Lisbeth Valgreen, cand.mag. i arktiske studier, forfatter og tidligere arkivchef ved Arktisk Institut, diskuterer repræsentationer af Grønland i historiske film med Lisbeth Richter Larsen, redaktør af Danmark på film.

Hvor bjergene sejler

Den Oscar-nominerede danske drama-dokumentar 'Hvor bjergene sejler' fra 1955 skildrer livet på et udsted i Grønland. Vi følger en familie, der bor i tørvehytte og lever af fangst. Moren er ved at dø af tuberkulose, og 10-årige Mikisoq er også smittet. Faren har svært ved at fange sæler på grund af de stigende havtemperaturer. Moderniseringen af det grønlandske samfund opleves via Mikisoqs forbavselse, da han bliver indlagt på hospitalet i Jakobshavn og for første gang ser biler, skibe, stenhuse og butikker. Da han er rask, flytter familien til byen, men efterlader den gamle bedstefar på udstedet.
Filmen er produceret af Ministeriernes Filmudvalg og blev distribueret til adskillige lande, bl.a. USA. Formålet var ikke mindst at vise, at Danmark nu gør en stor indsats for at forbedre forholdene på verdens største ø. Grønlænderne portrætteres med fokus på tradition over for udvikling. Men det er også en film om kolonimagten, der bringer civilisationen til Grønland, som en anmelder hævder!

Med udgangspunkt i historiske klip fra Danmark på film debatterer vi indledningsvist de filmede fremstillinger af det grønlandske folk. Hvad er det for blikke, der har defineret danskernes opfattelse af Grønland i en historisk kontekst? Hvad ser vi, og hvad ser vi ikke? Hvem kommer til orde, og hvem har magten over fremstillingen.



Danmark, 1955
ProRes File, 48 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Datoer

Film i serien – Det politisk ukorrekte

Se alle

Aktuelle film i Cinemateket

Se alle