Tre kortfilm med intro og Q&A v. forfatter Helge Krarup med fokus på eksperimentalfilmens brug af lys, lyseffekter og farver. De to første film, ‘Arnulf Rainer’ og ‘Hulfilm’, undersøger filmkunstens grundelementer lys og mørke, mens sidste film, ‘Lyset, mørket og farverne’, omhandler Goethes farvelære og synet. Farverne tilhører i følge Goethe synet og er primært en sanseoplevelse. Det er disse film også. NB! Lysfølsom epilepsi-advarsel ift. kortfilmen ‘Arnulf Rainer’. Introduktionen varer ca. 30 min. og foregår på dansk.
Instruktør: Peter Kubelka
Indenfor kameraløs, strukturalistisk film er Peter Kubelkas ‘Arnulf Rainer’ (1960) nok det mest berømte eksempel. Den består også af kun hvide og sorte billedrammer. Det vil sige, at tilskueren sidder i mørke, som afløses af hvide glimt – der i øvrigt forbliver i nogle sekunder på nethinden som efterbillede – eller kortere passager af hvidt lærred. Der er altså tale om en totalreduktion af filmbilledet til mørke og lys, og ligeledes af lydsiden til stilhed og lyd, i Arnulf Rainer såkaldt hvid støj.
Dette er efter Kubelkas mening filmmediets fire grundelementer, hvortil kommer den enkelte billedramme. “Første princip i al filmæstetik er, at ‘film er bevægelse’. Gennem mit arbejde indså jeg, at film ikke er bevægelse, fordi intet nogensinde bevæger sig på lærredet. En film er projektion af stillbilleder,” skrev han i Cinema no. 9, 1970.
Arnulf Rainers strukturering bygger på nogle af tolvtonemusikkens præmisser. Kubelka talte selv om ‘metrisk film’, hvor rækkefølgen af de hvide og sorte billeder er klippet efter talrækker.
Østrig, 1960
35mm, 7 min.
Uden dialog
Tilladt for alle
Instruktør: William Louis Sørensen
Dansk eksperimentalfilm fra 1968 bestående af sort mørke med hvide glimt i form af huller udstanset i den sorte filmstrimmel.
Danmark, 1968
DVD, 4 min.
Uden dialog
Tilladt for alle
Instruktør: Henrik Boëtius, Marie Louise Lauridsen, Marie Louise Lefèvre
En rejse i farvernes univers og en nøgle til forståelse af Goethes Farvelære. Den handler om, hvordan farver opstår, og hvordan mennesket opfatter og påvirkes af dem. Og om den indsigt man kan opnå ved at se farvernes opståen og forsvinden i naturen. Farverne tilhører i følge Goethe synet og er først og fremmest en sanseoplevelse. Det er denne film også. I forbindelse med filmen er der udgivet en essaysamling med samme titel. I filmen demonstreres Goethes påstande gennem filmmediets dynamik, i bogen sættes de i et filosofisk, videnskabeligt og kunstnerisk perspektiv.
Danmark, 1998
35mm, 52 min.
Dansk tale
Tilladt for alle