Refugee Film Festival er stolt af at præsentere ’Klondike’ (2022), der vises for første gang i de danske biografer.
Filmvisningen bliver efterfulgt af en samtale mellem forskere og aktivister, hvor vi diskuterer de komplekse relationer, identiteter og livsvilkår, der hersker i grænselandene.
Vi spørger, hvordan krigens vold påvirker især kvinders liv og hverdag; dem, der flytter, og dem, der bliver, og reflekterer over, hvordan livet, selv under de mest rystende omstændigheder, bliver nødt til at fortsætte.
Introduktion og samtale varer i alt 30 minutter og foregår på engelsk.
Bemærk, at der er reception i Asta Bar inden visningen – fra kl. 18.00 til 19.15 – og at der bagefter er en lille servering i Asta Bar og videre samtale med Tania Burlachenko, en ung ukrainsk aktivist, som nu bor i Danmark som flygtning. Tania har siden krigen været engageret i dekolonialiserende initiativer i Rusland. Den samtale forventes at vare ca. 30 minutter.
OM REFUGEE FILM FESTIVAL
Endelig er den her! I år lancerer vi officielt og med stolthed og glæde Refugee Film Festival!
Refugee Film Festival er ikke alene den første af sin slags i Danmark, men i hele Skandinavien.
Er du interesseret i film, kultur og migration? Eller har du en passion for at forstå problemstillinger og kompleksitet, der ligger til grund for flygtninges rejse for overlevelse?
Festivalen udforsker flygtninges liv og oplevelser. Vi skaber nye dialoger på tværs af forskellige grupper med det mål at bidrage til en større, ærligere og mere nuanceret repræsentation af flygtninge – også på film.
Gennem vores mangeårige arbejde med flygtninge har vi konstateret, at der er behov for at afmystificere flygtningeidentiteten. Festivalen har til formål at give personer med flygtningebaggrund mere at spejle sig i – at skabe forståelse af egen historie og identitet.
Vores program i år foregår over tre dage – først to med filmvisninger, receptioner og talks i Cinemateket, og derefter en afsluttende fest med kunst og musik på spillestedet Union på Nørre Allé i København - se mere nedenfor og på facebook.com/refugeefilmfestivaldk.
Festivalen er drevet af frivillige kræfter og støttet med midler fra Tuborgfondet.
Fedaa Sultan og Naja Marie Danvold / Refugee Days Cph (Madar Collective),
Refugee Film Festival
PROGRAM:
Cinemateket den 23/11 kl. 16:30: Filmvisning + Q&A: ’The Final Scene’ (isamarbejde med Syrian Doc Days).
Cinemateket den 24/11 kl. 18:00: Reception i Asta Bar – fri entré.
Cinemateket den 24/11 kl. 19:00: Filmvisning og debat: ’Klondike’.
Union den 25/11 kl. 17:30: Fest, zine release, talks og koncerter.
Læs meget mere om festivalens program på facebook.com/refugeefilmfestivaldk
Instruktør: Maryna Er Gorbach
“Dedicated to women” står der i efterteksterne til dette omvæltende og desværre højaktuelle krigsdrama. Filmen rummer en upartisk og ærlig beskrivelse af Donbass, Ukraine, i 2014. Det er her, højgravide Irka bor med sin lidt vattede mand, Tolik, mens separatistbevægelsens bomber flyver om ørerne på dem og lægger deres landsted delvist i ruiner.
Hvad skal Tolik stille op? På den ene side vil han for alt i verden passe på sin kone, på den anden side har han kniven for struben af de lokale soldater, der ønsker løsrivelse – og en mulig forklaring på, hvordan et passagerfly fra Malaysia Airlines er styrtet ned i parrets “baghave”.
Med sine lange kameraindstillinger af støvede, øde landskaber og holdt i et lyddesign på naturens egne præmisser lykkes det instruktør Maryna Er Gorbach at skabe et både intimt, detaljeret og intenst miljø.
De to hovedrolleindehavere kredser troværdigt og nuanceret om den varme grød: At deres forhold muligvis var gået i vasken, selv hvis bomben ikke var faldet.
Medvirkende: Oksana CherkashynaSergey ShadrinOleg Shcherbina
Ukraine, Tyrkiet, 2022
DCP, 100 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år