Arabian Nights

/FILM, DEBAT, FEST – FRA 19. AUGUST TIL 10. SEPTEMBER

Cinemateket fyrer endnu engang op for en tre uger lang arabisk filmfest – med masser af nye, fremragende film, vigtige debatter, ekspertintroduktioner, intruktørbesøg og farverige fester.
Arabian Nights

Den arabiske verden fylder meget i medierne, men alt for ofte gennem billeder og historier, der reducerer landenes vidt forskellige demografier, kulturer og historiske baggrunde til en udflydende masse. Arabian Nights er en festival, der ønsker at sætte farver på paletten, give filmene kontekst gennem instruktørbesøg og formidle viden gennem særligt inviterede eksperter.

Der er åbningsfest med rap og Taybeh-øl den 19. august kl. 21-23, og flere debat-events end de nævnte vil komme til – følg med på cinemateket.dk og på Facebook-eventen Arabian Nights 2017.

Tak til vores samarbejdspartnere NASIM (Netværk af Studerende og Interesserede i Mellemøsten), Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, International Media Support og Dansk PEN.

Rasmus Brendstrup, Morten Mechlenborg Nørulf, Emma Yamina Sehili Wittendorff & Sepideh Heidaripour / Cinemateket

Åbningsfilm: Clash

Åbningsfilm: Clash
Den 19. august fra kl. 17.00 til 19.00 byder folkekøkkenet Ishtar (også kaldet de etniske rødstrømper!) på gratis snack-mad og Taybeh på drikkevarer i Asta Bar. Inden filmen er der introduktion af egypten-ekspert Rasmus Bøgeskov Larsen – og bagefter minikoncert med rapperen Yukka Shahin ('The Empress'). Åbningsfesten finder sted i Asta Bar og varer til kl. 23.00.

Clash

Clash
Instruktør: Mohamed Diab
Et mobilt, svedigt og blodigt kammerspil, der udelukkende udspiller sig i et politi-salatfad under 2013-demonstrationerne i Cairo. Blandt de arresterede finder vi både en amerikansk-egyptisk journalist, en hjemløs med et våben gemt i munden, en fotograf, sekulære borgere (herunder kvinder og børn) og medlemmer af Det Muslimske Broderskab.

Det er en sprængfarlig cocktail – og bliver det endnu mere, efterhånden som et par soldater, der af medfølelse trodser forbuddet mod at hjælpe de tørstende og tissetrængende fanger, bliver kylet ind i salatfadet. Filmens store force er nærværet og dynamikken: Trods den stramme fortælleramme skifter vi hele tiden fokus, bl.a. i kraft af dramatiske (og flot iscenesatte) skud- og nævekampe lige uden for salatfadet. De stridende fraktioner er ofte vanskelige at skelne fra hinanden – en interessant morale – og jo mere aggressionerne vokser, desto større synes risikoen for at blive slagtet af sine egne alene på grund af frygt og mistro.
Medvirkende: Nelly Karim, Hany Adel, Ahmed Malek
Originaltitel: Eshtebak
Egypten, 2016
DCP, 97 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Investigating Paradise - med efterfølgende foredrag i Asta Bar

Investigating Paradise - med efterfølgende foredrag i Asta Bar
Forsker og forfatter Rasmus Alenius Boserup diskuterer Algeriet, islam og uddannelse i Asta Bar efter visningen den 20. august.

Investigating Paradise

Investigating Paradise
Instruktør: Merzak Allouache
”Muslimer kommer i himlen, jøder og kristne i helvede.” Sådan lyder en ung mands umiddelbare tanker, da journalisten Nedjma spørger til hans forestillinger om paradis og livet efter døden. Vi kender alle til den radikale karikatur af jihadisten, der springer sig selv i luften mod at få 72 ‘houris’ (jomfruer) i paradis efter døden. Denne overbevisning er strømmet ind i Algeriet fra religiøse lærde i Saudi Arabien, og den har sat sig i bevidstheden hos de mest radikale islamister. Men hvilke tanker gør menige algeriere sig egentlig om paradis og efterlivet? Er der virkelig 72 jomfruer til mændene? Og hvad får kvinderne? Frihed eller større køkkener?

Veteraninstruktøren Merzak Allouache kaster sig over et kontroversielt emne, når han med denne dokumentar undersøger algeriernes forestillinger om paradis. Med journalisten Nedjma som interviewer rejser han rundt i landet og snakker med forskellige lag i det algeriske samfund – alt lige fra feminister, skuespillere, salafister, forfattere, samfundsdebattører og religiøse lærde til kunstnere, aktivister og drenge, som fordriver tiden i spilcafeer.

