‘The Delinquents’ / Argentina

Rodrigo Moreno, 2023

Hvad skal man dog kalde ’The Delinquents’, årets mest aparte argentinske festivalindslag? Olsen-banden på argentinsk? En syret identitetsundersøgelse? Den mest adstadigt fortalte kupfilm? En eksistentialistisk film om frihed?

Filmen er lidt af det hele og mere til, og den unikke pakke er blevet belønnet en halv snes bedste film-priser på festivaler verden over. Og så kan Esteban Bigliardi i hovedrollen se så vidunderligt fortabt og forvirret ud, at det i sig selv er billetten værd.

Plottet kort: En flok kollegaer røver den bank, de selv arbejder i, og uden at skjule sporene særlig grundigt. Den ene, Morán, gemmer pengene langt ude på landet, og en anden, Román, tager fængselstraffen for holdet, i håbet om at alle efter nogle år kan stikke rige af.

Da Morán tager ud for at se til gemmestedet, møder han den flinke Román, uventet på fri fod, og pigen Norma, som han bliver kærester med. Og der er også en Morna. Morán, Román, Norma, Morna. Med de anagram-navne er de måske en og samme person – og filmen betydningssvanger på et helt andet plan?

Sikkert er det i hvert fald, at filmen undervejs skifter karakter fra politiforfølgelse til en udpræget hyggelig sag, da gruppen slår sig sammen ned på et forladt landsted og danser folkedans i landskabet.

Uforudsigelig, charmerende og generøs, lyder skudsmålene fra den internationale filmpresse – og med anmelder Jonathan Romneys ord: ”Fuldkommen original og egenrådig; dette er en bankrøverfilm, der udskriver sine egne checks.”


Medvirkende: Daniel Elías, Esteban Bigliardi, Margarita Molfino, Germán De Silva, Mariana Chaud
Original titel: Los delincuentes
Instruktør: Rodrigo Moreno
Argentina, Luxembourg, Brasilien, Chile, 2023
DCP, 190 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Latinamerikansk Filmfestival 2024