Paul B. Preciado er en kraftfuld intellektuel stemme. I hans nylige bog ‘Testo Junkie’ beskriver han sin egen transition fra kvinde og kommer samtidig med en kritik af det biopolitiske regime i dag i forhold til både køn, seksualitet, hormoner og teknologi.
Den 19. februar kl. 16.30 er der introduktion til filmen ‘Orlando, My Political Biography’ ved Maria Catalina Heitmann som del af Filosofisk Filmfestival.
Hun siger om filmen:
“ Hvordan siger man noget sandt, når sproget til at beskrive det ikke eksisterer endnu?
Filosoffen Paul B. Preciado forvandler i filmen ’Orlando, My Political Biography’ (2023) Virginia Woolfs roman ’Orlando’ til en række transpersoners ’ikke-biografier’. Han afslører med det greb vores moderne virkelighed som en fiktion – og bruger et kalejdoskop af fiktioner til at fortælle et stykke virkelighed.”
Maria Catalina Heitmann introducerer Preciados litterære og filmiske værk. Oplægget vil berøre genreproblemer, kønskonstruktion, medicinalindustrien og diverse referencer - og berøre filosoffer som Michel Foucault og Judith Butler.
Introduktionen varer ca. 30 minutter og foregår på dansk.
Arrangementet er lavet i samarbejde med LGBT Danmark.
OM OPLÆGSHOLDEREN
Maria Catalina Heitmann er oversætter og redaktør ved Forlaget Arena. Hun er MA i kritisk teori og litteraturvidenskab, har bl.a. oversat Paul B. Preciados ’Testo Junkie’ til dansk og underviser regelmæssigt i hans film og bøger på højskoler og universiteter.
Instruktør: Paul B. Preciado
I 1928 skrev Virginia Woolf ‘Orlando’, den første roman, hvor hovedpersonen skifter køn midt i historien. Et århundrede senere sender den transkønnede forfatter og aktivist Paul B. Preciado film-brevet ‘Orlando, My Political Biography’ til Virginia Woolf:
"Hvis du kunne skrive min biografi, længe før jeg blev født, hvorfor skulle jeg så ikke kunne skrive til dig, når du er død," som han påpeger.
Orlando træder nu ud af fiktionen og lever et liv, Woolf formentlig aldrig kunne have forestillet sig. Preciado genfortolker Orlandos liv og caster flere ikke-binære personer til at spille hovedpersonen på forskellige stadier.
Med et strejf af legesyge skildrer han en gruppe transkønnede, der spiller Orlando, i venteværelset på en lægeklinik for at modtage hormonpiller. Den ene, en transkvinde ved navn Liz Kristin, siger tørt nej til lægen, der spørger, om hun hader sin penis: ”Jeg har en kvindelig penis. Jeg er en levende krop fanget i et normativt regime.”
Preciados re-enactments giver samtidig plads til, at skuespillerne kan fortælle om deres egne livshistorier og oplevelser. Den fiktive Orlando forvandles således gennem dokumentarens form til et i allerhøjeste grad levende væsen.
Filmen er en fri, men samtidig alvorlig leg med realitetsniveauer og tonaliteter. Det er stærkt, syret og sanseligt. Som når klinikken omdannes til et diskotek, hvor sangteksten er uhildet politisk: ”Du er ikke lægens bitch. Kategorier er patetiske. I er meget mere poetiske.”
Medvirkende: Arthur, Emma Avena, Amir Baylly
Original titel: Orlando, ma biographie politique
Frankrig, 2023
DCP, 98 min.
Fransk dialog / engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år