Ja, 2 timer og 15 minutters sort/hvid interview-dokumentar kan faktisk være fængende fra start til slut. Absurditeten i nogles overbevisninger og fornuften i andres holder beskueren fanget – og gør os klogere. Tag med Allouache og Nedjma gennem Algeriet på en spændende jagt efter radikaliseringens oprindelse og grobund.
Frankrig, Algeriet, 2017
DCP, 135 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Investigating Paradise

Investigating Paradise
Besøg af filmens instruktør Merzak Allouache. ”Muslimer kommer i himlen, jøder og kristne i helvede.” Sådan lyder en ung mands umiddelbare tanker, da journalisten Nedjma spørger til hans forestillinger om paradis og livet efter døden. Vi kender alle til den radikale karikatur af jihadisten, der springer sig selv i luften mod at få 72 ‘houris’ (jomfruer) i paradis efter døden. Denne overbevisning er strømmet ind i Algeriet fra religiøse lærde i Saudi Arabien, og den har sat sig i bevidstheden hos de mest radikale islamister. Men hvilke tanker gør menige algeriere sig egentlig om paradis og efterlivet? Er der virkelig 72 jomfruer til mændene? Og hvad får kvinderne? Frihed eller større køkkener? Veteraninstruktøren Merzak Allouache kaster sig over et kontroversielt emne, når han med denne dokumentar undersøger algeriernes forestillinger om paradis. Med journalisten Nedjma som interviewer rejser han rundt i landet og snakker med forskellige lag i det algeriske samfund – alt lige fra feminister, skuespillere, salafister, forfattere, samfundsdebattører og religiøse lærde til kunstnere, aktivister og drenge, som fordriver tiden i spilcafeer. Ja, 2 timer og 15 minutters sort/hvid interview-dokumentar kan faktisk være fængende fra start til slut. Absurditeten i nogles overbevisninger og fornuften i andres holder beskueren fanget – og gør os klogere. Tag med Allouache og Nedjma gennem Algeriet på en spændende jagt efter radikaliseringens oprindelse og grobund.
Instruktør: Merzak Allouache
Frankrig, Algeriet, 2017
DCP, 135 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Personal Affairs - med instruktørbesøg

Personal Affairs - med instruktørbesøg
Mød filmens instruktør, Maha Haj, til Q&A efter visningen den 27. august. Hun har bl.a. arbejdet med den store palæstinensiske instruktør Elia Suleiman, og hun var 40 år og mor til to, da hun lavede sin første spillefilm. Den røg til gengæld direkte ind i Cannes-festivalens Un certain regard-sektion og vandrer nu verden rundt på festivaler. NB: 27. august er Arabian Nights-festivalens Palæstinensiske Dag, hvor der bl.a. vises fire film og bydes på Taybeh-øl i Asta Bar – og kl. 18.00 sågar smagning af palæstinensisk vin.

Personal Affairs

Personal Affairs
Instruktør: Maha Haj
En mekaniker fra Ramallah bliver fundet perfekt til en filmrolle, men ender med at droppe castingen, fordi vejen går forbi det Middelhav, han elsker og savner så inderligt. Et vordende kærestepar på date kan ikke enes om noget, før de i overvågningsrummet ved en israelsk grænsestation sætter ud i en overraskende pardans. Filmens kvindelige instruktør, Maha Haj, peger på Ingmar Bergman og Wes Anderson som inspirationskilder – og det er meget sigende for filmens tone.

Personal Affairs’ er et underspillet drama om bånd mellem mennesker i dagens Israel/Palæstina; realistisk, men med en liflig komisk undertone, som ofte får poetisk luft under vingerne. ”Skal vi skilles, når vi kommer hjem, spørger en gammel mand sin kone, efter at de er rejst langt for at møde deres svigerdatter. ”Hvor er jeg lykkelig for, at du spørger,” svarer hun. Og lægger hovedet på hans skulder.
Medvirkende: Hanan Hillo, Amer Hlehel
Originaltitel: Omor Shakhsiya
Palæstina, 2016
DCP, 90 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Personal Affairs

Personal Affairs
En mekaniker fra Ramallah bliver fundet perfekt til en filmrolle, men ender med at droppe castingen, fordi vejen går forbi det Middelhav, han elsker og savner så inderligt. Et vordende kærestepar på date kan ikke enes om noget, før de i overvågningsrummet ved en israelsk grænsestation sætter ud i en overraskende pardans. Filmens kvindelige instruktør, Maha Haj, peger på Ingmar Bergman og Wes Anderson som inspirationskilder – og det er meget sigende for filmens tone. Personal Affairs’ er et underspillet drama om bånd mellem mennesker i dagens Israel/Palæstina; realistisk, men med en liflig komisk undertone, som ofte får poetisk luft under vingerne. ”Skal vi skilles, når vi kommer hjem, spørger en gammel mand sin kone, efter at de er rejst langt for at møde deres svigerdatter. ”Hvor er jeg lykkelig for, at du spørger,” svarer hun. Og lægger hovedet på hans skulder.
Medvirkende: Hanan Hillo, Amer Hlehel
Originaltitel: "Omor Shakhsiya"
Instruktør: Maha Haj
Palæstina, 2016
DCP, 90 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Go Home - med instruktørbesøg og libanesisk optakt

Go Home - med instruktørbesøg og libanesisk optakt
Vi glæder os til at byde velkommen til instruktør Jihane Chouaib, der deltager i Q&A efter visningen OG ekstravisningen af 'Go Home' den 25. august. Bemærk, at der i tidsrummet kl. 18.00-19.15 samme dag er libanesiske lækkerier i Asta Bar serveret af restauranten Liban Cuisine, der til dagligt hører til på Rantzausgade 1 på Indre Nørrebro (https://www.facebook.com/libancuisine/). Maden er gratis og kan nydes til højtlæsning af libanesiske digte på arabisk og dansk.

