Cinemateket i maj/juni

PROGRAM. Sig endeligt farvel til vinteren med svenske sommerfantasier og udendørsfilm i Kongens Have, og oplev solbeskinnede film- og kulturevents i læssevis.

Velkommen til Cinematekets andet to-måneders-program! På seriefronten byder vi på ikoniske værker af Luchino Visconti og Satyajit Ray, filmene der gav svensk film sit syndige ry, debat, film og musik under MultiCool-dagene, britiske gangstere og foruroligende filmoplevelser i vores ’Tør du?’-serie. Blandt særarrangementerne kan opleves: Thor Heyerdahl-dokumentar med Ib Michael-introduktion, stumfilmskoncert, Wagner-maraton, udendørsvisning i Kongens Have, Egyptens historie på film, Kierkegaard-jubilæum og Forskningens Døgn. Og det er kun et lille udpluk… 

Serier

Luchino Visconti – greven af filmkunst
Der er ikke mange over og i hvert fald ikke nogen ved siden af Luchino Visconti (1906-76). Den italienske instruktør var marxist, bøsse og aristokrat, og han lagde ikke skjul på nogen af delene – heller ikke i sine film. I de 14, han lavede over en 34-årig periode, grundlagde han både den glødende neorealisme (’Besættelse’ m.fl.), forvirrede publikum med mørke S/M-fantasier (’De lange knives nat’) og vandt til slut skeptikernes hjerter tilbage med purpurfarvede dramaer i magnumstørrelse (’Leoparden’, ’Sansernes rus’). Han var på én gang historiefortæller og stilist, avantgardist og romantiker – og en masse spændende midt imellem. Vi viser otte af hans film i maj og juni – de resterende seks følger senere på året.

Serien (8 film) vises 1. maj-23. juni. 

Syndig svensk sommer – da uskylden forsvandt
En sejlivet forestilling om ‘den svenske synd’ har bidraget mere til at sælge svensk film i udlandet end både Ingmar Bergman og Lasse Hallström. Med denne sommervarme serie undersøger vi grundene til, at begrebet ‘svensk synd’ blev så udbredt internationalt - fra Arne Mattsons i 1951 meget vovede ’Hun dansede en sommernat’ over Bergmans ’Sommeren med Monika’ til ‘Skal vi elske’ af Lars Magnus Lindgren. Serien dækker årene 1951 til 1969, hvor voksencensurens ophævelse i Danmark forstærkede svensk films ry. Se også den stærkt kontroversielle svenske sex-informationsfilm ‘Kærlighedens sprog’ (1969) – med bl.a. danske Inge og Sten Hegeler – som vi kan vise i en restaureret version.

Serien (10 film) vises 2. maj-22. juni. 

Satyajit Ray – det store i det små
Akira Kurosawa har udtalt, at det ikke at have set en film af Satyajit Ray (1921-92) er som ”at leve i verden uden at have set solen og månen.” Den indiske instruktør nåede over årene at instruere omkring 40 spille- og dokumentarfilm med en stor tematisk og genremæssig spændvidde, og nu viser Cinemateket 10 af de bedste spillefilm, heraf to i nyrestaurerede kopier. Med deres poetiske og neddæmpede skildringer af det store i det små ligger de fjernt fra de eventyrlige Bollywood-musicals, der stadig dominerer indisk mainstreamfilm. 

Serien (10 film) vises 2.-30. maj.

Tør du? – Extreme Cinema
Kan du huske, da du første gang du hørte om Lars von Triers ’Antichrist’? Rygterne om filmens klitorisafklipning og blodige udløsning sad formentlig som væmmelige billeder i baghovedet, inden du besluttede dig for alligevel at se filmen. Nu byder vi på en række berygtede filmværker, som mange kender til, men som det kun er de færreste, der har turdet se. Ud over til tider at udfordre grænserne for dårlig smag, udfordrer de helt igennem grænseoverskridende film os også som mennesker, når de sætter almenmenneskelige drifter, perversioner, skrækfantasier og frustrationer på spidsen. Måske er det et nødvendigt onde, at kunsten angriber det abjekte, det obskure, det onde, lige på og hårdt, konfronterer os med det. Vi kan bevæge os derud, tale om det, reflektere over det ubehagelige, hvad det gør ved os – men kun på film. Og kun hvis du tør!

Serien (8 film) vises 2.-31. maj.

