Alice Guy-aften: Sjældne pionérfilm, dokumentar og vin / POW 2020

Kender du navnet Alice Guy? Nej, vel!

Hun var verdens første kvindelige instruktør, succesfuld entreprenør i både Frankrig og USA, begge steder kopieret af mænd – og systematisk skrevet ud af historiebøgerne af mænd. Historien om alt dette er blevet til en forrygende, passioneret og kærlig detektivfortælling af den amerikanske instruktør Pamela B. Green.

Vi viste filmen på Kvindernes internationale kampdag den 8. marts med besøg af Christina Rosendahl, forkvinde for Danske Filminstruktører, med efterfølgende debat om kvinder i filmbranchen før og nu.

Men dengang have vi ikke mulighed for at vise nogen af Alice Guys sjældne kortfilm i fuld længde - det har vi nu!

Ud over dokumentarfilmen og 50 minutters perler med introduktion byder Institut Français på et glas god fransk vin.

Arrangeret i samarbejde med Lone Garde, kulturattaché ved Institut Français - og en del af POW (Power of Women Festival).

Be Natural - The Untold Story of Alice Guy-Blaché

Instruktør: Pamela B. Green

’Be Natural’ er en øjenåbnende historie, fordi franske Alice Guy-Blanché (1873-1968) ikke bare var den første kvindelige instruktør, men også toneangivende i en lang årrække, mønsterbryder og en ægte pionér.

Hun var til stede ved den første Lumiére-filmvisning i 1895, blev Gaumont-studiernes alt-i-ener omkring årtusindskiftet. Guy-Blanché producerede, organiserede og instruerede en lang række succesfulde film, bl.a. det syrede og skamløst kopierede eventyr ’Feen i kålen’ og en cross-dressing-komedie med titlen ’Feminismens resultater’ (1906).

Hun følte sig aldrig anerkendt efter fortjeneste og var ikke i tvivl om, at det var kønnet, hun havde imod sig. Hendes film blev aldrig systematisk samlet ind til bevaring, og i opslagsværker er hendes film blevet tilskrevet alle mulige andre. Helt op i 1960’erne var franske filmhistorikere modvillige til at ændre på det billede – som filmen ’Be Natural’ nådesløst afslører.

Guy-Blanchés historie er også fortællingen om en verdenskvinde. Hun blev træt af Gaumont, rejste i 1910 til New York og grundlagde sit eget filmselskab nær New York – komplet med studie – sammen med gemalen Herbert (som hun overskyggede og snart blev skilt fra). ’BE NATURAL’ var mottoet, der stod på Solax-studiets endevæg.

Pamela B. Green har gennem mange år præsenteret kendte filmfolk for Guy-Blanchés historie – og nogle af reaktionerne er også med i filmen. Mere interessant er hendes utrættelige detektivarbejde for at opspore viden og artefakter, der kan kaste lys over historiens sorte huller. Vi taler med samlere, efterkommere med hengemt guld i pulterkamre, med teknik-hajer og et knopskydende stamtræ.

Den gennemgående reaktion – ’wow!’ – er også den, man som beskuer til sidst sidder tilbage med. Sikke en personlighed, der opstår af arkiv-asken – og på høje tid, at der bliver rettet op på en udeladelsessynd af de helt store.


Medvirkende: Jodie Foster (stemme), Alice Guy, Richard Abel, Marc Abraham

USA, 2018
DCP, 103 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Alice Guy: 13 kortfilm

Instruktør: Alice Guy

For første gang i Danmark kan du her opleve 13 nyrestaurerede kortfilm signeret filmhistoriens første kvindelige instruktør - og formentlig den eneste aktive i de første ti år af filmhistorien!

Filmtitlerne er: 'Chez le magnétiseur', 'Chirurgie fin de siècle', 'Avenue de l’opéra', 'Chapellerie et charcuterie mécaniques', 'Chez le photographe', 'Questions indiscrètes', 'Madame a des envies', 'Les Résultats du féminisme', 'Le Lit à roulette', 'La Course à la saucisse', 'Alice Guy tourne une phonoscène… ', 'Sur la barricade' og 'Le Billet de banque'.

Filmene mesllemtekster er oversat til engelsk,Original titel: Alice Guy - 13 courts métrages
Frankrig, 1898
DCP, 50 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – POW - Power of Women Festival

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>