Go Home

Go Home
Instruktør: Jihane Chouaib
Den libanesiske instruktør Jihane Chouaib har med ’Go Home’ skabt en sanselig thriller om det at vende tilbage til sine rødder og både stå ansigt til ansigt med barndommens minder og egne indre dæmoner. Libanons smukke bjerge danner bagtæppe, da Nada (Golshifteh Farahani fra 'My Sweet Pepperland' og 'Paterson') tager på en nervepirrende rejse til sit fødeland, hvor fortid møder nutid, land møder by, fransk møder arabisk, og nye generationer clasher med ældre.

Nada bor normalt i Paris, men ønsket om at opklare og lægge låg på familiens hemmeligheder bringer hende tilbage til Libanon, som hun og resten af familien flygtede fra under borgerkrigen. Forestillingen om hendes elskede bedstefar tager en uventet drejning, da hun graver dybere i historien, alt imens hendes bror prøver at overtale hende til at sælge deres barndomshjem i bjergene.

I disse egne står tiden øjensynligt stille, og hverdagen går sin gang. Men med Nadas tilbagevenden bliver der rusket op i familiehemmeligheder, og pludselig er hjemstavnen ikke så sikker længere.

’Go Home’ er Jihane Chouaibs forsøg på at vende tilbage til en kultur, som hun selv med tiden er blevet fremmedgjorte overfor, men som stadig udgør et stærkt fundament i hendes bevidsthed.
Medvirkende: Golshifteh Farahani, Wissam Fares, Julia Kassar
Libanon, Frankrig, Schweiz, Belgien, 2016
DCP, 98 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Tickling Giants - med debat om politisk satire

Tickling Giants - med debat om politisk satire
I samarbejde med Dansk PEN inviterer vi den 20. august til debat om den politiske satires betydning og vilkår i den arabiske verden. I panelet sidder bl.a. Egypten-forsker Rasmus Bøgeskov Larsen.

Tickling Giants

Tickling Giants
Instruktør: Sara Taksler
Kan man bekæmpe undertrykkelse med vittigheder i stedet for næver? Og hvilken rolle spiller politisk satire for magthavernes førte politik? Man får næppe mere kvalificerede svar på disse spørgsmål end fra Bassem Youssef, som igennem flere år var vært på det satiriske nyhedsshow ’Al Bernameg i Egypten’. Han er blevet kaldt Egyptens svar på talkshow-værten Jon Stewart, og med over 30 millioner ugentlige seere kan man med sikkerhed slå fast, at Egyptens første politiske satireshow blev en succes.

Under det arabiske forår i 2011 var Bassem Youssef dog noget helt andet: Hjertekirurg. Men han følte, at landet havde brug for politisk satire og viste selv vejen vejen, først på hans egen YouTube-kanal, som inden for de første måneder fik mange millionerne følgere, og senere i hans eget tv-talkshow. Succesen blev også programmets skæbne: Youssef stoppede programmet af frygt for sit eget, hans pårørendes og ansattes liv.

Dokumentarkameraet tager os helt tæt på Youssef og hans privatliv, og vi kommer behind-the-scenes i det redaktionelle maskinrum for Al Bernameg. Det loyale personale brænder, ligesom Youssef selv, for satire og komik som redskaber i kampen mod undertrykkelse.

’Tickling Giants’ er en vigtig dokumentar, der ikke alene morer med Bassem Youssefs præcise spidninger af høj og lav, men rejser samtidigt vigtige spørgsmål om statskautioneret hjernevask, manipulation, ytringsfrihed – og om, hvor grænsen for politisk satire går. Det er en hyldest til de folk, som verden over dagligt sætter deres egne liv på spil for at kæmpe for en mere fri og retfærdig verden.
USA, 2016
DCP, 111 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Tickling Giants

