Zanzibar-aften: ‘Tug of War’ + minikoncert med Mzungu Kichaa

Glæd dig til en sanserejse i tid og sted! Vi byder på 20 minutters minikoncert med swahili-sangeren og guitaristen Mzungu Kichaa i biografsalen inden visningen, inden vi viser dramaet ‘Tug of War’ om revolution og kærlighed på krydderiernes ø – Zanzibar ved Tanzanias østkyst, der er påvirket af både arabiske og indiske handelsruter, europæiske koloniherrer og den østafrikanske historie og kultur.

Filmen vandt hovedprisen på den panafrikanske Carthage International Film Festival, udtaget til hovedkonkurrence i Toronto – og indstillet til en Oscar.

MERE OM MZUNGU KICHAA

Mzungu Kichaa betyder ‘skør hvid mand’ på swahili, og hans borgerlige navn er Espen Sørensen.

Han er dansk sanger og musiker, bosat i Skanderborg, men voksede op i Tanzania, hvor hans forældre arbejdede inden for udviklingsarbejde. I Tanzania lærte han at tale flydende swahili, blev han involveret i musik, og i slutningen af 1990'erne, da navne som Juma Nature, TID, Mangwair, Ferooz og Professor Jay og Mwasiti var blandt de første kunstnere, der indpillede musik på det efterhånden trendsættende Bongo Records i Dar Es Salaam, var Espen Sørensen med og var bl.a. med til at indspille kor. I løbet af den tid var det også, da han fik sit kunstnernavn Mzungu Kichaa.

“Når jeg var med mine forældrene på ferie i Zanzibar, tog de på udflugter til stranden, men jeg søgte ind til Stonetown og fandt musikere at øve med, bl.a. en gruppe, der er stærkt farvet af arabisk musik og bl.a. bruger violin,” fortæller han.

Senere tog han til Storbritannien for at tage en bachelor i musik og kulturantropologi. Efter at have afsluttet sin MA i Afrikastudier grundlagde han bandet Effigong, fortsatte som soloartist og udgav sin første plade i 2009 på det uafhængige label Caravan Records: Albummet ‘Tuko Pamoja’. Albummet blev først udgivet i Østafrika, men efter at have fået afspilning på flere europæiske radiostationer, blev det også udgivet i Europa.

Sangene på albummet, blandt dem hittene ‘Jitolee’ (med Professor Jay) og ‘Wajanja’ er alle på swahili. Sangenes tekster fokuserer på sociale problemer i Tanzania, såsom fattigdom.

I de senere år har Espen Sørensen bl.a. optrådt flere gange internationalt, bl.a. på Zanzibar, både med egne sange og med lokale bands.

“Jeg har optrådt på Zanzibar International Film Festival, så at optræde med mine sange på en festival for afrikansk film i København er lidt som at slutte en cirkel. Jeg glæder mig meget og regner med at tage en percussionist med, så publikum får en fornemmelse af, hvor central en rolle trommer spiller i østafrikansk musik.”

Mzungu Kichaas seneste plade er 'Huyu nani' fra 2020.

Tug of War

Instruktør: Amil Shivji

Zanzibar er kendt som krydderiernes ø og den afrikanske østkysts perle. ‘Tug of War’ er et visuelt indtagende historisk drama om to elskende fanget under den britiske besættelse af sultananet i 1950’erne. Dembe, en ung revolutionær, der kæmper for hjemlandets frihed og selvrealisering, falder for den oprørsk indisk-zanzibarianske Yasmin, der er på flugt fra et arrangeret ægteskab. Hvad kan dog gå galt?

“Fortalt på swahili finder filmen balancen mellem en forbudt kærlighedshistorie og politisk drama, mens den maler et levende portræt af Zanzibar med elegante rammer af øerne og snoede gader, der gør stedet til en karakter i dens omgivelser,” skrev sitet FilmCred, da filmen som den første tanzanianske film nogensinde var i hovedkonkurrence på Toronto International Film Festival.

"1950'erne var en fantastisk tid på Zanzibar. Det var en tid, hvor politisk debat blev opmuntret, og kritisk tænkning blev opmuntret,” siger instruktør Amir Shivji. "Der udkom 100 aviser på fire forskellige sprog hver dag – på en ø med 300.000 mennesker. Det var et kraftcenter for social og kritisk tænkning. Men så brød det bare sammen over et årti."


Medvirkende: Gudrun Columbus Mwanyika, Lukman Ali, Siti Amina

Original titel: Vuta N'Kuvute
Tanzania, Sydafrika, Qatar, Tyskland, 2021
Kendes ikke, 92 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Afrikanske Filmdage