Cinemateket august/september

PROGRAM. Cinemateket byder på en bred vifte af temaserier, filmevents og særarrangementer i den nye sæson: Værker af den franske mester og filmfornyer Jean-Luc Godard, højaktuelle paranoia-thrillers fra 1970’erne med ekspertoplæg, komplet Nicolas Winding Refn-retrospektiv og nye sydkoreanske succesfilm. Kom også til sydamerikansk filmfestival, Blodig Weekend og ti dages BUSTER-filmfest for børn og unge – samt foredrag om dunkle sider af besættelsen, introduktion til det prisvindende dokumentar-hit ‘The Act of Killing’ og meget mere.

Serier

Jean-Luc Godard – God + Art = Godard

Få har tænkt, udfordret og videreført det moderne filmsprog som Jean-Luc Godard. I løbet af efteråret præsenterer vi en lang række af den franske filmlegendes højdepunkter – fra gennembruddet i de tidlige 60’ere til de senere års sjældent viste værker.

Første del af serien (9 film) vises 1. august-18. september.

Fjenden i vores midte – den paranoide 70’er-thriller

1970’erne var årtiet, hvor konspirationsteorierne og paranoiaen florerede – ikke mindst i Hollywood. Oplev en perlerække af periodens mest paranoide film, og mød blandt andet Hans Jørgen Bonnichsen, når vi ved to særarrangementer i august retter lyskeglen mod FBI og CIA og deres ‘ménage à trois’ med Hollywood.

Serien (10 film) vises 1. august-25. september.

Nicolas Winding Refn – maskulinitetens mysterier

Med ‘Only God Forgives’ har Nicolas Winding Refn endnu engang delt vandene og markeret sig som en intens filmskaber af internationalt tilsnit. I denne unikke retrospektiv-serie præsenterer vi alle Refns spillefilm – inklusiv to portræt-dokumentarer hvoraf ’NWR’ er spritny.

Serien (11 film) vises 1. august-26. september.

Latinamerikansk festival – sanselig filmrundtur

Syv lande, syv kulturer, syv film – og syv gæstebud med forfriskninger og nationale specialiteter. Oplev komedier, socialdramaer og det meste derimellem, når vi tager på en sanselig filmrundtur i Syd- og Mellemamerika.

Serien (7 film) vises 21. august-17. september.

Ny sydkoreansk film – nationale favoritter

Glem alt om Park Chan-wook og Kim Ki-duk! I samarbejde med Den Koreanske Ambassade præsenterer vi et udvalg af de største nationale succeser fra Asiens mest spændende filmscene. Officiel åbningsreception 23. august.

Serien (8 film) vises 23. august-20. september.

BUSTER – filmfestival for børn og unge

Fra den 5. til den 15. september vil Københavns biografer være spækket med filmoplevelser for både store og små. 140 film er på plakaten, når filmfestivalen BUSTER løber af stablen for 13. år i træk. Festivalen byder vanen tro også på masser af filmgæster, workshops, events og seminarer.

5.-15. september.

Luchino Visconti – slagsbrødre og gale konger

Den italienske filmgreve Luchino Visconti var på én gang historiefortæller og stilist, avantgardist og romantiker. I maj/juni præsenterede vi halvdelen af hans i alt 14 spillefilm, og nu kommer resten, bl.a. storværkerne ‘Rocco og hans brødre’ og ‘Sansernes rus’.

Serien (6 film) vises 20. august-25. september.

Blodig Weekend

Københavns årlige genrefilmsfestival vender tilbage med gæster, som vil få gyserhjerter til at banke hurtigere, samt et bloddryppende udvalg af både nye og genopdagede film!

26.-29. september. (Programmet offentliggøres 8. august).

Edda Dell’Orso – Morricones instrument besøger Danmark

Den 78-årige italienske sangerinde Edda Dell’Orso har leveret inciterende vokal til et utal af Ennio Morricones filmsoundtracks. Hun besøger Cinemateket under Blodig Weekend-dagene sidst i september, men forinden kan du (gen)opleve en række spaghettiwestern-klassikere med hendes stemningsfulde røst på lydsiden.

Serien (4 film) vises 3. august-28. september.

