Oceanien (af)fortryllet / to film af Dennis O Rourke

Torsdag den 3. august og tirsdag den 22. august viser Cinemateket to af etnografen Dennis O’Rourkes film fra begyndelsen af 1980’erne. Begge film udspiller sig i små samfund i Oceanien, henholdsvis på den lille ø Yap og i den afsidesliggende landsby Kontu i Papua Ny Guinea. Begge film handler om de implikationer, som vestlig kulturimperialisme har på små kystsamfund.

Vi viser begge film i 16mm filmkopier fra National Film and Sound Archive of Australia.

ETNOGRAFISK FILMFESTIVAL I CINEMATEKET

Bemærk også, at Cinemateket i dagene 24.-26. august er vært for nogle af de nominerede film fra den 46. NAFA International Ethnographic Film Festival. Programmet offentliggøres her på hjemmesiden i løbet af sommeren. Læs mere om festivalen og tilhørende konference på Københavns Universitet på nafanetwork.org.

Yap: How Did You Know We'd Like TV?

Instruktør: Dennis O'Rourke

Filmen ‘Yap… How Did You Know We’d Like TV?’ foregår på den lille ø Yap i 1979, hvor det går op for øboerne, at øens første tv-station snart vil blive en realitet. Her fanger den australske filmskaber Dennis O’Rourke øboernes reaktioner og perspektiver på den nye bizarre teknologi, når de første gang nogensinde bliver konfronteret med amerikanske tv-programmer og -reklamer.


Medvirkende: Gabriel Avin, Mike Bermin, Mike Branch

Australien, 1981
16mm, 54 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

The Sharkcallers of Kontu

Instruktør: Dennis O'Rourke

I landsbyen Kontu, et afsidesliggende hjørne af Papua Ny Guinea, findes en ældgammel tradition for at kalde på hajer. Her har nogle udvalgte de magiske kræfter til at kunne kommunikere med hajerne på en måde, så de er lettere at fange og dræbe - med de bare næver! Landsbyboerne tror også, at hajerne er bærere af deres forfædres ånder, og de udvalgte bruger dagevis på at forberede sig til det hellige ritual, som det er at fange disse majestætiske havdyr.

‘The Shark Callers of Kontu’ er lavet med en ægte feltarbejders grundighed: Australske Dennis O’Rourke lavede filmen over en periode på seks måneder, hvor han boede i Kontu. Filmen viser blandt andet, hvordan han selv blev oplært som ‘shark caller’.

Med en sjælden dialektisk sans modstiller han lokalbefolkningens ældgamle praksisser over for den vestlige kultur, der her i begyndelsen af 1980’erne for alvor er begyndt at sætte sit præg på Papua Ny Guinea. ‘The Shark Callers of Kontu’ er en rørende ode til et unikt ø-samfund i Stillehavet, hvor verden (endnu) er fortryllet.Australien, 1982
16mm, 60 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Dennis O'Rourke