Costa Brava, Libanon

Mounia Akl, 2021

Libanon, i dag: En familie flytter fra storbyens larm og stress og erhverver sig et hus på en bjergside. Jorden er hård, men den er deres – og de er villige til at arbejde hårdt for at gøre det til deres eget lille, blomstrende Costa Brava. Fremtiden, håber de, rummer en beskeden livsstil, men mere ro i sindet.

Men der venter dem en skrækkelig opdagelse: Regeringen har besluttet at bygge en losseplads lige ved siden af Badri-familiens bjergidyl, og med det følger alt det, de har prøvet at undslippe. Skal man kæmpe for sin ret til at leve – eller flygte endnu en gang? Og kan familiefreden holde til den nye larm og strabadser?

“Med skuespil-kraftpræstationer fra Nadine Labaki (der selv er Oscar-nomineret libanesisk filmskaber) og den palæstinensiske skuespiller Saleh Bakri i ryggen kommer Mounia Akl ind på scenen med et brag: Hun bliver ’the next big thing’ i mellemøstlig film,” skrev magasinet IndieWire om denne fine film, der også fik dansk premiere sidste år, men som mange gik glip af.

Filmen viser en verden, hvor systemet slår fejl: Lukrative særlovgivninger, systematisk sabotage, korruption og en familie, som blot ønsker at leve på stilhedens kant og gøre sig fri fra den uigennemsigtige stat. Og hvor skønhed antager uventede former.

’Costa Brava, Libanon’ var Libanons officielle Oscar-bidrag, har vundet seks internationale priser og været nomineret til langt flere.

Det er også en film, der er god til at sætte gang i diskussioner om klimaomstilling, ressourceforbrug, om familiedynamikker – og stilhedens dæmoner.


Medvirkende: Nadine Labaki, Saleh Bakri, Yumna Marwan
Original titel: Costa Brava, Lebanon
Instruktør: Mounia Akl
Lebanon, Frankrig, Spanien, Qatar, Norge, Sverige, Danmark, 2021
DCP, 106 min.
Danske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Arabian Nights 2023

Aktuelle film i Cinemateket