Cinemateket sætter spot på en af dansk dokumentarfilms store profiler med en samtale om liv og værk samt efterfølgende filmvisning. Anledningen er bogudgivelsen ’I øjesyn’, hvor filminstruktør Dola Bonfils sammen med en række samtalepartnere ser på sine film med friske øjne.
Dola Bonfils og redaktør Lisbeth Richter Larsen fra DFI indleder med en samtale og introduktion til filmen ‘Billeder til tiden’. Bagefter vil det være muligt at købe ’I øjesyn’ og få den signeret af forfatteren.
Dola har som autodidakt filmskaber udmærket sig med et stærkt engagement i samfundsforhold, især magtens institutioner og strukturer. Men også en nysgerrighed på, hvordan forskellige kunstarter og discipliner som billedkunst, musik, filosofi og naturvidenskab kan berige vores blik på verden, har været gennemgående. Hun afprøver løbende nye fortælleformer i bestræbelserne på at udforske filmsproget og lade stoffets nuancer stå frem.
Op gennem 00’erne var Dola dokumentarfilmkonsulent på Filminstituttet, hvor hun med øje for kunstnerisk kvalitet og et globalt orienteret samfundsengagement har været involveret i mere end 70 film.
Hendes virke som instruktør får for alvor luft under vingerne i begyndelsen af 1980’erne, hvor et kvindeligt blik på samfundet, mennesker og verden omkring os stadig var nyt. Dola laver film om unge arbejdsløse og deres tanker om livet, et københavnsk gymnasium som ramme om en demokratisk samtale mellem elever og lærere, politiets arbejde på en storkøbenhavnsk politistation og hverdagen på en infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, hvor patienter med AIDS er i fokus.
Op gennem 90’erne retter hun også blikket mod verden uden for Danmark. I de to film ’Levende Ord’ (1996 og 1997) udfordrer hun vores forestillinger om demokrati og udvikling i mødet med innovative kræfter i Afrika og Indien. I 2001 rejser hun med en dansk psykiater til Brasilien for at møde en lægekollega, der afprøver nye metoder i behandling og forebyggelse af psykiske sygdomme.
Et andet markant spor i hendes interessefelt er kunst og videnskab – eller spændingsfeltet mellem de to discipliner. I den ambitiøse ’Tankens anatomi’ fra 1997 stiller hun skarpt på aktuel hjerneforskning, og i ’Drømme med deadlines’ fra 2003 følger hun et forskerholds arbejde på Novo Nordisk.
Som filmkonsulent på Filminstituttet udfolder hun sin evne til at se ideernes potentiale og støtter ambitiøse og innovative film som vinder priser og endda Oscar-nomineres (’Burma VJ’ fra 2008).
I 2013 stod Dola som kurator bag det ambitiøse og vidtrækkende projekt Sculpting the Past / Fortid fortolket i Cinemateket i Gothersgade; en udstilling og et website (https://www.dfi.dk/viden-om-film/filmhistorie/sculptingthepast), hvor den dokumentariske filmarv blev vakt til live og formidlet med kulturhistoriske og kunstfaglige perspektiver.
Dolas samlede filmværk kan nu ses på www.danmarkpaafilm.dk [direkte link kommer] og introducerer dermed en større digitaliseringsindsats af danske dokumentarfilm fra perioden 1960-1990, hvor vi har fokus på periodens fremmeste filmskabere og værker.
Sophie Engberg Sonne+Lisbeth Richter Larsen
Instruktør: Dola Bonfils
Dola Bonfils’ dokumentarfilm ‘Billeder til tiden’ indkredser mellemværendet mellem to mennesker fra hver sin generation. Den ene, Bente Hansen, er i midten af sit liv og gammel 68'er. Den anden, Helle Hansen, er autonom ungdomsoprører i 90'erne. I samtalen imellem dem springer der gnister og en øget forståelse.
Danmark, 1994
DCP, 81 min.
Dansk tale
Tilladt for børn over 11 år