Introduktion om Sydafrika og censur i 1980’erne ved Gorm Gunnarsen, der er alvidende Sydafrika-kender, historiker ved Københavns Universitet, forfatter til bl.a. lærebogen ‘Sydafrikas historie’ – og formand for Landskomitéen Sydafrika Aktion. Introduktionen varer ca. 20 minutter og foregår på engelsk.
Instruktør: Oliver Schmitz
I slutningen af 1980’erne gik der mode i at lave anti-apartheid-film, bl.a. ‘Cry Freedom’ og ‘En tør hvid årstid’. Mindre kendt er Oliver Schmitz’ underholdende ‘Mapantsula’ fra 1988, men den er faktisk mere bemærkelsesværdig, for modsat de andre film blev den produceret i apartheid-regimets eget land – under dække af at ville fortælle ”en universel, harmløs gangsterhistorie”.
Filmens hovedperson, den velklædte, men afstumpede Johannes (med øgenavnet Panic og spillet af Thomas Mogotlane), er da heller ingen revolutionær. Han stjæler fra hvide såvel som sorte og er på alle måder sig selv nærmest. Men da Panic havner i fængsel og ser tilbage på de begivenheder, der førte ham dertil, bliver det klart, at det sydafrikanske samfund er i opbrud, og at tortur og likvideringer administreres på basis af hudfarve.
Det reagerede filmcensorerne først på, da filmen var blevet vist i Cannes og havde vundet syv South African Film Awards. Herefter bandlyste de filmen. Den kunne først ses offentligt igen i midt-90’erne.
Titlen refererer ifølge filmens credits til ”sydafrikanske gadebander, som kan genkendes qua deres beklædning og musiksmag.”
Medvirkende: Thomas Mogotlane, Marcel Van Heerden, Thembi Mtshali, Dolly Rathebe
Sydafrika, 1988
35mm, 103 min.
Svenske undertekster
Tilladt for børn over 15 år