Britiske gangstere – klarer ærterne hurtigere
I forhold til sin amerikanske storebror har den britiske gangsterfilm altid været mere rå og (social)realistisk i sit udtryk. Filmatiseringen i 1947 af Graham Greenes roman ‘Brighton Rock’ indvarslede mørket med sin sadistiske tone, og Michael Caine samlede tørt handsken op i 1971 i glansrollen som den hævntørstige titelperson i ‘Get Carter’, der regnes for alle tiders bedste britiske gangsterfilm. Med ‘Farlig fredag’ trådte genren ind i 1980’erne, hvor gangsteren i skikkelse af Bob Hoskins maskerede sig som nålestribet forretningsmand i kamp mod såvel det europæiske fællesskab som IRA. Det nye årtusinde har ikke rokket ved billedet af den britiske filmgangsters grundvilkår, som det fx ses i Jonathan Glazers psykologisk skarpe ‘Sexy Beast’. Se dem alle i maj måneds serie, der også byder på en helt frisk nyhed i form af den engelske genindspilning af Nicolas Winding Refns ‘Pusher’.

Serien (7 film) vises 1. maj-22. juni.

Multicool – film, debat og musik
22.-24. maj præsenterer vi to film af instruktører, som arbejder i det multikulturelle felt, nemlig ‘Free Men’ af franske Ismaël Ferroukhi og ‘Bekas’ af svenske Karzan Kader. Programmet omfatter også en talentaften den 24. maj, hvor en række flerkulturelle instruktører møder publikum og diskuterer deres film. Det gælder blandt andre norske Hisham Zaman og danske Ala’A Mohsen, der viser klip fra sit kommende portræt af det multikulturelle band Moscow Streetkids, som spiller et par numre i Asta Bar som afslutning på aftenen. 

Serien (3 film) vises 22.-24. maj.

Månedens Film – Bonsai
Disse års chilenske filmbølge består af andet og mere end forløsende opgør med de traumatiske årtier under Pinochets militærdiktatur. Cristián Jiménez har med ‘Bonsai’ skabt en begavet film, der har selvironi og -indsigt nok til på et tidligt tidspunkt at dekonstruere sit temas tilløb til weltschmerz og navlepilleri. En troværdig, lavmælt skildring af søgende twenty-somethings i vores tid.

9.-19. maj.

Ønskefilm maj
Byens eneste vælg-selv-biograf byder denne gang på blandt andet den unikke danske sci-fi-gyser ’Manden der tænkte ting’, Luc Bessons ’Det femte element’ samt Tom Tykwers ’Lola’.

Serien (10 film) vises i hele maj/juni.

Danish on a Sunday – Marie Krøyer og Mørke
To gange om måneden holder vi søndags-bio for engelsk-talende gæster i Cinemateket. I maj byder vi på Bille Augusts ’Marie Krøyer’ og Jannik Johansens ’Mørke’. 

12. maj kl. 14.15. 'Marie Krøyer'. 26. maj kl. 14.15. 'Mørke'.

Mest for børn

Verdens bedste børnefilm – Spielberg og Scorsese
Cinematekets nye familiefilms-tiltag Verdens Bedste Børnefilm har ét mål: at vise kvalitetsfilm for børn og unge og deres forældre – til en pris, hvor alle kan være med. I maj har vi valgt science fiction-klassikeren ‘E.T.’ af Steven Spielberg og den farverige filmhistoriske familiefilm ‘Hugo’ af Spielbergs Hollywood-kollega Martin Scorsese.
Serien (2 film) vises 9.-26. maj.

Børnebiffen
Det er vigtigt at have gode venner i Børnebiffens maj program. I Hvem er sød?, lærer dyrene at blive gode venner igen efter et skænderi. Prik og Plet spiser slik sammen, og så tager man også til tandlægen sammen. Morten lærer at holde af sin irriterende lillebror i Drengen i Kufferten. I Uro prøver koen at få en ny ven, med et uventet resultat for alle. Min onkel bliver gode venner med sin nye hund, og hunden har nogen specielle ønsker. Agerndrengen bliver gjort levende, og får nye venner i myrerne. I Cirkeline kommer Sofus på Flyvetur, og skal finde hjem til vennerne igen.

Serien (11 film) vises hele maj.

