Afrofuturisme i musikvideoer

Afrofuturisme er spekulativ fiktion fra den afrikanske diaspora over alt i verden, og er dermed en afrodiasporisk version af science fiction, fantasy, gyser, etc. i litteratur og film. Men særligt musikken er en central del af den afrofuturistiske æstetik, akkurat som den er det i afrikansk, afrikansk-amerikansk og anden afrodiasporisk kultur.

Forsker Erik Steinskog fra Københavns Universitet er en af verdens førende forskere inden for både musikkultur og afrofuturisme, og han vil denne dag prøve at samle de to tråde.

Se afrofuturismens måske mest vibrerende udtryk, når Erik Steinskog guider os gennem 'Hood Futurism', MTV-æraens futurisme og den sorte musiks opsving i 00’erne, 'Female Futurism' fra Solange til Janelle Monáe, de Sun Ra-påvirkede Shabazz Palaces og Theesatisfaction i 2010’erne, Chimurenga Renaissance og CopperWire.

Undervejs udreder Steinskog nogle af de centrale begreber, peger på centrale talspersoner og tendenser inden for forskning og bredere populærkultur.

Afrofuturisme i musikvideoer

Instruktør: Diverse

"Musikvideoer har den særlige styrke, at de samler hele spekteret af æstetiske udtryk – narrativer, repræsentation, og musik – til ét. Afrofuturistiske musikvideoer dyrker den afrofuturistiske æstetik, men giver samtidig bud på alternative virkeligheder," siger Erik Steinskog, der denne dag vil prøve at samle de to tråde på en tur gennem bl.a. 'Hood Futurism', MTV-æraens futurisme, 'Female Futurism', Solange, Janelle Monáe, Shabazz Palaces, Chimurenga Renaissance og CopperWire.

Varighed 90 minutter. Arrangementet foregår på engelsk.

Bemærk, at caféen Lille SULT i anledning af afrofuturisme-serien har kurateret særlige snacks og drinks: Ristede nødder med chili og karry + et glas afrikansk sangria. Snack-menuen kan hentes i Lille SULT i foyeren før eller efter foredrag og film.

Entré inkl. drink og snacks 190 kr. (160 kr. for medlemmer) / uden drink og snacks: 95/65 kr.

NB: Erik Steinskog vil dagen efter introducerer to film om jazz-pioneren Sun Ra.Danmark, 2021
Kendes ikke, 60 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Afrofuturisme