Vi havde håbet på at åbne serien med en live-optagelse af podcasten ‘Poptillægget’ med værterne Lucia Odoom og Eva Eistrup. De har desværre måttet aflyse af private årsager

I stedet ser vi tirsdag den 15. juni kl. 20.30 bredt på afrofuturismens betydning i Asta Bar – og det arrangement er gratis. Bestil billetter andetsteds på hjemmesiden.

I en brydningstid med stort fokus på både historie og forandring spørger vi bl.a., hvad det er for en fremtid, der males frem, og hvilken rolle afrofuturismen spiller i tider med protest.

Rundt om fænomenet afrofuturisme: Snak og kortfilm.

Instruktør: Diverse

Afrofuturisme kan helt smalt defineres som krydsningen af afrikansk diaspora med teknologi eller fremtidsfantasier.

En mere rummelig definition er, når afroamerikanere/afrikanere bruger science fiction, mysticisme, egyptiske og andre ikke-vestlige mytologier (og ofte psykedelia!) til at generobre nuet og den afrikanske historiebevidsthed. Det handler om at skabe stolthed gennem utopiske billeder af fremtiden (eller en alternativ samtid) – gerne gennem radikale nyfortolkninger af traditioner og historiske hændelser.

Termen ’afrofuturisme’ blev introduceret i 1993 af den amerikanske journalist og kritiker Mark Dery, der i essayet ‘Black to the Future’ undrede sig over, at så få afroamerikanske forfattere arbejdede med science fiction.

Siden er der sket meget – både i film, litteratur, kultur og forskning. I dag er afrofuturisme også blevet et blomstrende forskningsfelt, en videnskabsfilosofi og en kulturel æstetik – de fleste behøver bare at høre ordet ’Black Panther’, så er billederne der. I samme ombæring skal det siges, at termen også er under beskydning – det er i sig selv interessant.


Medvirkende: Lucia Odoom, Eva Eistrup

Danmark, 2021
Kendes ikke, 90 min.
Engelsk dialog

Datoer

Film i serien – Afrofuturisme

Se alle

Aktuelle film i Cinemateket

Se alle