Tickling Giants
Kan man bekæmpe undertrykkelse med vittigheder i stedet for næver? Og hvilken rolle spiller politisk satire for magthavernes førte politik? Man får næppe mere kvalificerede svar på disse spørgsmål end fra Bassem Youssef, som igennem flere år var vært på det satiriske nyhedsshow ’Al Bernameg i Egypten’. Han er blevet kaldt Egyptens svar på talkshow-værten Jon Stewart, og med over 30 millioner ugentlige seere kan man med sikkerhed slå fast, at Egyptens første politiske satireshow blev en succes. Under det arabiske forår i 2011 var Bassem Youssef dog noget helt andet: Hjertekirurg. Men han følte, at landet havde brug for politisk satire og viste selv vejen vejen, først på hans egen YouTube-kanal, som inden for de første måneder fik mange millionerne følgere, og senere i hans eget tv-talkshow. Succesen blev også programmets skæbne: Youssef stoppede programmet af frygt for sit eget, hans pårørendes og ansattes liv. Dokumentarkameraet tager os helt tæt på Youssef og hans privatliv, og vi kommer behind-the-scenes i det redaktionelle maskinrum for Al Bernameg. Det loyale personale brænder, ligesom Youssef selv, for satire og komik som redskaber i kampen mod undertrykkelse. ’Tickling Giants’ er en vigtig dokumentar, der ikke alene morer med Bassem Youssefs præcise spidninger af høj og lav, men rejser samtidigt vigtige spørgsmål om statskautioneret hjernevask, manipulation, ytringsfrihed – og om, hvor grænsen for politisk satire går. Det er en hyldest til de folk, som verden over dagligt sætter deres egne liv på spil for at kæmpe for en mere fri og retfærdig verden.
Instruktør: Sara Taksler
USA, 2016
DCP, 111 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Go Home

Go Home
Den libanesiske instruktør Jihane Chouaib har med ’Go Home’ skabt en sanselig thriller om det at vende tilbage til sine rødder og både stå ansigt til ansigt med barndommens minder og egne indre dæmoner. Libanons smukke bjerge danner bagtæppe, da Nada (Golshifteh Farahani fra 'My Sweet Pepperland' og 'Paterson') tager på en nervepirrende rejse til sit fødeland, hvor fortid møder nutid, land møder by, fransk møder arabisk, og nye generationer clasher med ældre. Nada bor normalt i Paris, men ønsket om at opklare og lægge låg på familiens hemmeligheder bringer hende tilbage til Libanon, som hun og resten af familien flygtede fra under borgerkrigen. Forestillingen om hendes elskede bedstefar tager en uventet drejning, da hun graver dybere i historien, alt imens hendes bror prøver at overtale hende til at sælge deres barndomshjem i bjergene. I disse egne står tiden øjensynligt stille, og hverdagen går sin gang. Men med Nadas tilbagevenden bliver der rusket op i familiehemmeligheder, og pludselig er hjemstavnen ikke så sikker længere. ’Go Home’ er Jihane Chouaibs forsøg på at vende tilbage til en kultur, som hun selv med tiden er blevet fremmedgjorte overfor, men som stadig udgør et stærkt fundament i hendes bevidsthed.
Medvirkende: Golshifteh Farahani, Wissam Fares, Julia Kassar
Instruktør: Jihane Chouaib
Libanon, Frankrig, Schweiz, Belgien, 2016
DCP, 98 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Stumfilmkoncert: Fra det gamle Mellemøsten + foredrag

Stumfilmkoncert: Fra det gamle Mellemøsten + foredrag
En af de helt store attraktioner på de foregående to års Arabian Nights har været collager af arkivstumper fra filmens barndom i Mellemøsten – rejsefilm, ceremonier, dokumenter over hverdagsliv. Film, der samlet korrigerer forestillingen om, at Osmannerriget var på sammenbruddets rand i årene frem til det politiske kollaps i 1922. På mange opfordringer har vi sammensat et helt nyt program med glimt fra både Nordafrika, Nærorienten og Balkan i årene 1900-22, denne gang tilsat rytmer af den palæstinensisk-danske perkussionist Simona Abdallah (der har optrådt med bl.a. Natascha Atlas og Cheb Khaled) og kgl. oboist Henrik Goldschmidt, stifter af The Middle East Peace Orchestra.

Stumfilmkoncert: Fra det gamle Mellemøsten

Stumfilmkoncert: Fra det gamle Mellemøsten
Instruktør:
En af de helt store attraktioner på de foregående to års Arabian Nights har været collager af arkivstumper fra filmens barndom i Mellemøsten – rejsefilm, ceremonier, dokumenter over hverdagsliv. Film, der samlet korrigerer forestillingen om, at Osmannerriget var på sammenbruddets rand i årene frem til det politiske kollaps i 1922.

På mange opfordringer har vi sammensat et helt nyt program med glimt fra både Nordafrika, Nærorienten og Balkan i årene 1900-22, denne gang tilsat rytmer af den palæstinensisk-danske perkussionist Simona Abdallah (der har optrådt med bl.a. Natascha Atlas og Cheb Khaled) og kgl. oboist Henrik Goldschmidt, stifter af The Middle East Peace Orchestra. Glæd dig: Det bliver en rejse for både sanserne og historiebevidstheden – tilsat et miks af arabiske og jødiske toner.

Inden filmen vil historiker Mogens Pelt fortælle om de tidlige films betydning for vores billede af det østlige middelhavs kulturhistorie. Mogens Pelt er lektor ved Saxo-Instituttet for Arkæologi, Etnologi, Historie og Græsk og Latin og har beskæftiget sin indgående med Osmannerrigets handels- og kulturhistorie.
Kendes ikke, 90 min.

Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Letters from Baghdad

Letters from Baghdad
De fleste har hørt om Lawrence of Arabia – den britiske arkæolog, officer og forfatter, som blev udødeliggjort i David Leans film med Peter O’Toole. Men langt færre har hørt om Gertrude Lowthian Bell, Lawrences’ kvindelige modpart og ven, som spillede en om muligt vigtigere rolle i Mellemøstens og især Iraks historie – som opdagelsesrejsende i regionens ukendte hjørner, som britisk spion, men også som politisk kraft i de inderste kredse af den mandsdominerede kolonimagt. ’Letters from Baghdad’ er den forunderlige og dybt fascinerende historie om Gertrude Bells liv og virke. Filmen er en blanding af enestående filmarkivmateriale fra den eventyrlystne Gertrudes tid i Mellemøsten, elegante re-enactments samt hendes egen forunderlige stemme, her bragt til live af den Oscar-vindende skuespiller Tilda Swinton, der fantasifuldt læser højt af Gertrudes breve. Nogle husker måske Gertrude fra Werner Herzogs ’Queen of the Desert’ (2015) med Nicole Kidman i hovedrollen, men denne nye dokumentar tager os endnu tættere på Gertrudes fascinerede liv – med afsæt i unikt materiale fra det nationale irakiske bibliotek og arkiv, ikke tidligere offentliggjort filmarkivmateriale og uddrag af Gertrudes over 1.600 (!) breve. Instruktørerne Zeva Oelbaum og Sabine Krayenbühl forsøger med denne dokumentar at kaste nyt liv og Gertrudes liv – men også at slå fast, at Gertrude Bell har været afgørende for optegnelsen af det moderne Mellemøsten og især Irak efter 1. verdenskrig. Og dermed også for den måde, vi ser på regionen den dag i dag.
Medvirkende: Ammar Haj Ahmad, Adam Astill, Tom Chadbon
Instruktør: Sabine Krayenbühl, Zeva Oelbaum
USA, Storbritannien, Frankrig, 2016
DCP, 95 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Nowhere to Hide

Nowhere to Hide
’Nowhere to Hide’ vandt hovedprisen på verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA, i 2016. Vi befinder os i Diyala provinsen i det centrale Irak – også kaldet ’dødens trekant’ – hvor vi gennem fem år tager med Nori Sharif på arbejde. Nori er sygeplejerske og er blevet udstyret med et kamera for at skildre sine patienters historier. Midt i kampene mellem ISIS og det irakiske militær bærer Nori og hans kamera vidne om de skæbner, som er fanget her i det tørre ørkenlandskab i det centrale Irak. Nogle af optagelserne er fra tiden lige efter, at USA trak sig ud af Irak, og hvor en gammel krig blev afløst af en ny – en ny krig med nye metoder og nye våben, som i dens håbløshed og uforudsigelighed har efterladt totale ødelæggelser og mange sårede og dræbte. Nori søger at hjælpe sine patienter, men er ofte selv nødsaget til at flkoncert ygte fra sted til sted med hans familie, når kampene kommer for tæt på. På grund af hans humanitære ånd og integritet under disse voldsomme omstændigheder er man som beskuer efterladt med den dybeste medfølelse og ærefrygt. Instruktøren har haft over 500 timers filmmateriale at klippe fra, og i det endelige resultat er kameraet også vendt mod Nori selv, hvormed vi også kommer tæt på ham personligt. Noris historie er ikke bare en historie om en krig langt fra vores hverdag. Det er en menneskelig relaterbar historie, som er uhyre vigtig at se med egne øjne for virkelig at forstå Irak-krigens fortrædeligheder – og i det hele taget forstå hvad meningsløs krig gør ved folk og vores verden. ARR: Den 26. august inviterer vi en repræsetant fra Læger uden grænser (MSF) til at diskutere filmen og den aktuelle situation i Irak.
Medvirkende: Nori Sharif, Abu Fallah, Hans Husum
Instruktør: Zaradasht Ahmed
Norge, 2016
DCP, 86 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Mimosas

