Cinematekets program i marts-april

Cinemateket byder i marts-april på et væld af gode filmoplevelser: Blandt andet med første del af en stor Coen-retrospektiv, der løber over to programmer og en hyldest til Den Store Mand Orson Welles. Programmet står også i kvindekampens tegn, når vi viser film om kvindefrigørelse i Indien samt filmatiseringer af Elena Ferrante om kvindeliv i Napoli.

Serier og festivaler

Coen-kavalkade
I den første del af en stor Coen-kavalkade kan du bl.a. opleve ’O Brother, Where Art Thou?’, ’Miller’s Crossing’, ’The Big Lebowski’ og en række andre perler fra Hollywoods genre-ekvilibristiske brødre. Flere af filmene akkompagneres af indsigtsfulde oplæg. Det hele i anledning af Coens nye Netflix-film ’The Ballad of Buster Scruggs’.
Coen-kavalkade (9 film og events) 2. marts-30 april.

Kvindefrigørelse på Marathi
Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts er rundt om hjørnet, og Cinemateket sætter fokus på nye film fra Maharashtra i Vest-Indien, der alle udfordrer traditionelle seksuelle normer og kønsroller i det mandsdominerede samfund. Med seks tankevækkende film, og instruktørbesøg på fire af dem, kommer vi under huden på den højaktuelle kvindefrigørelse.
Kvindefrigørelse på Marathi (6 film og events) 1.-14. marts.

Den store Orson Welles
Bliv mindet om, hvorfor Orson Welles regnes som en af filmhistoriens største, når vi hylder instruktørgeniet med sidste års portrætfilm ’The Eyes of Orson Welles’ samt en fyrig parade af hans mest virtuose værker, herunder ’Den store mand’, der gang på gang er blevet kåret som verdens bedste film.
Den store Orson Welles (12 film og events) 2. marts-29. april.

Elena Ferrante – kvindeliv i Napoli
Venskab, social ulighed, kriminalitet og kvindeundertrykkelse er blandt temaerne i italienske Elena Ferrantes succesromaner, der tegner et stærkt personligt portræt af Napoli på godt og ondt. Cinemateket sætter spot på Ferrante med en række filmvisninger, der indrammer forfatterskabet fra forskellige vinkler.
Elena Ferrante – kvindeliv i Napoli (6 film og events) 16. marts-30. april.

Flere serier og festivaler
Læs om alle 19 serier og festivaler i Cinemateket i marts-april.

Events

’Control’ med introduktion
Anton Corbijn spillefilmsdebuterede med ’Control’ om post-punk-ikonet Ian Curtis fra Joy Division, hvis sceneskræk og frygt for/længsel efter tabet af kontrol medvirkede til, at han tog sit liv bare 23 år gammel. Filmen er del af en serie, hvor vi viser en håndfuld af Corbijns film, og den introduceres af Politikens musikanmelder Pernille Jensen, som fortæller om Joy Divisions betydning.
’Control’ med introduktion søndag den 10. marts kl. 16:30.

Stegelmann Live fra bunden af Hollywood
I denne omgang af Stegelmann Live ser værten fra Troldspejlet nærmere på B-filmstudiet PRC, der i 1940’erne befandt sig uden for det gode selskab i Hollywood. Herefter vises en nyrestaureret version af PRCs mest berømte film, Edgar G. Ulmers noir-perle 'Detour' i fornem 4K-kvalitet.
Stegelmann Live fra bunden af Hollywood torsdag den 7. marts kl. 18:30.

Kvindekamp – Standing On Their Shoulders
På Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts præsenterer vi den øjenåbnende dokumentar ’Standing On Their Shoulders’, der hylder de glemte generationer af kvinder i Sydafrika, som aktivt har bekæmpet race-, klasse- og kønsdiskrimination – og fortsat gør det i et ny epoke med patriarkalsk og kapitalistisk vold. Filmen introduceres af en særlig gæst.
Kvindekamp – Standing On Their Shoulders fredag den 8. marts kl. 21:00.

Flere events
Læs mere om de 70 forskellige særarrangementer i Cinemateket i marts-april.

Månedens Film

Månedens film i marts: ’Blaze’
Ethan Hawke cementerer med denne biopic om country-sangeren Blaze Foley, at han ikke kun er en fremragende skuespiller, men også en ferm instruktør. ’Blaze’ er en dybfølt skildring af Foleys op- og nedture på og bag scenen, som i sin stil afspejler musikerens korte liv og smukke sange.
’Blaze’ 7.-16. marts.

Månedens film i april: ‘In My Room’
Ulrich Köhler fra den såkaldte Berliner-skole, der siden årtusindeskiftet har skildret hverdagstilværelsen med indfølt realisme, tager realisme-teten et skridt videre med ’In My Room’. En poetisk post-apokalyptisk vision med en dybt samfundskritisk dagsorden.
‘In My Room’ 4.-13. april.

Børne- og familiefilm

Walter, Trofast og Hulemanden Sten
Ingen andre end Aardman Animations mestrer i samme grad den lige dele charmerende og krævende claymation-teknik, hvor modellerboks bringes til live via stop-motion. Tag børnene med i Cinemateket, når vi viser nogle af Aardman Animations bedste film, herunder ’Walter & Trofast’, til familievenlige priser.
Walter, Trofast og Hulemanden Sten (5 film og events) 3. marts-28. april

Børge Ring in memoriam  
Sidste år døde Børge Ring. Navnet klinger måske ikke så velkendt, men Ring var en af de mest betydningsfulde danske animatorer – som tilmed vandt en Oscar som den første danske instruktør. Vi mindes animationslegenden med visning af dokumentaren 'Børge Ring - Filmanimator og jazzmusiker' efterfulgt af tre skønne Børge Ring-kortfilm. 
Børge Ring in memoriam (2 film og events) 2. marts-18. april.

Børnebiffen – for de mindste
Børnebiffen viser i marts en række fornøjelige dokumentarer for de mindste. Mød bl.a. 7-årige Josefine, der bor på en bondegår på Fyn, og får en hundehvalp. Programlæggere fra CPH:DOX introducerer udvalgte visninger. I april byder programmet på kært gensyn med ’Vitello’, ’Cirkeline’ og ’Bennys badekar’.
Børnebiffen – for de mindste hver onsdag til fredag kl. 10.00 og 11.00 samt lørdag og søndag kl. 11.15 og 12.30.

Den Lille Kulturnat
Sæt duft til en film, prøv kræfter som stuntman, slip kreativiteten løs i plakatværkstedet og syng og dans til ’Hannibal & Jerry’, når Cinemateket for første gang byder børn i alle aldre – og deres voksne – velkommen til Den Lille Kulturnat.
Den Lille Kulturnat fredag den 15. marts 16:00-21:00.

Læs mere om Cinemateket i marts-april på cinemateket.dk 

Tid: marts-april 2019
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.