Onsdag den 23. august kl. 16:30 viser Cinemateket de to første af Dennis O’Rourkes film. Med en blanding af vildskab, humor og antropologisk detaljerigdom beskæftiger begge film sig med fødslen af den ‘selvstændige’ nation Papua Ny Guinea.
Den første, ‘Yumi Yet’ (1976), er et overrumplende portræt af befolkningen i tiden umiddelbart op til, under og efter, at landet opnår selvstændighed, imens den anden, ‘Ileksen’ (1978), skildrer landets første parlamentsvalg i 1977.
Vi viser begge film på fysisk 16mm-filmkopi fra National Film and Sound Archive of Australia.
ETNOGRAFISK FILMFESTIVAL I CINEMATEKET
Bemærk også, at Cinemateket i dagene 24.-26. august er vært for nogle af de nominerede film fra den 46. NAFA International Ethnographic Film Festival. Programmet offentliggøres her på hjemmesiden i løbet af sommeren. Læs mere om festivalen og tilhørende konference på Københavns Universitet på nafanetwork.org.
Instruktør: Dennis O'Rourke
‘Yumi Yet’, Dennis O’Rourkes første film, er et overrumplende portræt af Papua Ny Guinea i tiden umiddelbart før, under og efter, at Papua Ny Guinea bliver et ‘selvstændigt’ land som en del af FN's afkoloniseringsprogram.
Året er 1975. Selvstændigheden kom efter, at Papua Ny Guinea havde været koloniseret i hundredvis af år, først af blandt andet Tyskland og senere af Australien.
‘Yumi Yet’ indfanger den vilde sitren, som uafhængighedsdagen medførte overalt i Papua Ny Guinea. Uafhængighedsdagen er øjensynligt skelsættende for den etnisk diverse befolkning: De fester, græder, griner og danser.
Som i de fleste andre af Dennis O’Rourkes senere film kommunikerer han til os gennem et modsætningernes filmsprog. Vi hører for eksempel de politiske nyheder over radioen, mens vi i naturromantiske helikopterskud flyver over de mørke skove og det glitrende hav.
‘Yumi Yet’ er ikke blot en etnografisk klassiker, men også en filmisk beholder for den sitrende glæde, som selvstændigheden skabte i Papua Ny Guineas befolkning i de skelsættende dage i august 1975.
Medvirkende: Anton Kaut, Cecilie Noga, Joe Temil
Australien, 1975
16mm, 54 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år
Instruktør: Dennis O'Rourke
I ‘Ileksen’, efterfølgeren til Dennis O’Rourkes første film ‘Yumi Yet’, skildres Papua Ny Guineas første parlamentsvalg i 1977 med en blanding af vildskab, humor og antropologisk detaljerigdom.
Ordet “Ileksen” er afledt af det engelske “election”, men det viser sig imidlertid, at også det spritnye demokrati i Papua Ny Guinea er afledt af det britiske politiske valgsystem. I filmen følger vi den purunge nations landbefolkning såvel som forskellige politiske kandidater, som fører ihærdige kampagner på stærkt personlige og opfindsomme måder.
En af kandidaterne fører for eksempel valgkamp med hjælp fra et støjende rockband, imens en anden tager fra landsby til landsby, iført en hovedbeklædning af fjer og med en megafon i hånden. Sidstnævnte råber et enkelt, men klart budskab: “Glem de andre!”
Som i mange af hans senere film viser Dennis O’Rourke med antropologisk klarhed de mange sociokulturelle og politiske dilemmaer, som opstår i en ny, postkolonial nation. Og så stiller filmen spørgsmål ved, om det er hensigtsmæssigt for Papua Ny Guineas befolkning at overtage en politisk styreform fra Vesten.
Medvirkende: Julius Chan, John Guise, James Mileng
Australien, 1978
16mm, 56 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år