Særarrangementer

Thor Heyerdahl – på eventyr med Kon-tiki og Ra
I 1947 lod Thor Heyerdahl (1914-2002) og hans fem mand store besætning passatvinden og havstrømme føre sig ca. 8000 kilometer fra Peru til Polynesien. Målet var at underbygge Heyerdahls teori om, at øriget midt i Stillehavet i oldtiden var blevet befolket østfra og ikke fra vest som hidtil antaget. Den diskussion vandt han aldrig definitivt, men han fik bevist, at sødygtigheden af forne tiders balsaflåder i hvert fald var til en sådan rejse – og undervejs fik han skildret det hele i den fascinerende dokumentar ’Kon-Tiki’. I 1969-70 fulgte to lige så spektakulære rejser til søs, på flåderne Ra (der havarerede på grund af en konstruktionsfejl) og Ra II. Disse eventyrlige ture fra Marokko til Barbados foregik i sivbåde efter egyptisk model, og filmen og førstepersonsbeskrivelserne af disse rejser er stadig et gensyn værd. Lørdag den 4. maj viser vi i samarbejde med Dagbladet Information ’Kon-Tiki’ og ’Ra’ med introduktion ved Ib Michael og forfriskninger i pausen (samlet pris: 150/100 kr.). Filmene kan også ses senere i på måneden. 

4. maj kl. 14:15. 

Stumfilmskoncert – Søren Kjærgaard og Peter Bruun vælter Köln
Onsdag den 8. maj sætter pianisten og komponisten Søren Kjærgaard og den alsidige slagtøjsspiller Peter Bruun kul under Köln og byens berømte domkirke, når vi viser Rolf Randolfs stumfilms-krimi-komedie-svindeldrama fra 1927 ’The Beggar of Cologne Cathedral’. En international forbryderbande sætter byen på den anden ende med mord ved højlys dag. Den skarpe moustacheklædte politimand Tom Wilkins må stramme sig an for at være på højde med løjerne – om det så kræver en turban! Som forfilm viser vi flere doku-glimt af Köln i 20’erne, også med Søren Kjærgaard som live-akkompagnatør. Arrangeret i samarbejde med Wundergrund og Goethe-Institut Dänemark.

8. maj kl. 19.15.

Queering Morten Korch – Poul Reichhardt som bøsse?
‘Forskningens Døgn’ markeres lørdag den 4. maj, når vi præsenterer et stykke aktuel dansk filmforskning. Oplægsholder er ph.d. Niels Henrik Hartvigson, der bl.a. har analyseret ASA-studiets Morten Korch-filmatiseringer samt mange andre såkaldte ’hjemstavnsfilm’ og fundet homoseksuelle og queer tematikker, som ikke tidligere er blevet afdækket. Som eksempel på, hvordan mainstreamfilm kan huse cutting edge seksuel og kønslig eksperimenteren, vises bagefter ’Fløjtespilleren’ med selveste Poul Reichhardt i hovedrollen!

4. maj kl. 17.30. Foredrag: Queering Morten Korch (Gratis). 4. maj kl. 19.00. 'Fløjtespilleren'.

Kierkegaard 200 år
Den 5. maj 2013 ville den verdensberømte filosof, teolog og forfatter Søren Kierkegaard (1813-55) være fyldt 200 år. Det markerer vi ved at vise Anne Regitze Wivels meget personlige dokumentarfilm ’Søren Kierkegaard’, hvor kendere som Paul Müller, Johannes Møllehave, Joakim Garff og Niels Barfoed forelæser, samtaler og diskuterer filosoffens liv, tanker og værker. Onsdag den 15. maj viser vi en stribe nyproducerede danske kortfilm, der alle tager – løst eller fast – afsæt i Kierkegaardske fascinationer. Filmene varer mellem 6 og 20 minutter og diskuteres af folkene bag. 

Lørdag 4/5 kl. 14:00 + søndag 12/5 kl. 18:30: ’Søren Kierkegaard’. Onsdag 15/5 kl. 19:00: Nye Kierkegaard-kortfilm.


