Bemærk: Der er udsolgt til visningen mandag 5. februar kl. 19.30, men åbnet for en ekstravisning (ligeledes med introduktion og eftersnak) i vores anden biografsal samme aften den 5. februar kl. 21.15!
Tag med Seneca-fan og forfatter Niels Overgaard på en rejse tilbage til antikkens stoiske filosofi og få hans svar på, hvorfor de gamle principper er gået hen og kommet på mode igen.
I sin bestseller ’Det hele handler ikke om dig’ (2020) diskuterede Niels Overgaard med afsæt i den stoiske filosofi den moderne udfordring med at finde mening i et liv præget af overflod og jagten på selvrealisering. ”En overordentlig vellykket selvhjælpsbog med befriende originale budskaber,” skrev Berlingske og gav bogen seks stjerner. Han har også skrevet forord til både en genudgivelse af Seneca fra 2021 og en nyoversættelse af stoikeren Epiktet fra 2022.
Niels Overgaard er uddannet journalist, arbejder til dagligt som strategi- og kommunikationschef ved Gyldendal og er en efterspurgt foredragsholder.
Introduktionen varer 15 minutter, og bagefter åbner vi for gode 30 minutters samtale med publikum om Seneca set fra nutiden – og om filmen. Arrangementet foregår på dansk som del af Filosofisk Filmfestival.
Instruktør: Robert Schwentke
Der er efterhånden langt mellem John Malkovichs hovedroller, og på en filosofi-festival ligger en ny stor biopic som ‘Seneca – On the Creation of Earthquakes’ naturligvis til højrebenet!
Filmen handler om den antikke (men aktuelt meget læste) filosof Lucius Annaeus Senecas sidste dage og begyndelsen på kejser Neros despotiske styre i det antikke Rom. Men en disclaimer er på sin plads: Det er det ikke den andægtige historiske akkuratesse, der er i centrum – som man måske også kunne forvente med Robert Schwentke (kendt for ‘RED’ og serien ‘Divergent’) i instruktørstolen og John Malkovich i titelrollen.
Historiebøgernes vægtigste skikkelser hænges flittigt til tørre, og der leges med anakronismer. Ud over at forbløffe og underholde sætter det datidens tyraner og tragedier i samtale med vores tid.
Seneca er egentlig landsforvist af Kejser Claudius, da dennes unge hustru Agrippina beder Seneca undervise deres 12-årige søn, en vis Nero. Seneca øver stor indflydelse på Nero, selv efter han er blevet kejser. Men i år 65 e.Kr. kæmper en stadig mere tyrannisk Nero for at forsvare sin autoritet. Her anklages Seneca for forræderi og dømmes hårdt.
Kulisserne er storladne, billederne bragende flotte, kostumeafdelingen har fået udstrakt handlefrihed, i biroller finder vi bl.a. Mary-Louise Parker, Julian Sands (i hans sidste rolle) og Geraldine Chaplin. Men filmen er og bliver Malkovics. Han giver hele registret af skælmske blikke, storhedsvanvittige monologer, hovedrysten og manierismer.
Der er på den måde masser af Seneca og filosoferen i filmen – men også med et moderne, sardonisk tonefald og med slet skjulte referencer til det amerikanske demokratis aktuelle forfald. Det miks er faldet mange anmeldere for brystet og har formentlig også været med til at afholde danske distributører fra at tage filmen hjem.
Måske skal filmen ses som sådan: En historisk pastiche og en anledning til at diskutere Senecas relevans i dag. Nu får du under alle omstændigheder chancen på det store lærred. Filmen havde verdenspremiere på Berlin International Film Festival.
Medvirkende: John Malkovich, Tom Xander, Louis Hofmann
Tyskland, 2023
DCP, 112 min.
Engelsk tale
Tilladt for børn over 15 år