Jeanne Dielman

Chantal Akerman, 1975

Chantal Akermans arthouse-klassiker med den mundrette titel 'Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles' fra 1975 lyder umiddelbar svær at sælge: Filmen tager over tre timer og fokuserer på titelkarakterens hverdagsrutiner. Vi ser Jeanne i supermarkedet, når hun skræller kartofler, laver mad til sønnen, gør rent, og ikke mindst når mænd kommer og køber sex fra Jeanne.

Akermans film insisterer på, at vores hverdagsrutiner er essentielle og er vigtige begivenheder. Sexkunderne er lige så (u)vigtige som opvasken fra frokosten eller stilheden fra selvsamme frokost.

Filmen er dog også en feministisk knytnæve, der langsomt og troligt bygger sig selv op til et klimaks: Jeanne skal bryde de vaner, der er blevet til hendes liv, og som vi har gennemlevet i tre timer.

Vi skal se og mærke hverdagen, før at vi kan forstå, at den er blevet et fængsel for Jeanne. Det bliver en livsbegivenhed, når skeen falder på gulvet og klinger højlydt mod stilheden. Hverdagens rutine er blevet brudt af en kortvarig klang.Original titel: Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles
Instruktør: Chantal Akerman
Belgien, 1975
DCP, 202 min.
Danske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Aktuelle film i Cinemateket