The Other Side of the Wind

Orson Welles, 2018

‘The Other Side of the Wind’ blev optaget i Europa og USA fra 1970 til 1976, og i slutningen af samme årti havde Welles forberedt et råklip på 45 minutter. Han arbejdede på filmen til sin død i 1985, men økonomiske og rettighedsmæssige forviklinger hindrede fuldførelsen af projektet, der, som årene gik, fik status af en hellig gral for filmfans verden over.

Welles satiriserer over filmindustrien anno 1970, lidt som han gjorde det med bladverdenen i ‘Citizen Kane’ 30 år tidligere. Mere præcist går han til angreb på Hollywoods machokult. Hovedpersonen er en fordrukken filmveteran ved navn Hannaford, som slår et par statister ihjel på hver produktion og går i seng med alle sine skuespillerinder. Hannaford spilles af virkelighedens instruktør John Huston. Derudover medvirker berømtheder som New Hollywood-filmmageren Peter Bogdanovich, skuespilleren Dennis Hopper foruden Welles’ elskerinde gennem mange år, kroatiske Oja Kodar. Hun var også med til at skrive manuskriptet til ‘The Other Side of the Wind’.

Plottet udspiller sig i løbet af en enkelt dag, og rammen er Hannafords 70-års fødselsdag. Til den ankommer en gruppe filmstuderende, filmskabere og kritikere. De har medbragt egne kameraer til at filme festlighederne, og deres optagelser bruges i filmen. Formatet skifter mellem 16mm, 8mm og stillbilleder, ligesom farve og sort-hvid blandes.

Montagen er kamikazeagtig med et klip i sekundet, og Welles var nødt til at arbejde på hele fem filmredigeringsmaskiner for at kunne få teknikken til at lykkes.

Den store franske filmkomponist, Michel Legrand, som også havde arbejdet med Orson Welles på tidligere projekter, komponerede filmens jazzede score, inden han døde i januar i år. Hans musik blev helt afgørende for filmens sammenhængskraft.


Medvirkende: John Huston, Oja Kodar, Peter Bogdanovich, Susan Strasberg, Norman Foster
Instruktør: Orson Welles
Frankrig, Iran, USA, 2018
DCP, 122 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Events i maj/juni/juli

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>