”1982 har skrevet mange menneskers historie i Libanon. Efter 1967 er det nok det år i Mellemøsten, der er forbundet med flest traumer," siger June Dahy, der er studielektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.
Vi sætter fokus på Libanon og året 1982 med hele to arrangementer i august:
Den 15. august er der introduktion om borgerkrigens baggrund, forløb og eftervirkninger ved Sune Haugbølle, der er professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet. Han har bl.a. skrevet bogen 'War and Memory in Lebanon' (Cambridge University Press, 2010
Introduktionen foregår på dansk og varer ca. 20 minutter. Billetpris: 100/70 kr.
Den 30. august vil June Dahy diskutere året 1982 som nationalt traume i Libanon, men også det fænomen, at man ikke nødvendigvis gør nationale traumer til en del af den eksplicitte nationale historie.
Med sig som gæst på scenen har hun Afif Ghanem, der var ung libaneser i 1982, året da Syriens diktator Hafez al-Assad fæstnede sit greb om Libanon og påbegyndte udrensninger blandt både palæstinensere, syrere og libanesere.
June Dahy er aktuel med antologien 'Mellem grænsen og det grænseløse' (redigeret sammen med Anita Pluwak).
Introduktionen foregår på dansk og varer ca. 20 minutter. Billetpris: 100/70 kr.
Instruktør: Oualid Mouaness
Det er sommeren 1982. Der er VM i fodbold, ??den libanesiske hovedstad Beirut er ved blive belejret – men for 11-årige Wissam er det alt sammen mest forstyrrende ting i periferien af hans bevidsthed. For han er forelsket i klassekammeraten Joanna.
De går begge på den internationale skole på bjergkammen bag byen, hvor flystøj og bombestøj bliver sværere og sværere at abstrahere fra. Den hæderkronede instruktør Nadine Labaki leverer overbevisende spil som en at de lærere, der forsøger at holde ro på eleverne – men samtidig er hun forelsket i en lærer, som ideologisk hører til på den modsatte fløj. Nej, det er ikke nemt at være i Beirut, 1982.
Helt centralt er dog filmens uskyldsrene blik: Det er Wissams prioriteringer og forestillinger, der driver dramaet, der er baseret på instruktør Oualid Mouanes' egne minder om de sidste dramatiske dage, før han og hans familie måtte forlade Libanon. Uenigheder med de voksne viger for amoriner, vennekriser og den blanding af akavethed og skråsikkerhed, der er så karakteristisk for coming-of-age-fortællinger. Wissams superheltetegninger fylder mere i hans bevidsthed end storpolitik, og den logik bruger Oualid Mouanes til at levere en højst overraskende forløsning.
Oualid Mouaness voksede op i Libanon og Liberia og har studeret i Beirut og Florida. Han har instrueret en række dokumentarfilm og kortfilm, ligesom han har produceret ??musikvideoer til bl.a. David Bowie, Rihanna og Katy Perry.
Medvirkende: Nadine Labaki, Mohamad Dalli, Ghassan Maalouf
Libanon, Norge, Frankrig, Qatar, 2019
DCP, 100 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år