Mimosas
Vinderen af Cannes-festivalens Semaine de la critique-pris er noget helt, helt særligt: En billedskøn spirituel nudtids/oldtids-roadmovie fra Marokkos Atlas-bjergmassiv. I nutidshistorien er vi på et marokkansk bilværksted, hvor den unge mand Shakib kæfter op om djævelens ondskab og vigtigheden af at stole på Guds forsyn. Han ser selv ret manisk ud med spidst hageskæg og lynende øjne. Han får af sin overordnede det klare opdrag at hjælpe en karavane på vej – og snart ser vi et dusin taxaer køre ud i ørkenen. Her er tiden tilsyneladende skruet tilbage, for da Shakib, da han slutter sig til en muldyrskaravane, der skal føre en ærværdig olding, The Sheik, sikkert gennem bjergene, er alle spor af modernitet forsvundet. ”Vi har aldrig gjort noget stort i livet før. Dette er første gang,” lyder det fra en i den hårdt prøvede gruppe, der kæmper sig gennem kulde, bidske floder, sne, desorientering og beskydning, videre via lodrette stier spinkle træstilladser og op fra stejle floddale. Shakib er indpiskeren, han er drevet af Gud og viser sig ganske rigtigt at finde veje, hvor der ingen er, men han synes også i smug at modarbejde missionen. Hvad er målet egentlig? To historiske planer og dramatiske skæbner flettes sammen til en fascinerende og uforudsigelig rejse, der både er åndelig, poetisk og geografisk. Den 7. september supplerer islam-ekspert Joshua Sabih med betragtninger over filmen. Samlet varighed denne dag: 125 min.
Medvirkende: Shakib Ben Omar, Ahmed Hammoud
Instruktør: Oliver Laxe
Marokko, Spanien, Frankrig, Qatar, 2016
DCP, 96 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Barakeh Meets Barakeh - med introduktion og debat

Barakeh Meets Barakeh - med introduktion og debat
Inden visningen den 29. august er der kl. 18.30 gratis optaktsforedrag i Asta Bar. Fannie Agerschou fortæller om sommerens omrokeringer i kongehuset og om dagens Saudi Arabien, som på trods af regeringens bestræbelser for at fremstå samlet er et modsætningsfyldt og opdelt land – både inden for den saudiske befolkning og imellem saudierne og landets mange migrantarbejdere. Fannie Agerschou er ved at lægge sidste hånd på sit speciale om netop disse emner. Arrangementet er lavet i samarbejde med NASIM.

Barakeh Meets Barakeh

Barakeh Meets Barakeh
Instruktør: Mahmoud Sabbagh
Barakeh er en 20-årig politimand i byen Jeddah og kommer fra en ydmyg middelklassefamilie. Bibi er en smuk, rebelsk instagram-stjerne, hvis familie er meget velhavende. De to mødes tilfældigt under et fotooptagelse, hvor Barakeh falder hovedkulds for Bibi, men skal ikke være nemt at lære hinanden at kende.

’Barakah meets Barakah’, der er Saudi Arabiens første romantiske komedie, men også en film, der giver indsigt i mødet mellem en verden af traditioner, love og sociale klasseforskelle med en moderne verden af smartphones og sociale medier. Den viser et Saudi Arabien i forandring, hvor farverige viljestærke kvinder kan svare mændene igen.
Medvirkende: Hisham Fageeh, Fatima AlBanawi, Khairia Nazmi
Originaltitel: Barakah yoqabil Barakah
Saudi Arabien, 2016
DCP, 88 min.

Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Barakeh Meets Barakeh

Barakeh Meets Barakeh
Barakeh er en 20-årig politimand i byen Jeddah og kommer fra en ydmyg middelklassefamilie. Bibi er en smuk, rebelsk instagram-stjerne, hvis familie er meget velhavende. De to mødes tilfældigt under et fotooptagelse, hvor Barakeh falder hovedkulds for Bibi, men skal ikke være nemt at lære hinanden at kende. ’Barakah meets Barakah’, der er Saudi Arabiens første romantiske komedie, men også en film, der giver indsigt i mødet mellem en verden af traditioner, love og sociale klasseforskelle med en moderne verden af smartphones og sociale medier. Den viser et Saudi Arabien i forandring, hvor farverige viljestærke kvinder kan svare mændene igen.
Medvirkende: Hisham Fageeh, Fatima AlBanawi, Khairia Nazmi
Originaltitel: "Barakah yoqabil Barakah"
Instruktør: Mahmoud Sabbagh
Saudi Arabien, 2016
DCP, 88 min.

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Thala My Love

Thala My Love
En gribende kærlighedshistorie og et stærkt indblik i alt det ufortalte, der udspillede sig i skelsåret 2011 i Tunesien – under de sidste dage af Ben Alis mangeårige diktatur. Mohammed var en del af en minestrejke i 2008 og netop sat fri fra politisk fangenskab og ankommet til byen Thala, hvor der er brand, optøjer og skyderier. Men det eneste, Mohammed har i tankerne, er at finde sin elskede Hourya og forlade landet sammen. Men da Mohammed kommer hjem til sin svigerfamilie, opdager han til sig gru, at Hourya har giftet sig med en anden. Hvad nu? ‘Thala My Love’ er en voldsom og smertelig, men også realistisk fortælling om trodsig kærlighed i en turbulent tid.
Medvirkende: Moez 'Speedy' Baatour, Najla ben Abdallah, Fatima Ben Saïdane
Originaltitel: "Thala mon amour"
Instruktør: Mehdi Hmili
Tunesien, 2016
DCP, 87 min.

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Off Frame AKA Revolution Until Victory - med debat

Off Frame AKA Revolution Until Victory - med debat
Den 27. august introducerer Christine Crone filmen med et fokus på nutidens dyrkelse af 60'ernes helte. Christine Crone er ph.d.-stipendiat ved TORS - Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. 27. august er også Arabian Nights-festivalens Palæstinensiske Dag, hvor der bl.a. vises fire film og bydes på Taybeh-øl i Asta Bar.

