Mød skaberen af én af årets mest ambitiøse og hyldede dokumentarfilm, når instruktøren af ‘Apolonia, Apolonia’, Lea Glob, gæster Cinemateket i selskab med filmens hovedkarakter Apolonia Sokol. Samtalen modereres af forsker, kulturskribent og filmskaber Pernille Lystlund Matzen.
Filminstruktør Lea Glob har med ‘Apolonia, Apolonia’ begået et overvældende kunstnerportræt, både af sig selv og kunstneren Apolonia Sokol, hvor tingene flyder sammen over en optageperiode på mere end et årti. For filmen er ikke bare et kunstnerportræt, den er også en undersøgelse af dokumentarfilmens væsen, filmskaberens rolle og nedbrydningen af samme.
Samtidig skildrer filmen hovedpersonen Apolonia Sokols livshistorie og arbejde mod at blive den kunstner hun gerne selv vil være. Vi kigger på filmens greb og fortællestil, på kvinder i kunsten (som mødre, som ikke-mødre, sorg, smerte og kærlighed - ja selve livet) og en kunstners vej frem i verden i dette debatarrangement.
Lea Globs dokumentarfilm har vundet flere store internationale priser, blandt andet den prestigefyldte hovedpris på IDFA.
Apolonia Sokols første soloudstilling i Danmark kan opleves på Arken i perioden 13. oktober 2023 - 4. februar 2024. Læs mere på arken.dk.
Dette arrangement indgår i en serie events tilrettelagt i et samarbejde mellem FOF København og Cinemateket under overskriften ’FILM OG DEBAT: Markante dokumentarister og aktuelle dilemmaer’. Serien sætter fokus på de nyeste film fra danske instruktører, som med deres unikke billedsprog og fortællestil udfolder aktuelle dilemmaer og samfundsrelevante spørgsmål. Efter filmene er der debat med oplægsholdere og publikum.
Følg med i FOF Københavns og Cinematekets nyhedsbreve og på de sociale medier, hvor de kommende arrangementer i serien annonceres løbende.
Carsten Olsen, Cinemateket og Maren Astrup, FOF Kbh.
Instruktør: Lea Glob
Da den danske filmskaber Lea Glob mødte Apolonia Sokol første gang i 2009 i Frankrig, så hun ud til at leve det perfekte eventyrlige liv. Den talentfulde Apolonia blev født i et undergrundsteater i Paris og voksede op i 90'erne i et ægte fransk kunstnermiljø, med en gruppe af kunstnere og hippier, der levede det ultimative bohemeliv. I en alder af 21 blev hun optaget på Beaux-Arts de Paris, et af de mest prestigefyldte kunstakademier i Europa. I løbet af årene blev Lea ved med at opsøge Apolonia med sit kamera, imens Apolonia søgte at finde sin plads i kunstverdenen og på samme tid kæmpede med alle kvindelivets kvaler og glæder, forholdet til andre, til sin egen krop og sin egen skaberkraft.
Tretten år senere fortsætter de to kvinder med at reflektere over hinandens veje i denne fascinerende film om kunst, kærlighed, moderskab, seksualitet, repræsentation og hvordan man som kvinde kan lykkes i en verden domineret af patriarkat, kapitalisme og krig uden at miste sig selv.
Danmark, Polen, Frankrig, 2022
DCP, 116 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år