Vinterjazz: Bill Frisell special

’Bill Frisell: A Portrait’ arbejder sig rundt om Frisell, så vi ikke bare mærker mennesket bag musikken, men også forstår, hvordan han gør, når han komponerer og spiller sin egen såvel som andres musik. Musik, der har et underfundigt swingende udtryk midt imellem jazz, folk, country og filmmusik. Oplev ham bl.a. i samarbejde med enere som Paul Motian, Joe Lovano, Joey Baron, Mike Gibbs, Jason Moran, Tony Scherr og Kenny Wollesen.

På samme billet får du dokumentaren ’Weightless – A Recording Session with Jakob Bro’, en rejse ind i et univers af drømmende ballader og svævende slowmotion-kompositioner i de berømte Avatar Studios i New York, hvor den danske guitarist Jakob Bro indspiller albummet ’Balladeering’ med nogle af jazzens mest stilskabende musikere: Lee Konitz, Paul Motian, Ben Street – og selvfølgelig Bill Frisell.

CPH Jazz Film Festival
Morten Tang, programredaktør / Cinemateket

Bill Frisell: A Portrait

Instruktør: Emma Franz

“Bill Frisell spiller guitar som Miles Davis spiller trompet,” skrev The New Yorker i forbindelse med premieren på ’Bill Frisell: A Portrait’ – et close-up på en af vor tids mest anerkendte og indflydelsesrige guitarister.

Bill Frisell er en evigt skabende komponist og bandleder. Han har vundet en Grammy Award, er kåret til årets guitarist i Downbeat gennem 10 år og har modtaget et hav af anerkendelser fra kritikere og fans af alle musikalske genrer og egne på jordkloden. Han har indspillet flere hundrede albums, heraf 45 som bandleder, og forenet sin helt personlige feeling med jazz, country, folk, rock, blues, pop, avantgarde – og altid haft evnen til helt enkelt at lytte.

Dokumentaren arbejder sig rundt om Frisell, så vi ikke bare mærker mennesket bag musikken bedre, men også forstår, hvordan han gør, når han komponerer og spiller sin egen såvel som andres musik. Afvæbnende og indlevet følger vi ham i samarbejde med kolleger som Paul Motian, Joe Lovano, Joey Baron, Mike Gibbs, Jason Moran, Tony Scherr og Kenny Wollesen. Mellem disse scener giver musikere som Paul Simon, Bonnie Raitt, Jim Hall, Nels Cline, Jack DeJohnette, Ron Carter og John Zorn deres besyv med og indkredser Frisells unikke metoder og teknikker. Og vi er naturligvis hjemme hos hovedpersonen selv, og får et kig på hans enorme guitarsamling.


Appearances: Bill Frisell, Paul Simon, Nels Cline, John Zorn m.fl

Australien, 2017
DCP, 118 min.
Engelsk dialog
Tilladt for alle

Weightless: A Recording Session with Jakob Bro

Instruktør: Sune Blicher

’Weightless - A Recording Session with Jakob Bro’ tager os med ind i et magisk univers af drømmende ballader og svævende slowmotion-kompositioner. Scenen er de legendariske Avatar Studios i New York, hvor den danske guitarist har samlet nogle af jazzens allerstørste og mest stilskabende musikere: Lee Konitz, Paul Motian, Ben Street og Bill Frisell. Sammen har de blot to dage til at indspille albummet ’Balladeering’ ud fra Jakob Bros egne kompositioner, og intet er givet på forhånd.

Instruktør Sune Blicher og fotograf Andreas Koefoed følger musikernes intense arbejde i studiet og indfanger ånden og poesien i en helt unik optagelse. Vi får et sjældent indblik i en levende og intensiv proces, hvor musikere med store individuelle kvaliteter folder sig ud. En proces, hvor sangskrivning, improvisation og originalitet går op i en højere enhed. ”Et mesterværk om et mesterværk” – Jazznyt.


Appearances: Jakob Bro, Bill Frisell, Lee Konitz, Jørgen Leth, Paul Motian m.fl

Danmark, 2009
DCP, 50 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Særevents i januar og februar