Non/Acting – på virkelighedens knivsæg

Forholdet mellem virkelighed og fiktion sættes på spidsen i fire dybt originale film, der bruger publikums bevidsthed om selve filmens tilblivelse som et centralt virkemiddel. Oplev bl.a. den uforlignelige ‘The Act of Killing’ i en unik Director’s Cut-udgave, der ved begge visninger introduceres af instruktøren Joshua Oppenheimer.

Serien (4 film) vises 11. august-21. september.

Danmarks sorte samvittighed – sider af besættelsen, vi helst vil glemme

Hvordan forsoner man sig med en traumatisk fortid? Vi har bedt to historikere og to filmhistorikere komme med deres fortolkninger af nogle af stenene i den sko, der hedder 2. verdenskrig. Fire aftener med film og foredrag om besættelsens mørke aspekter.

14. august-5. september.

Julian Schnabel – den vilde sommerfugl

Julian Schnabel er både kendt som prisvindende filminstruktør og en af hovedskikkelserne bag 80’ernes ekspressive figurmaleri. Oplev fire af Schnabels film i september – bl.a. kult-biopic’en ’Basquiat’ med introduktion af billedkunstner Claus Carstensen

Serien (4 film) vises 8.-29. september.

Månedens Film i august – Yorkshires Bonnie & Clyde

Ben Wheatleys ‘Sightseers’ er filmet med et så stort visuelt overskud og en så raffineret sort humor, at den må være sikret kultstatus. En midtengelsk, anorak-klædt udgave af Bonnie og Clyde - med et morbidt glimt i øjet og en campingvogn på jydekrogen!

15.-25. august.

Månedens Film i september – djævelsk Venedig-vinder

Sydkoreanske Kim Ki-duks har med sit nyeste storværk ’Pietà’ skabt en intens, makaber og humoristisk gangster-fortælling, der hjemtog hovedprisen på sidste års Venedig-festival.

19.-29. september.

Månedens Dokumentar i september– DDR-tidsrejse på skater-hjul

‘This Ain’t California’ er en underholdende, bevægende og nostalgisk beretning om livet som skateboarder i Østtyskland i 70’erne og 80’erne. NB: mød producenten og en tidligere DDR-skater på premiereaftenen 12. september.

12.-18. september.

Særarrangementer

Fortid fortolket – udstilling og debatter

I anledning af Filmhusets udstilling ‘Sculpting the Past /Fortid fortolket’ byder vi på to debatter om de spor, fortiden sætter i os. Hør den bogaktuelle franske psykiater Boris Cyrulnik i samtale med Martin Krasnik og ’The Act of Killing’-instruktøren Joshua Oppenheimer fortælle om hans kreative bearbejdelse af det indonesiske folkemord i 1960’erne.

29. august kl. 19.30: ’Debat: hvordan husker vi?’. 11. september kl. 19.15: ’Debat: traumer og resiliens’.

Dobbeltgænger-aften - studentergilde med dobbeltgys!

På 100-årsdagen for verdenspremieren for den banebrydende gyser ‘Studenten fra Prag’ byder vi på et særarrangement, der giver begrebet dobbeltforestilling ny mening. Live-akkompagnement af ingen ringere end filmkomponisten Fuzzy – og hans hidtil ukendte tvillingebror!

22. august kl. 18.45.

Hvem laver pengene? – film og debat

Dokumentarfilmen ‘97% Owned’ præsenterer en diagnose af det finansielle system såvel som et forslag til en fundamental ændring af bankvæsnet. Visningen efterfølges af en debat mellem Ole Bjerg, Lektor på CBS, og Mikkel Klinge Nielsen, udviklingschef i Andelskassen JAK.

28. august kl. 19.00.

Branagh indtager Kronborg – Hamlet i 70 mm

I samarbejde med HamletScenen og CPH PIX indtages Kronborg Slotsgård med Kenneth Branaghs storværk om Hamlet – i 70 mm format og i originalversionens fulde længde!

10. august kl. 21.00.

Lørdags-Matiné - forelsket kontratenor

Tyske Andreas Scholl er en af vor tids mest efterspurgte kontratenorer. Mød ham live og se dokumentarfilmen ‘The Animal in You’ om hans liv og sangkarriere.

24. august kl. 17.00.

Friday Late Night - New York Doll

Få en yderst personlig vinkel på historien om et af rockens mest provokerende og kult-dyrkede70’er-bands: De ekstravagante protopunkere/glamrockere New York Dolls. Bar og Dj inden filmen.

30. august kl. 21.30.

