Hour of the Star

Suzana Amaral, 1985

19-årige Macabea er med egne ord "ikke noget særligt" – en jomfru, der kan lide Coca-Cola, pisser i en potte under sengen på sit nussede værelse og hænger magasinudklip op på væggen. Mest af alt vil hun nok bare passe ind.

Den brasilianske forfatter Clarice Lispector, der ville være fyldt 100 år den 10. december, bragte med romanen 'Stjernens time' den forældreløse Macabea, der flytter til Rios skyggeside, frem i lyset.

Det er en kringlet roman at filmatisere, men Marcélia Cartaxo vandt skuespillerprisen på Berlin-festivalen for sit portræt af den unge i Suzana Amarals vellykkede filmatisering fra 1985, og det er, med anmelderen Pauline Kaels ord, "hendes portræt af Macabea, der gør forskellen, den frygtelige ensomhed hos denne kvinde i hoben, en kvinde, ingen nogen sinde ville bemærke."

Pauline Kael sammenligner 'Hour of the Star' med neorealisten Vittorio De Sicas portræt af en overset klasse i 'Umberto D' (1952) – og betragter Suzana Amarals film som mere væsentlig:

"Umberto D repræsenterede alle de stolte, vrede gamle mennesker, der ikke kan leve af deres pension, men han var dog sig selv – sit eget knarvorne, gamle individ. Macabea er mest sig selv i sine øjeblikke af stille tilfredshed; hun smiler lyksaligt, da hun fejrer søndagen ved at tage en tur i metroen. Det er instruktørens triumf, at denne pige undslipper hende. Lige så følelsesforladt, hun er, lige så levende er hun. Som instruktøren Amaral, eller som du og jeg. Bare mere mystisk."


Medvirkende: Marcelia Cartaxo, José Dumont, Tamara Taxman
Original titel: A Hora da Estrela
Instruktør: Suzana Amaral
Brasilien, 1985
96 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Events i november-december

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>