Off Frame AKA Revolution Until Victory

Off Frame AKA Revolution Until Victory
Instruktør: Mohanad Yaqubi
Palæstinas gryende selvstændighedskamp fortalt indefra og gennem hidtil usete optagelser af dem, der selv var med. Palestine Film Unit var en gruppe, der i 1960’erne filmede både væbnede guerilla-styrker og menige borgere. Optagelserne er siden gået i glemmebogen, og Palæstinas historie er primært blevet fortalt gennem israelske, amerikanske, britiske og franske filtre – eller via andre arabiske lande. Vi kommer vidt omkring: Fra udklædte børn, der udfører didaktisk politisk teater, til palæstinensiske kvinder, der diskuterer analfabetisme og klassesamfund i en jordansk flygtningelejr.

Det er inciterende historisk materiale livfuldt sat sammen med både sporadiske glimt af omverdenens deltagelse (fra Jean-Luc Godard til Vanessa Redgrave) og nutidens Palæstina. En fortælling, der tydeligvis ikke har mistet sin relevans her på 50-året for den israelske magtovertagelse.
Originaltitel: Kharej Al-Itar aw Thawra Hata el Nasser
Palæstina, Qatar, Libanon, Frankrig, 2016
DCP, 62 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Off Frame AKA Revolution Until Victory

Off Frame AKA Revolution Until Victory
Palæstinas gryende selvstændighedskamp fortalt indefra og gennem hidtil usete optagelser af dem, der selv var med. Palestine Film Unit var en gruppe, der i 1960’erne filmede både væbnede guerilla-styrker og menige borgere. Optagelserne er siden gået i glemmebogen, og Palæstinas historie er primært blevet fortalt gennem israelske, amerikanske, britiske og franske filtre – eller via andre arabiske lande. Vi kommer vidt omkring: Fra udklædte børn, der udfører didaktisk politisk teater, til palæstinensiske kvinder, der diskuterer analfabetisme og klassesamfund i en jordansk flygtningelejr. Det er inciterende historisk materiale livfuldt sat sammen med både sporadiske glimt af omverdenens deltagelse (fra Jean-Luc Godard til Vanessa Redgrave) og nutidens Palæstina. En fortælling, der tydeligvis ikke har mistet sin relevans her på 50-året for den israelske magtovertagelse.
Originaltitel: "Kharej Al-Itar aw Thawra Hata el Nasser"
Instruktør: Mohanad Yaqubi
Palæstina, Qatar, Libanon, Frankrig, 2016
DCP, 62 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Gaza Surf Club - med introduktion og debat

Gaza Surf Club - med introduktion og debat
Der er hjerneflugt, og aktivistbevægelserne lider under modløshed – så hvordan ser ungdommens Gaza ud netop nu? Inden visningen den 27. august er der debatoplæg ved Mohammad Shahada, der er født og opvokset i Gaza og har arbejdet tæt på politiske frontfigurer i Hamas. Efterfølgende mulighed for debat. 27. august er også Arabian Nights-festivalens Palæstinensiske Dag, hvor der bl.a. vises fire film og bydes på Taybeh-øl i Asta Bar.

Gaza Surf Club

Gaza Surf Club
Instruktør: Philip Gnadt, Mickey Yamine
En flok unge surfere i Gaza-striben prøver at opbygge en surfklub i deres udbombede kystby. På trods af trøstesløsheden i området forsøger de at give deres liv noget mening. Mange af dem har lært at surfe under meget vanskelige betingelser, da de mangler al slags gear. En af de unge mænd, Ibrahim, får mulighed for at besøge sin ven på Hawaii og lærer dermed at bygge egne boards – noget af en livline, da surfboards ikke må importeres til Gaza via Israel.

En anden faktor er den kulturelle modstand. Pigen Sabah er et stort talent på et surfbræt, men da hun når puberteten, skal hun til at bære tørklæde i vandet, hvilket ødelægger hendes muligheder og til tider er nærmest livsfarligt. ’Gaza Film Club’ rummer fantastiske kontraster mellem de eksalterede aktiviteter på havet og deres by og hverdagsliv i ruiner. Den perfekte bølge af frihed og håb på et ellers gråt hav.
Tyskland, 2016
DCP, 96 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Gaza Surf Club

Gaza Surf Club
En flok unge surfere i Gaza-striben prøver at opbygge en surfklub i deres udbombede kystby. På trods af trøstesløsheden i området forsøger de at give deres liv noget mening. Mange af dem har lært at surfe under meget vanskelige betingelser, da de mangler al slags gear. En af de unge mænd, Ibrahim, får mulighed for at besøge sin ven på Hawaii og lærer dermed at bygge egne boards – noget af en livline, da surfboards ikke må importeres til Gaza via Israel. En anden faktor er den kulturelle modstand. Pigen Sabah er et stort talent på et surfbræt, men da hun når puberteten, skal hun til at bære tørklæde i vandet, hvilket ødelægger hendes muligheder og til tider er nærmest livsfarligt. ’Gaza Film Club’ rummer fantastiske kontraster mellem de eksalterede aktiviteter på havet og deres by og hverdagsliv i ruiner. Den perfekte bølge af frihed og håb på et ellers gråt hav.
Instruktør: Philip Gnadt, Mickey Yamine
Tyskland, 2016
DCP, 96 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Waiting for Giraffes