Psych-Out!-biffen i august – Motorcycle Outlaws

Efterårssæsonen i psych-out!-biffen åbnes med to årgangs-motorcykelfilm fra før benzinen blev blyfri: En nederdrægtig, højoktan outlaw biker-flick af bedste amerikanske exploitation-skuffe – ’De vilde engle hævner’ (1969) – og en findestilleret europæisk arthouse-sag – Jack Cardiffs ’Girl on a Motorcycle’ (1968). Hiv op i lynlåsene – Vrrr-vrrr-vroooom, born to be wild!

15. august kl. 19.00.

The White Queen - forpremiere på ny HBO-satsning

Kom til forpremiere på 1. afsnit af den helt nye HBO-satsning, denn BBC-coproducerede ’The White Queen’, der handler om stærke kvinder ved det engelske hof i det turbulente 1400-tal. Forvent mageløse rober og kvindelig kynisme på kongeligt plan!

7. august kl. 20.30.

De nye dokumentarister – afgangsfilm fra Filmskolens dokumentarlinje

Oplev ni film af ni unge instruktører, som behersker værktøjet og alle har noget på hjerte. Filmene præsenteres af instruktørerne selv, som også vil svare på spørgsmål fra publikum.

31. august kl. 14:00 + 16:30 samt 1. september kl. 16:45.

Eden’s Ark – visuel poesi fra Portugal

Med ‘Eden’s Ark’ sender instruktør Marcelo Felix eftertænksomme tankeballoner op mod himlen i en blanding af oplæst, skreven og visuel poesi. En film for hjerne og alle sanser, som både natur- og filmelskere kan værdsætte.

28. august kl. 16.30.

Funny Bones i august – komisk koldkrig

En slagmark af satire, bid og komisk vanvid – se med, når vi blænder op for Stanley Kubrick/Peter Sellers-mesterværket ‘Dr. Strangelove’ i Funny Bones-biografen.

21. august kl. 19.00.

Eksperimental - Fluxus & Yoko Ono

I tilknytning til den store retrospektive Yoko Ono-udstilling på Louisiana 7. juni til 29. september præsenterer vi Lars Movins dokumentar ‘The Misfits – 30 Years of Fluxus’ samt tre korte eksperimentalfilm af Yoko Ono. Introduktion ved Lars Movin.

12. september kl. 19.00.

Pulp Fiction – set med filosofiske briller

Genoplev Quentin Tarantinos Guldpalme-vinder fra en helt ny vinkel, når to unge filosofi-løver giver hver sin ferske tolkning af nyklassikeren og diskuterer hinandens bud!

18. september kl. 19.00.

Psych-Out!-biffen i september – New York Revenge Night

To obskure og brutale grindhouse-film om hævn og selvtægt i 1980’ernes New York – William Lustigs ’Vigilante’ og James Glickenhaus’ ’The Exterminator’. Råt, beskidt og politisk ukorrekt - så er De advaret!

19. september kl. 19.00.

Soirée Filles – skuespillerindernes creme de la creme

Der er gudesmukke – og elegant kyniske – kvinder i hobetal, når Soirée Filles ruller gardinerne til side for den forrygende krimi-komedie ‘8 kvinder ‘. Inden filmen serveres en lækker fransk tapasmenu flankeret af en cocktail.

19. september kl. 17.00.

Friday Late Night i september - Motown Maestros

‘Standing in the Shadows of Motown’ er den ultimative dokumentar om det legendariske Detroit-soul-label og dets husorkester The Funk Brothers. Se den i den originale 35mm kopi med danske undertekster - get ready to groove!

20. september kl. 21.45.

Funny Bones i september – Best in Show

I ‘Best in Show’ følger vi – i bedste falske dokumentarstil – fem forskellige hundeejeres sitrende engagement før, under og efter det fornemme Mayflower Kennel Club Dog Show i Philadelphia. En bjæffende morsom perle fra ”The Godfather of mockumentary” Christopher Guest.

21. september kl. 16.45

Sneakbar – Filmværkstedet præsenterer nye produktioner

SneakBar er stedet, hvor kommende danske filmtalenter viser, hvad de kan udi genrerne eksperimental-, kort- og dokumentarfilm. Kom med til premiere på nogle af Filmværkstedets nyeste film – der er noget for en hver smag!

7. september kl. 19.00 + 21.00.

Tid: August/september 2013.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.