Mania Akbari

/IRANS AMAZONE BESØGER DANMARK

Multikunstneren Mania Akbari (f. 1974) gæster Cinemateket 25.-26. februar.
Mania Akbari

Når multikunstneren Mania Akbari (f. 1974) gæster Cinemateket 25.-26. februar er det noget af en begivenhed. Mange vil huske hende som den smukke, emanciperede kvinde i Abbas Kiarostamis teheranske storby-blues ’Ten’, der bl.a. speed-skændtes med sin teenagesøn (at det også var hendes søn i virkelighedens verden, Amin Maher, lagde ekstra alen til autenticiteten).

Efter den film slog Mania Akbari, der tidligere have været kunstmaler, ind på filmvejen og har siden leveret bidske, tankevækkende, personlige og meget forskelligartede film om det moderne Iran, om køn, krop og politik – ofte i et krydsfelt mellem fiktion og dokumentar. Emner som plastikkirurgi, kærlighedens kår, kvindernes rettigheder og henrettelsen af en mindreårig gjorde til sidst, at hun følte sig nødsaget til at flytte sin base til London.

”Jeg har altid mødt masser af restriktioner og modgang, og mit køn har selvfølgelig været en forstærkende faktor. Som tiden gik, blev det sværere og sværere at lave film i Iran, og som det har vist sig, er mange instruktører blevet truet eller endda smidt i fængsel. For at undslippe denne smittetilstand forlod jeg Iran fuld af sorg.”

At Mania Akbari i 2007 fik konstateret brystkræft blev også – mod alle odds – en katalysator for hendes kunst. Kroppen (ikke mindst håret) har fået ny betydning for hendes dialog med sig selv og det omgivende samfund. Selv peger hun på ironien i, at hun i ’Ten’ var vidne til, at en kvinde barberede sig skaldet for at få frihed til at smide sløret, og at hun senere selv bliver passet op på gaden af konservative mænd, der finder hendes kemo-fremkaldte skaldethed usømmelig – vi ser det ske helt spontant i dokumentaren ’10+4’.

Mania Akbaris besøg er venligt støttet af Museet for Samtidskunst i Roskilde - tak til Enrico Passetti.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket

Mød Mania Akbari: From Tehran to London

Mød Mania Akbari: From Tehran to London
Når multikunstneren Mania Akbari (f. 1974) gæster Cinemateket 25.-26. februar er det noget af en begivenhed. ”Jeg har altid mødt masser af restriktioner og modgang, og mit køn har selvfølgelig været en forstærkende faktor. Som tiden gik, blev det sværere og sværere at lave film i Iran, og som det har vist sig, er mange instruktører blevet truet eller endda smidt i fængsel. For at undslippe denne smittetilstand forlod jeg Iran fuld af sorg.” Hør hendes historie denne dag, når hun fortæller om sin karriere i samtale med programredaktør Rasmus Brendstrup. Tolk: Mehrnoush Parveh.

From Tehran to London

From Tehran to London
Instruktør: Mania Akbari
Det er fortællingen om et ægteskab på vippen – mellem den selvstændige kunstnerkvinde Ava og hendes gemal Ashkan, som elsker hende, men samtidig giver hende en rolle, hun afskyr. Ava er stærkt opsat på en skilsmisse, men både hendes energiske søster (der selv er ulykkeligt enlig) og en uplanlagt graviditet gør det svært for hende. Filmen ‘From Tehran to London’ skulle egentlig have foregået I Iran alene og heddet ‘Women Do Not Have Breasts’. Pga. Mania Akbaris flugt fra Iran blev den færdiggjort i England og omdøbt. ARR.: Oplev efter filmen Mania Akbari i samtale med programredaktør Rasmus Brendstrup.
Medvirkende: Mania Akbari, Neda Amiri, Bijan Daneshmand, Elahe Hesari
Iran, 2012
DigiBeta, 45 min. + 60 min. Debat.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Ten

Ten
Abbas Kiarostamis ‘Ten’ følger en selvstændig iransk kvinde (Mania Akbari), der har løjet sig til skilsmisse ved at påstå, at eksmanden er stofmisbruger. Nu har hun sit hyr med mange ting – ikke mindst med at få sin ti-årige søn til at se hende som det egentlige offer. Filmens styrke ligger i spillet mellem disse to jernhårde viljer, der blotlægger både mandschauvinismens og egenrådighedens skyggesider. Men også andre passagerer er med til at kaste lys over tilværelsen i Teheran i dag: Hendes søster; en gammel religiiøs dame; en prostitueret. Titlen refererer til de ti samtaler, der udgør filmen – alle registreret af små digitalkameraer i hovedpersonens bil. ARR: Den 26. februar besvarer Mania Akbari spørgsmål efter filmen.
Medvirkende: Mania Akbari, Amin Maher, Katayoun Taleidzadeh
Originaltitel: "10"
Instruktør: Abbas Kiarostami
Iran, Frankrig, USA, 2002
35mm, 92 min. + 10 min. Intro.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

