Debatarrangement skabt i samarbejde med MINO Danmark: Mød bl.a. to unge filmmagere med dansk-arabisk baggrund og hør om deres projekter og drømme.
DIMA SAMMAR er en ung kvindelig instruktør med palæstinensisk baggrund, der er ved at producere sin første film, 'Bisværm’. Historien følger 8-årige Safiya, hvis forældre er optaget af deres krigsramte hjemland, som de er flygtet fra. Da Safiya og hendes ven, August på 8 år, mødes i en idyllisk have, begiver de sig ud på eventyr for at finde Safiyas fars bistader. Undervejs får de indsigt i forældrenes virkelighed, der er splittet mellem den dansk sommeridyl og en anden virkelighed, der engang var deres. Dima Sammar har en bachelor i film- og medievidenskab og arbejder desuden til dagligt som producerassistent hos Nordisk Film Production.
TALEB FARTOUS er 30 år og vokset op på Nørrebro. Han har syrisk mor og irakisk far. Han har tidligere lavet kortfilmen ‘Petanque’ om Sammy, der skal designe en petanquebane i socialt belastet område - til beboernes udtalte utilfredshed.
”Jeg har det indtryk, at min generation laver film med et andet fokus og af nogle andre årsager, end nydanskere gjorde i 00’erne eller 2010’erne. Der var der måske en større tendens til, at de marginale stemmer i samfundet skulle høres. Jeg tror, mange af os synes, at den historie er blevet fortalt nu,” siger Taleb Fartous og fortsætter:
“Jeg er ved at lave en film der handler om en øvre middelklassefamilie, der prøver at finde mening i livet gennem tarot og qi-gong i et Nordsjællandsk sommerhus. Det er lidt af en visualisering af, hvordan børn af flygtningeforældre klare sig i det store klassespring. Altså hvordan bliver man, når man vokser op i en flygtningefamilie, er fattig og udstødt, men pludselig en dag står som veluddannet, velhavende og en del af det 'bedre' borgerskab? Tager man traumerne med? Eller de 'fattige' tendenser med? Det er på en måde mit take på en kedelig klassisk dansk sommerhus-fortælling,” siger Taleb Fartous.
Arrangementet byder på mulighed for publikum til at deltage i snakken – og så er det krydret med klip fra film, gæsterne har lavet eller er på vej med.
Debatten foregår på dansk og varer 85 min. inkl. film.
RECEPTION INDEN FILMEN:
Inden filmen er der kl. 18.00-19.00 reception med vin, vand og syriske snacks i Cinematekets Asta Bar. Alle er velkomne. Receptionen er arrangeret af Arabiske stemmer, Syrian Doc Days og Finjan.
Instruktør: Diverse
Vi har inviteret nogle af fremtidens dansk-arabiske stemmer fra filmmiljøet til at diskutere, hvordan de ser på mulighederne (kreativt og økonomisk) for at lave film, der afspejler netop deres visioner.
Mangler vi film, der spejler minoriteters eksistensvilkår? Vil de i virkeligheden hellere lave film om noget andet? Hvad løfter dem, og hvad bremser deres udfoldelsesmuligheder?
Medvirkende: Diverse
Danmark, 2024
Kendes ikke, 70 min.
Dansk tale
Tilladt for børn over 15 år