filminstruktør Daniel Dencik causerer den 17. juni kl. 19.00 over cykelsportens prøvelser og Leths internationalt anerkendte cykel-dokumentarfilm, inden visningen af ’Stjernerne og vandbærerne’. Reserverede billetter skal afhentes to dage forinden.

Stjernerne og vandbærerne

Stjernerne og vandbærerne
Instruktør: Jørgen Leth
Jørgen Leth skabte med filmen ’Stjernerne og vandbærerne’ både en klassiker inden for cykelfilm, et monumentalt epos om det store cykelløb Giro di Italia og en overraskende intim cykelfortælling, hvor Eddy Merckx og Ole Ritter indtager centrale roller. Uden at tilsløre de økonomiske interesser bagved fremstår filmen som et forsvar for den professionelle cykelsport. Med instruktørens egne ord: "Jeg ser sportens verden som et klassisk teater med helte, der repræsenterer klassiske dyder og udfører legendariske præstationer ligesom i den mytologiske verden. Det er disse, jeg vil besynge og undersøge."
Medvirkende: Ole Ritter, Gimondi, Eddy Merckx
Danmark, 1974
DCP, 89 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Jørgen Leth - to balletfilm

Jørgen Leth - to balletfilm
Oplev Jørgen Leths poetiske ballet-dokumentarer fra 70’erne: ’Peter Martins – en danser ’ fra 1978 og ’At danse Bournonville’ fra 1979.

Peter Martins – en danser

Peter Martins – en danser
Instruktør: Jørgen Leth
Filmen viser Peter Martins og hans arbejde på New York City Ballet - i skolerne, på prøver og forestillinger, som danser, som koreograf og lærer. Den daglige rutine i prøvesalene, de store præstationer på scenen og de intense experimenter for at opnå den sublime udtryksform. I en serie korte interviews fortæller Peter Martins om moral, de evige forsøg på at overgå sig selv, om hvorfor han kom til New York og om mødet med Balanchine.
Danmark, 1978
DCP, 57 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

At danse Bournonville

At danse Bournonville
Instruktør: Jørgen Leth
En film om dansk ballethistories største navn, hvis betydning for det danske balletkorps er uvurderlig. Formålet med denne film er at vise, hvori August Bournonvilles genialitet egentlig bestod. Hvordan har hans indflydelse og inspiration gjort sig gældende op gennem generationer af balletdansere og koreografer, sådan at den også i dag fremstår lyslevende for os?

Filmen viser det daglige arbejde i skolerne, i træningen og i opsætningen af forestillinger. I arbejdsafsnit lægges der vægt på at gå tæt på indøvningen af mimik og "replikker" og dansen. I reportageafsnit skildres bl.a. træningen i børneskolerne. Der anvendes uddrag fra følgende balletter: 'Konservatoriet', 'Kermessen i Brügge' og 'Napoli'.
Medvirkende: Hans Brenaa
Danmark, 1979
DCP, 52 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Jørgen Leths 'Lyrikporten' - fri entré

Jørgen Leths 'Lyrikporten' - fri entré
28 lyrikere fra tre generationer læser op fra deres digtsamlinger, fortæller om, hvorfor de digter, og hvad der sætter et digt i gang hos dem. Filmen er produceret af Gyldendal i samarbejde med Det Danske Filminstitut, og der er gratis entré til visningen (få en fribillet i billetsalget). Læs meget mere om projektet på lyrikporten.gyldendal.dk.

Lyrikporten - program 1:3

Lyrikporten - program 1:3
Instruktør: Jørgen Leth
’Lyrikporten – 28 danske digtere’ iscenesætter digterne i et hvidt rum, der er tømt for andre tegn end digteren med sin tekst. Tilsammen danner filmene et imponerende katalog over dansk lyrik netop nu. I del 1:3 kan du møde Naja Marie Aidt, Thomas Boberg, Asta Olivia Nordenhof, Ursula Andkjær Olsen, Theis Ørntoft, Pia Juul, Jørgen Leth.
Medvirkende: Naja Marie Aidt, Thomas Boberg, Asta Olivia Nordenhof, Ursula Andkjær Olsen, Theis Ørntoft, Pia Juul, Jørgen Leth
Danmark, 2016
DCP, 70 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Lyrikporten - program 2:3

Lyrikporten - program 2:3
Instruktør: Jørgen Leth
’Lyrikporten – 28 danske digtere’ iscenesætter digterne i et hvidt rum, der er tømt for andre tegn end digteren med sin tekst. Tilsammen danner filmene et imponerende katalog over dansk lyrik netop nu. I del 2:3 kan du møde Olga Ravn, Lars Skinnebach, Pia Tafdrup, Christian Dorph, Caspar Eric, Katrine Marie Guldager, Niels Lyngsø, Christel Wiinblad, Klaus Høeck, Lone Hørslev, Morten Søndergaard.
Medvirkende: Olga Ravn, Lars Skinnebach, Pia Tafdrup, Christian Dorph, Caspar Eric, Katrine Marie Guldager, Niels Lyngsø, Christel Wiinblad, Klaus Høeck, Lone Hørslev, Morten Søndergaard
Danmark, 2016
DCP, 105 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Lyrikporten - program 3:3