10+4

10+4
I denne uofficielle fortsættelse til ’Ten’, lavet på opfordring af Abbas Kiarostami, har Mania Akbari indtaget instruktørstolen og giver fluen-på-væggen-stilen endnu et nøk. Vi ser bl.a. hvilken kærlig ung mand, sønnen Amin er blevet fem år senere, og vi Mania Akbari på flere kræftbehandlings-stadier: Fattet og glasklar, døsig og vævende. Filmens egentlige hovedperson er måske Teheran – en by spækket med store følelser og alt for lille albuerum – her bliver bilen en effektiv metafor. ARR.: Introduktion ved Mania Akbari.
Medvirkende: Mania Akbari, Roya Akbari, Mina Hamidi
Originaltitel: "10 + 4 (Dah be alaveh chahar) SEE RANK 10 + 4 (Dah be alaveh chahar)"
Instruktør: Mania Akbari
Iran, 2007
DigiBeta, 77 min. + 20 min. Intro.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

One.Two.One

One.Two.One
Filmen ’One.Two.One.’ er et trekantsdrama og en undersøgelse af kærlighedens og tilgivelsens kår i et nutidigt Iran – komplekst, indsigtsfuldt og med en højdramatisk klangbund (ingredienserne er bl.a. syreangreb pga. jalousi, plastikkirurgi, fængsling og knoglebrud!). Men det hele er fortalt med en stilisering, der løfter filmen et helt andet sted hen end de semi-dokumentariske værker: Få mennesker i dialog på skønhedsklinik, i et fængsel, i en skilift over byen. Eller som i scenen, hvor en ung iransk mand sidder i bankens venteværelse sidder og over mobiltelefonen prøver at overtale sin ekskæreste til at komme tilbage. Han er så følelsesladet, at den unge kvinde ved siden af ham bliver rørt næsten til tårer. Efterfølgende mødes deres øjne. Raffineret, elegant og modig fortællekunst. ARR.: Introduktion ved Mania Akbari.
Medvirkende: Neda Amiri, Payam Dehkordi, Hassan Majooni
Originaltitel: "Yek. Do. Yek"
Instruktør: Mania Akbari
Iran, 2011
DigiBeta, 79 min. + 20 min. Intro.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

gavekort_lille_ny_ny

Gavekort til Cinemateket

Køb gavekort til oplevelser i Filmhuset - og glæd en filmven! Gavekort kan købes online her.
oenskefilm_lille

Ønskefilm i Cinemateket

Ønsk en filmperle til visning på det store lærred - eller flere! Klassikere, kultfilm eller oversete mester-værker. Vi håndplukker regelmæssigt fra listen af forslag.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

Himmelspejlet / Cirkeline / Mas med mosen /Hvem bestemmer? / Will-Bot / Anbefales fra 5 år / 42 min.

20.04.2014Robotten Will-Bot er bange for alt! På hans planet sker der ingenting, men han patruljerer alligevel dag og nat. En dag lander der et rumskib, og ud kommer en kæmpe robot. Den ser ond og farlig ud...

The French Connection

20.04.2014I 1972 vandt ‘The French Connection’ hele fem Oscar-statuetter og blev den første film med censurmærkatet R (forbudt for alle under 17 uden voksenledsagelse), der fik prædikatet Bedste Film. Den le...

Alice i Eventyrland

20.04.2014Tim Burtons udgave af Lewis Carrolls klassiske forlæg er lige så infernalsk fortryllende og sprælsk fantasifuld, som man kunne forvente. Burton lader handlingen udspille sig flere år efter begivenh...

Capote

20.04.2014Da forfatteren og journalisten Truman Capote i foråret 1959 læser om et brutalt mord på en hel landmandsfamilie, rejser han til den lille by Holcomb for at udforske sagen, ledsaget af kollegaen og...

Oviri med kunsthistorisk introduktion

20.04.2014Donald Sutherland var hele tiden i Henning Carlsens tanker, da han skrev manuskriptet til 'Oviri', der handler om Paul Gauguins liv på europæisk grund i perioden 1893 til 1895. Og efter at Donald S...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412