Waiting for Giraffes
Dr. Sami har en drøm. Han ønsker at få Qalqilya Zoo, hvor han arbejder som dyrlæge og direktør, godkendt af den europæiske sammenslutning af zoologiske haver og akvarier (EAZA) – så han kan få nogle nye giraffer. De sidste giraffer døde desværre under den sidste intifada, og Dr. Sami har intet højere ønske end at kunne fremvise de smukke langhalsede dyr i Palæstinas eneste zoologiske have. Dr. Sami har et mantra: Så langt, så godt. Alligevel er det et under, at han ikke giver op over for det absurde bureaukrati og den modstand, Dr. Sami og hans kollegaer er udsat for fra israelske autoriteter, EAZA og som udslag af konfliktens groteske opdeling af området. Men end ikke syv års venten på godkendelse er nok til at slå ham ud. Hans optimisme gør ’Waiting for Giraffes’ til en veritabel feelgood-dokumentar, der samtidig kaster et nyt blik – lad os bare kalde det girafperspektiv – på en gammel konflikt.
Instruktør: Marco De Stefanis
Holland, Belgien, 2016
DCP, 84 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Ali, the Goat and Ibrahim

Ali, the Goat and Ibrahim
Egyptiske Ali er forelsket i Nada. Der er bare lige den detalje, at Nada er en ged, der ifølge Alis overbevisning er en reinkarnation af hans bortgåede forlovede. Alis mor ved ikke, hvad hun skal stille op med sin gede-elskende søn, og sender ham til byens heksedoktor, der måske kan kurere ham. Her møder Ali en umage følgesvend, Ibrahim, som lider af en voldsom tinnitus-lignende sygdom, der kommer som anfald på uventende tidspunkter og fratager ham lysten til leve. Sygdommen er omdrejningspunktet i Ibrahim på samme måde som Nada er det i Alis. Sammen påbegynder de en rejse igennem Egypten for at følge doktorens anvisninger og smide magiske sten i Nilen og Middelhavet. Det bliver begyndelsen på et venskab, hvor de to lærer at acceptere hinandens mærkelige lidelser – der i sidste ende viser sig at rumme styrker. Absurde komedier fra den arabiske verden er et særsyn, men ’Ali, The Goat and Ibrahim’ formår at favne genren med både vanvid, nærvær, menneskelig varme og høj underholdingsværdi! NB:Inden visningen den 22. august er der gratis foredrag om overtro i den arabiske verden ved Jakob Skovgaard, religionsprofessor på Institut for Tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet. Han har specialiseret sig i forskning om islam. Han er også tidligere direktør for det Dansk-Egyptiske Dialog Institut (2005-08) og formand for Nordisk Selskab for Mellemøst-studier (2007-10). Foredraget foregår i Cinematekets Asta Bar kl. 18:30; er fri entré og ingen pladsreservation.
Medvirkende: Ali Sobhy, Ahmed Magdy, Salwa Mohamed Ali
Originaltitel: "Ali Mea’za we Ibrahim"
Instruktør: Sherif Bendary
Egypten, Frankrig, 2015
DCP, 79 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

Lov, ret og film: 12 vrede mænd - med introduktion

20.09.2017Det meste af Sidney Lumets fascinerende retssalsdrama ’12 vrede mænd’, der vandt Guldbjørnen i Berlin, udspiller sig i et klaustrofobisk nævningeværelse en kvælende varm eftermiddag. Henry Fonda sp...

Psycho

20.09.2017At 'Psycho' skulle blive Hitchcocks mest berømte og mest indbringende film nogensinde lå ikke i kortene, da instruktøren hyrede produktionsholdet fra sin tv-serie 'Alfred Hitchcock Presents' til at...

Nattoget

20.09.2017På et overfyldt nattog fra Warszawa til Østersøkysten bliver den unge kvinde Marta tvunget til at dele sovevogn med den mørke, mystiske Jerzy. I toget befinder sig en broget skare af medpassagerer...

Firestarter

20.09.2017Pigen Charlie (Drew Barrymore) kan sætte ild til hvad som helst med tankernes kraft. De overnaturlige, såkaldte pyrokinetiske, evner har hun som følge af et mystisk eksperiment, som hendes forældre...

Børnebiffen 4-6 år, september

21.09.2017Hugormen har ry for at være aggressiv. I virkeligheden er den sky og bange for mennesker. Hvis den møder os på badestranden, stikker den hellere af, på trods af sit giftige bid. Men når den er su...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412