Lyrikporten - program 3:3
Instruktør: Jørgen Leth
’Lyrikporten – 28 danske digtere’ iscenesætter digterne i et hvidt rum, der er tømt for andre tegn end digteren med sin tekst. Tilsammen danner filmene et imponerende katalog over dansk lyrik netop nu. I del 3:3 kan du møde Mette Moestrup, Peter Laugesen, Pablo Llambias, Lea Marie Løppenthin, Henrik Nordbrandt, Marianne Larsen, Nicolaj Stochholm, Niels Frank, Christina Hagen, Søren Ulrik Thomsen.
Medvirkende: Mette Moestrup, Peter Laugesen, Pablo Llambias, Lea Marie Løppenthin, Henrik Nordbrandt, Marianne Larsen, Nicolaj Stochholm, Niels Frank, Christina Hagen, Søren Ulrik Thomsen
Danmark, 2016
DCP, 95 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Michael Laudrup – en fodboldspiller

Michael Laudrup – en fodboldspiller
"Michael Laudrup er fodbold, når det er kunst". Sådan slutter Jørgen Leth sit filmportræt af dansk fodbolds største stjerne nogensinde. Filmen følger Laudrup i sommeren 1993, hvor han havde stor succes som professionel i FC Barcelona og samtidig genindtrådte på det danske landshold i kvalifikationskampene op til VM i USA. Jørgen Leth giver et fint indblik i Barcelonas spillestil og i, hvordan Michael Laudrup blev brugt på det stjernespækkede hold. Anden del handler om landsholdskarrieren. Filmens billedrytme og fortællestil er en æstetisk nydelse på højde med Laudrups "synkoperede driblinger": Stoichkov. Laudrup. Romario. Og mål.
Instruktør: Jørgen Leth
Danmark, 1993
DCP, 70 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Jørgen Leth - to cykelfilm

Jørgen Leth - to cykelfilm
Oplev sammen ’En forårsdag i helvede’, der hylder det klassiske cykelløb Paris-Roubaix, og ’Den umulige time’ om Ole Ritters timerekordforsøg i 1974.

En forårsdag i helvede

En forårsdag i helvede
Instruktør: Jørgen Leth
Jørgen Leths personlige film om det klassiske cykelløb Paris-Roubaix. Ruten er en af de hårdeste tænkelige, og løbet afvikles på kun én dag. Den frygtes af professionelle ryttere, og det giver megen prestige, hvis man kommer over målstregen. I denne film har løbet sine egne helte og skurke, sin egen dramatik og barske poesi. ”En forårsdag i helvede” er en klassiker og et ’must’ for alle med cykelsport i blodet. Ligeledes er det en film, som fortjener at blive set i mørket på det store lærred. Se – eller gense – en af historiens mest ikoniske cykelfilm.
Medvirkende: Roger De Vlaeminck, Marc Demeyer, Freddy Maertens, Eddy Merckx, Ole Ritter
Danmark, 1976
DCP, 107 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Den umulige time

Den umulige time
Instruktør: Jørgen Leth
Den danske cykelrytter Ole Ritters forsøg på at generobre den mest attråede og vanskeligste rekord inden for professionel cykelsport: Én times kørsel på bane. Rekordforsøgene fandt sted i Mexico City i november 1974. Filmen skildrer bl.a. Ritters specialtræning på den meget avancerede baneracer, som var fremstillet til formålet, og den psykiske opladning, som er en forudsætning for en koncentreret præstation på det niveau. Filmen indeholder også samtaler med Ritter.
Medvirkende: Ole Ritter
Danmark, 1975
DCP, 42 min.
Danske undertekster
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Stjernerne og vandbærerne

Stjernerne og vandbærerne
Jørgen Leth skabte med filmen ’Stjernerne og vandbærerne’ både en klassiker inden for cykelfilm, et monumentalt epos om det store cykelløb Giro di Italia og en overraskende intim cykelfortælling, hvor Eddy Merckx og Ole Ritter indtager centrale roller. Uden at tilsløre de økonomiske interesser bagved fremstår filmen som et forsvar for den professionelle cykelsport. Med instruktørens egne ord: "Jeg ser sportens verden som et klassisk teater med helte, der repræsenterer klassiske dyder og udfører legendariske præstationer ligesom i den mytologiske verden. Det er disse, jeg vil besynge og undersøge."
Medvirkende: Ole Ritter, Gimondi, Eddy Merckx
Instruktør: Jørgen Leth
Danmark, 1974
DCP, 89 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Traberg

Traberg
I en blanding af dokumentarisme og fiktion følger Jørgen Leth sin ven, Ebbe Traberg, fra Spanien til Haiti. Trabergs historie bliver samtidig udgangspunktet for at skildre Haitis nærmest surrealistiske virkelighed.
Medvirkende: Ebbe Traberg, Ambroise Thompson, Jean-Claude Dicquemare, Erik Mørk
Instruktør: Jørgen Leth
Danmark, 1992
DCP, 90 min.
Dansk tale
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Notater fra Kina

