Stormfulde højder / introduceret af Donald Spoto

Mød den 31. juli forfatter Donald Spoto, der bl.a. har skrevet en rost biografi om Laurence Olivier og i øvrigt er født i Brontë-klanens hjemland. Spoto er kendt for sine passionerede og vittige kontekstualiseringer af hovedværker og oversete film fra Hollywoods guldalder, ikke mindst Hitchcocks (se også serien ’Ønskefilm’ andetsteds på hjemmesiden). Foredraget foregår på engelsk, varer godt 45 minutter og ligger i umiddelbar forlængelse af filmvisningen. Har man mod på mere, er der gratis Open Air-film i Kgs. Have efterfølgende!

Stormfulde højder - (1939)

Instruktør: William Wyler

En mand på gennemrejse i Yorkshire ser og hører en ung kvindes spøgelse – og får fortalt hendes tragiske kærlighedshistorie i flashback. Laurence Olivier er passende castet som den dæmoniske Heathcliff, og datidens stjerne Merle Oberon giver os en besnærende Catherine. De store forelskelser, besættelser og psykologiske svigt trådte stærkt frem på lærredet, hjulpet af Alfred Newmans svulmende musik. Det lidenskabelige drama blev en stor succes og nomineret til otte Oscars, hvoraf Gregg Toland (som året efter fotograferede den banebrydende ’Citizen Kane’) vandt for sin mesterlige fotografering.

Den legendariske producer Sam Goldwyns version af ’Stormfulde højder’ er en bevægende, høj-æstetisk, udødelig Hollywood-klassiker. I dag har den lidt status af romantisk klassiker fra en svunden tid med strammere censur. Manuskriptforfatterne udelod en del af kvindernes graviditet og oprør, og Goldwyn tilføjede en ny og mildere slutning, som på trods af instruktøren William Wylers protester gjorde den rebelske Catherine mere tolerant over for den psykologiske mishandling, hun bliver udsat for. Også på den måde er den en kønspolitisk interessant fortolkning af Brontës fortælling.


Appearances: Merle Oberon, Laurence Olivier, David Niven

Originaltitel: Wuthering Heights
USA, 1939
35mm, 104 min.
Danske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Køb billetter

Tirsdag 31. juli
19:00

Billetter

Stormfulde højder / introduceret af Donald Spoto

Andre visninger

Fredag 3. august 19:15

Vis

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>