Bemærk: Filmen vises kun én gang med introduktion søndag den 18. februar – nemlig kl. 16.00 – men desuden en gang uden introduktion (lørdag den 14. februar kl. 21.00).
Den 18. februar vil musikeren Jenny Rossander (Lydmor) og forfatteren Sebastian Cordes i Cinemateket introducere en særegen filmatisering af en særegen roman:
”En lesbisk instruktør filmatiserer en historie skrevet af en homoseksuel mand – en historie om et heteroseksuelt par, hvor manden konstant mistænker sin kæreste for at være lesbisk. Der er så mange spændende perspektiver allerede dér. Som om både Akerman og Proust blinker til os under fortællingen og siger ’der findes ikke straight mennesker!’”
Sådan siger Jenny Rossander, der også er kendt under sit musikalske kunstnernavn Lydmor, og som er glødende fan af Marcel Proust – den franske forfatter, hvis roman ’La prisonnière’ (femte bind af mammutværket ’På sporet af den tabte tid’) blev udgivet i 1923 efter hans død.
Bogen blev i 2000 fortolket på film under titlen ’La captive’ af belgiske Chantal Akerman, der er bedst kendt for den feministiske klassiker ’Jeanne Dielman’, som nylig blev udpeget til filmhistoriens bedste film overhovedet – af fagfolk verden over.
Filminstruktøren og forfatteren Sebastian Cordes, som netop nu skriver på en bog om samme Akerman, danner i det private liv par med Jenny Rossander – og for at gøre kompleksiteten total har vi bedt dem om at introducere filmen sammen.
”Filmen får mig til at tænke, at ’La prissonière’, som mange beskriver som en bog om sygelig jalousi, snarere handler om noget andet. Hovedpersonen kan aldrig blive den kvinde, hans Albertine måske reelt elsker, ligegyldigt hvor meget han nærmer sig den tanke, ligegyldigt hvor meget han udspørger folk omkring hende. Hun står helt rolig foran ham og repræsenterer det faktum, at han ikke kan alt, at der er liv, han ikke kan leve, at han ikke er uendelig. Og det er i virkeligheden det som driver ham til vanvid. Konfrontationen med hans egen dødelighed,” siger Jenny Rossander.
Sebastian Cordes istemmer:
”Filosoffen Gilles Deleuze er inde på nogle metafysiske perspektiver af dette: At man ikke har adgang til livet, aldrig direkte i hvert fald, men kun via en uendelig myriade af tegn. Albertine-karakteren – spillet af Sylvie Testud og omdøbt til Ariane i filmen – er helt genialt castet af Akerman. Den måde, hun både findes og ikke findes på, at hun er lige der foran ham, men alligevel uendelig fjern. Heller ikke hendes veninder får man helt styr på, om deres sensuelle adfærd virkelig er der eller blot et udslag af hans forskruede fantasi.”
På sidste års Filosofisk Filmfestival viste vi ’Jeanne Dilman’ med en fremragende introduktion af Sebastian Cordes.
Det kan kun blive dobbelt så godt i år – med så meget kærlighed på scenen.
Hør bare Jenny Rossander:
”Åh, hvor jeg elsker kunst, og hvor jeg elsker Proust. Og så er der jo en masse andet i filmen - om stilstand, om selvmord og om, hvem der har stemme til at tale. Lad os få solgt nogle billetter til queer-avantgarde-film!”
Filmen introduceres kl. 16.00, det foregår på dansk og varer 30 minutter. Billetter: https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/1051492
OM OPLÆGSHOLDERNE
JENNY ROSSANDER alias Lydmor fik i 2022 sit helt store gennembrud med albummet ’Nimue’, der blev skabt i et afsides beliggende studie på en lille norsk ø og bl.a. fik de maksimale 6 stjerner i Gaffa.
Lydmor kombinerer sin drømmende stemme med akustisk klaver og alsidige elektroniske soundscapes. Hendes album ‘Y’ blev af Gaffa kåret til et årets fem bedste danske albums i 2015.
Et indre behov for forvandling førte til, at hun bosatte sig i Shanghai for at udforske den asiatiske storbyvibe og se, hvad den kunne øve af indflydelse på hendes musik. Det udmøntede sig i 2018-albummet 'I Told You I'd Tell Them Our Story'.
Lydmor har turneret med sine såkaldte “trust tours”, hvor hun rejser rundt i verden solo og overnatter i sine fans’ hjem mellem koncerterne.
Hun har også leveret score til filmen ’Venuseffekten', der blev nomineret til hele 12 Robert-priser, herunder for netop bedste score og bedste sang – og som endte med at vinde for sidstnævnte.
I 2022 viste Lydmor sig også frem med en stærk performance ved årets Gaffa Pris, hvor hun gik på scenen kun iført neonfarvet kropsmaling og visuelt akkompagneret af kontroversielle citater om kvinder og kvindelige musikere hentet fra dansk presse.
I foråret 2024 optræder hun på Det kongelige teaters Gamle Scene, og i april debuterer hun som romanforfatter med bogen ’Jeg har tænkt mig at skrige hele vejen’ om en ung kvindes færd gennem teatermiljøet. Den berører tematikker som magtmisbrug, elskerindens vilkår og ulykkelig kærlighed.
SEBASTIAN CORDES er filminstruktør, forfatter og filmskoleleder. Han har en BA i Filosofi fra Københavns Universitet, har gået på ungdomsfilmskolen Station Next og arbejdet på utallige kort-, reklame- og novellefilm som både belyser, klipper og instruktør.
Han har bl.a. portrætteret den legendariske Anders And-tegner Don Rosa i den lange dokumentarfilm ’Life and Times of Don Rosa’ (2010). Hans 2015-film ’A Place Called Lloyd’ blev vist på både CPH:DOX og IDFA; den følger ansatte i et boliviansk luftfartselskab, der ikke kan slippe deres jobrutiner, selv om selskabet er lukket og slukket.
Hans seneste film er slow cinema-flygtningefilmen ’Visitors’ fra 2018.
Sebastian Cordes har også bl.a. skrevet den samlende bog i anledning af Filmværkstedets 50-års-jubilæum i 2020: ’Friheden til at lave hva' fuck man vil’.
Han arbejder nu som kunstnerisk leder af filmlinjen på Dansk Talentakakademi, sideløbende med at han arbejder som filmmager, bl.a. på en film om en dansk singer-songwriter, som han kender særdeles godt.
Instruktør: Chantal Akerman
Chantal Akermans filmatisering af Prousts ‘På sporet af den tabte tid’ er sin helt egen. Overklasseparnasset, kostumerne og de milde vittigheder fra romanen er ryddet af vejen til fordel for et goldere, mere fremmedgørende Paris anno 2000.
Det er historien om den unge forfatter Simon og hans altopslugende begær efter den enigmatiske, smukke Ariane.
En flot ind-til-benet-filmoplevelse om blikkets, voyeurismens og begærets fængslende kraft.
Tak for lån af den digitale film til Cinematheque Royale de Belgique.
Medvirkende: Stanislas Merhar, Sylvie Testud, Olivia Bonamy, Liliane Rovère
Original titel: La captive
Frankrig, Belgien, 2000
DCP, 118 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år