Gøg og Gokke: Tre kortfilm

Efter stumfilmene kom lyden. Det kostede mange stumfilmsstjerner karrieren, at deres stemmer ikke stod mål med deres udseende og karisma, men for de ellers så fysisk betonede Gøg & Gokke viste det sig at være et plus. Se tre forskellige perler fra 1930’ernes glansperiode: ‘Gøg og Gokke som flyttemænd’, ‘En elektrisk forretning’ og ‘Røg i køkkenet’.

Gøg og Gokke som flyttemænd

Instruktør: James Parrott

Gøg og Gokke driver et flyttefirma og bliver hyret til at bringe et klaver ud til et hus, som viser sig at ligge for enden ad en meget lang trappe. Filmen skildrer parrets kluntede forsøg på at få klaveret bugseret op ad trapperne, indtil et postbud fortæller dem, at de kunne have kørt op til huset ad en bagvej. Klaveret bliver herefter transporteret hele vejen ned igen og op ad ‘den rigtige vej’. Da de endelig får afleveret instrumentet til en temperamentsfuld professor, ødelægger denne det i et raserianfald. Dette mesterværk modtog en Oscar og er blevet stående som et højdepunkt i deres karriere. Den lange betontrappe (som stadig eksisterer i Los Angeles’ Silverlake-område) blev også anvendt af den komiske duo i deres toakter ‘Vaskemaskinen’/’Hats Off’ fra 1927.


Appearances: Stan Laurel, Oliver Hardy, Billy Gilbert, Charlie Hall

Original titel: The Music Box
USA, 1932
35mm, 25 min.
Danske undertekster
Tilladt for alle

En elektrisk forretning

Instruktør: Charley Rogers

Gøg og Gokke har etableret sig som reparatører af elektriske installationer og har opbygget egen forretning. Uheldigvis er købmandsbutikken på den anden side af gaden drevet af det samme par, som ‘drengene’ kom på konfrontationskurs med i ‘En kraftig kur’. Købmanden bliver snart overbevist om, at Gokke forsøger at forføre hans kone, og herefter starter de destruktive og meget underholdende hævntogter.


Appearances: Stan Laurel, Oliver Hardy, Mae Busch, Charlie Hall

Original titel: Tit for Tat
USA, 1935
ProRes File, 19 min.
Engelsk dialog
Tilladt for alle

Røg i køkkenet

Instruktør: James Parrott

I ‘Røg i køkkenet’ er Gokkes hus i kaos om morgenen efter en vild fest, og hans skrappe kone ventes hjem midt på dagen. Gokke hidkalder derfor Gøg, og selv om der indtræder en række underholdende katastrofer undervejs, lykkes det de to venner at få ryddet op, inden Gokke skal køre til stationen efter fruen. Men som prikken over i’et vil Gøg tænde op i pejsen og anvender en hel dunk benzin for at fremskynde processen.


Appearances: Stan Laurel, Oliver Hardy, Bobby Burns

Original titel: Helpmates
USA, 1932
35mm, 20 min.
Danske undertekster
Tilladt for alle

Datoer

Film i serien – Gøg & Gokke

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>