Søndag den 12. juli er der oplæg, inden vi viser Terrence Malicks bjergtagende, tænksomme og sanselige 2. verdenskrigsfilm 'Den tynde røde linie'.
Oplægsholder er Thomas Ærvold Bjerre, der er lektor i Amerikanske Studier på Syddansk Universitet. Han vil sætte filmen i historisk og genremæssigt perspektiv.
Oplægget varer ca. 30 minutter og foregår på dansk.
Instruktør: Terrence Malick
Efter 20 års fravær fra instruktørgerningen vendte Malick tilbage med denne stort anlagte krigsfilm om slaget om øen Guadalcanal i Stillehavet. Den både realistiske og overraskende poetiske film bæres af flere parallelle voice-overs, der filosoferer over liv og død. Blod, kugler og afrevne lemmer flyver gennem luften, men krigens gru findes først og fremmest inden i disse mænd, der trues af det meningsløse vanvid.
Filmens rolleliste er imponerende, men udgangspunktet var endnu mere stjernespækket: Helt i tråd med Malicks notoriske perfektionisme fjernede han således alle roller spillet af store navne som Billy Bob Thornton, Viggo Mortensen, Martin Sheen og Mickey Rourke i redigeringsfasen. Trods smukke junglebilleder og gåsehudsfremkaldende musik er filmen med sin elliptiske klipning og langtrukne forløsning ikke en let sag – og kommercielt led den gevaldigt under, at Steven Spielbergs ’Saving Private Ryan’ havde premiere blot en måned tidligere. Forlægget var en roman af James Jones, der også skrev forlæg til to andre filmiske monumenter over 2. verdenskrig: ’Herfra til evigheden’ og ’Den længste dag’.
Medvirkende: Adrien Brody, George Clooney, Woody Harrelson, Sean Penn
Original titel: The Thin Red Line
USA, 1998
35mm, 170 min.
Danske undertekster
Tilladt for børn over 15 år