Notater fra Kina
Jørgen Leths personlige togrejse gennem Kina. Sanseindtryk og glimt fra den kinesiske hverdag. Landskaber og folk. En akrobat jonglerer med en lerkrukke. En gruppe sangere opfører »Figaros bryllup«. Ældre mennesker motionerer. Børn. Et hold kvindelige cykelryttere. En maler. Og mange andre mennesker.
Instruktør: Jørgen Leth
Danmark, 1986
DCP, 77 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Haïti. Uden titel

Haïti. Uden titel
Æstetikeren og tænkeren Jørgen Leth har samlet materiale til denne personlige dokumentarfilm fra Haïti gennem ti år på øen. Filmen er lavet uden en eneste kommentar fra Leths side, men tak skæbne, hvor vi til gengæld betragter: Voodoopræsten, som bider halsen over på en levende høne. Den nøgne kvinde, der læser egne digte højt. Politikere tynget af guldsmykker. Den døde mand, der ligger henkastet i rendestenen.
Medvirkende: Jean-Bertrand Aristide, Raoul Cédras, Toto Constant, Sophie Destin
Instruktør: Jørgen Leth
Danmark, 1996
DCP, 79 min.
Engelsk/fransk dialog
Tilladt over 11 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Det gode og det onde

Det gode og det onde
Jørgen Leths første eksperimentalfilm af spillefilmslængde. ’Det gode og det onde’ kan ses i forlængelse af instruktørens kortfilm ’Livet i Danmark’, da den udgør et forsøg på at skildre danskernes hverdagsliv via en række tableauer. Filmen er inddelt i ti afsnit, der samlet set skal illustrere livets trivialiteter, ofte med en absurd drejning. Leth høres selv som antropologisk kommentator før hvert afsnit. I kølige og skarpe billedopstillinger ses skuespillere og kendte danskere, som taler direkte til kameraet eller til sig selv.
Medvirkende: Claus Nissen, Ulla Gottlieb, Holger Juul Hansen, Ulf Pilgaard
Instruktør: Jørgen Leth
Danmark, 1975
DCP, 77 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Udenrigskorrespondenten

Udenrigskorrespondenten
I 'Udenrigskorrespondenten' gennemlever den danske journalist Alex Hansen (Henning Jensen) en identitetskrise, mens han er udsendt i Mellemamerika. På opgave i det krigshærgede El Salvador lider han af søvnløshed og skriveblokering, og da han rejser til Haiti, forelsker han sig i en gådefuld kvinde (Hanne Uldal), der kort efter forsvinder. Alex er splittet mellem pligten over for arbejdsgiveren derhjemme, kærligheden, der nu savner sit mål, og den på én gang sanselige og barske virkelighed, der omgiver ham. Leths digtersjæl kommer bl.a. til udtryk i Johannes V. Jensen-digtet ‘Interferens’, der bruges i filmen til at beskrive Alex’ desperation. Jørgen Leth lægger mere vægt på at beskrive en sindstilstand end at fortælle en historie. Fuzzys musik er komponeret for orgel og spilles af Fuzzy og organisten Jens Asbjørn Olesen. Herudover høres elektroakustiske flader og stedvist sang ved Hanne Uldal.
Medvirkende: Henning Jensen, Hanne Uldal, François Latour, Aubelin Jolicoeur
Instruktør: Jørgen Leth
Danmark, 1983
DigiBeta, 90 min.
Danske undertekster
Tilladt over 7 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

Åbningsfilm: Clash

19.08.2017Et mobilt, svedigt og blodigt kammerspil, der udelukkende udspiller sig i et politi-salatfad under 2013-demonstrationerne i Cairo. Blandt de arresterede finder vi både en amerikansk-egyptisk journa...

E.T.

19.08.2017Ti-årige Elliot bor med sin mor, bror og søster i en californisk forstad. Han lider under sine forældres skilsmisse og er en ensom dreng. Men en dag får han uventet besøg – af et rumvæsen, som er b...

Børnebiffen 5-7 år, august

20.08.2017Syv-årige Bertil har ingen morfar. Men hans bedste ven Uffe – som oven i købet kan fløjte – ved præcis, hvor man kan skaffe en morfar: på alderdomshjemmet. Mellem de tre vokser et venskab der, lige...

Brendan og hemmelighedernes bog

20.08.2017I det 9. århundrede bor den 12-årige munk Brendan i en øde irsk dal, der hærges af vikinger. På klostret bor også Broder Aiden, en anerkendt mester i illuminationer og forpagter af en dyrebar, endn...

Børnebiffen 3-5 år, august 2

20.08.2017I en uro, sådan en som man finder over en barneseng, hænger en ensom ko. De andre dyr er alt for fine til at være venner med den, men en lille bi vil gerne. Det kan være svært at skabe kontakt, når...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412