Mørke spejlinger
Stephen King på det store lærred
Cinemateket fejrer gysermesteren Steven King, der fylder 75, i samarbejde med Politikens Forlag
Gysermesteren Stephen King, der fylder 75 i september, har udsendt et svimlende antal romaner og novellesamlinger og har med succes skræmt verden med sine mørke, foruroligende fortællinger. Siden premieren på Brian De Palmas ’Carrie’ i 1976, har filmbranchen haft øje for de filmiske kvaliteter i Kings plot-drevne, billedskabende og karakter-centrerede historier, og det har resulteret i et utal af film- og tv-serier - fra Kubriks auteur-visioner til billigt producerede video nasties. King har som regel solgt rettighederne til sine bøger for én dollar og derefter taget fem procent af filmenes indtjening, hvilket også har gjort det muligt for mindre etablerede instruktører at filmatisere Stephen Kings værker.
Også danske filmskabere har i de senere år prøvet kræfter med Kings historier. Nikolaj Arcel stod bag filmatiseringen af den legendariske romanserie ’The Dark Tower’ (2017), og Christian Torpe debuterede i 2017 som amerikansk showrunner med tv-serien ’The Mist’ (2017), som vi desværre ikke kan vise.
Stephen King har især rost Rob Reiners omplantning af novellen ’ The Body’ til det store lærred med filmen ’Sammenhold’: ”Det er den bedste film, der nogensinde er produceret på baggrund af alt, hvad jeg har skrevet”, mener King. Til gengæld var han underligt nok ikke begejstret for Kubricks bearbejdelse af romanen ’Ondskabens hotel’, selv om filmversionen sikrede forfatteren, instruktøren og hovedrolleskuespilleren (Jack Nicholson) solid berømmelse. Hans uhyggelige, skræindjagende ”Heeeeeeeere’s Johnny” er blevet en af filmhistoriens mest mindeværdige scener. Steven Kings hovedindvending mod ‘Onskabens hotel’ var, at Jack Nicholsons karakter er skør fra starten af filmen og ikke udvikler sig. I romanen kæmper han for at bevare sin forstand, men mister den til slut. Det er den virkelige tragedie, ifølge King.
En vigtig baggrund for Stephen Kings store succes – ud over at hans romaner og noveller er elementært spændende og underholdende - er uden tvivl hans fokus på de samfundsmæssige udfordringer i den vestlige verden - vores overafhængighed af teknologi og drugs og de sociale institutioners moralske forfald på grund af rå kapitalisme, racisme og ulighed mellem kønnene.
En række af hans bøger handler om de iboende farer ved at leve selvisk og ansvarsløst – som individ, forældre eller borgere i det globale samfund. I Kings univers eksisterer monstrene, spøgelserne og dæmonerne også inde i os selv. Hvor amerikanske politikere ofte udbasunerer enkle, sentimentale og overfladiske dyder og værdier, tilbyder Stephen King - og filmatiseringerne af hans forlæg - et mørkere, mere præcist og tankevækkende portræt af det amerikanske samfund.
Serien af arrangeret i samarbejde med Politikens Forlag, og et udvalg af Stephen Kings bøger kan købes med rabat i Cinematekets butik i august og september. Jesper Andersen
Lørdag 20. august
16:00