En aften i Orienten – Egypten før og nu
Lørdag d. 25. maj kan du opleve tre øjenåbnende egyptiske film. Vi lægger ud med ’The Mummy’, der regnes for et af hovedværkerne i landets filmhistorie og tager afsæt i virkelige hændelser i 1881, hvor et mumie-gravkammer blev lænset for antikviteter. Bagefter vises den nye prisvindende dokumentar ’The Agenda and Me’ om de demonstrationer, der første til præsident Mubaraks fald i 2011, og aftenen afrundes med ’This is Chaos’ fra 2007, maestroen Youssef Chahines svanesang og af mange betragtet som et forvarsel om 2011-revolutionen. Arrangementet er lavet i samarbejde med Dagbladet Information og Den Egyptiske Ambassade og finder sted på 50-års-dagen for stiftelsen af den første afrikanske union. Samlet pris: 120/100 kr. – billetter kan også købes til visningerne særskilt.

25. maj kl. 17.30. 

Friday Late Night – tilbage til Manchester
Joy Division er uløseligt forbundet med Manchesters fabrikslandskaber, gustne rækkehuse og lavthængende skyer. Gruppens repetitive, industrielle sound og sorttintede lyrik har beåndet et utal af post-punkgrupper verden over, og forsanger Ian Curtis – der hængte sig umiddelbart inden firkløveret skulle af sted på deres første amerikanske turné – er for længst blevet en del af rockhistoriens mytegalleri. Ud over interview med bandets tre resterende medlemmerne indeholder Grant Gees roste dokumentar klip med Factory Records’ stifter Tony Wilson (som underskrev kontrakten med Joy Division i blod!!), producer Martin Hannett og coverdesigner Peter Saville. Bar med dj inden filmen.

17. maj kl. 21:30.

Parkmuseerne inviterer til Park Life 17.-18. maj.
Lørdag d. 18. maj er der gratis entré til alle Parkmuseerne - det nyligt indgåede samarbejde mellem Davids Samling, Filmhuset, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg, SMK og Statens Naturhistoriske Museum. Cinemateket byder på tre vidt forskellige film på dagen: ‘Queen of the Sun’ kl. 16.30 (dokumentar om bier med introduktion), ‘En ny dag truer’ kl. 19.00 og ‘Antichrist’ kl. 21.30. Læs meget mere om programmet på www.parkmuseerne.dk.

18. maj kl. 16:30. ’Queen of the Sun’. 18. maj kl. 19:00. ’En ny dag truer’. 18. maj kl. 21:30. ’Antichrist’.

The King of Kong – duel på liv og joystick
Den amerikanske dokumentarfilm ‘The King of Kong’ er en nutidig digital gladiatorkamp, hvor sværd og arena er udskiftet med joystick, knapper og det historiske arkade-spil Donkey Kong. Filmen vises i samarbejde med ‘w00t – Copenhagen Play Festival’, som finder sted 25.-26. maj. Før visningen – kl. 18.00 – byder bagmændene m/k på w00t-godbidder i Kongens Have.

26. maj kl. 19.15.

Wagner-maraton – Parsifal, pølser og Levinsen
Den 22. maj ville Tysklands mest tiljublede og mest forhadte komponist Richard Wagner være fyldt 200 år. Det markerer vi ved at vise Hans-Jürgen Syberbergs kontroversielle filmatisering af Wagners sidste opera, ‘Parsifal’. Filmen introduceres af forfatter, kritiker og Wagner-kender Jakob Levinsen, der netop har udsendt bogen ‘Børn, skab nyt! 10 scener fra Richard Wagners musikverden’. I filmen er indlagt to pauser, hvor bogen kan købes – evt. signeret – i Cinematekets boghandel. I den første pause serveres en øl og en bayersk pølse, i den anden en kop kaffe med småkager.

26. maj kl. 16.30. 

Psych-out! – Asiasploitation
Maj måneds Psych-Out!-program sætter kursen mod Fillipinerne og Hong Kong, hvis filmscener i 70’erne eksploderede i en cocktail af kampsport og hårdkogte mafiaportrætter. Oplev det hæsblæsende miks af blaxploitation, agentfilm og kung-fu-vanvid ‘Cleopatra Wong’ (‘Sexkilling med karatekløer’ på dansk!) og det stærke lejemorder-trekantsdrama ’Jagten på karatemafiaen’. Hårdtslående! 

23. maj kl. 19:00.

SneakBar maj
SneakBar er det sted, hvor kommende danske filmtalenter viser, hvad de kan inden for eksperimental-, kort- og dokumentarfilm. Fredag den 3. maj vil der være mulighed for at se nogle af de film, der bliver lavet på Filmværkstedet - og møde filmtalenterne bag. Filmene vises kl. 19.00 og igen kl. 21.00, og der er fri entré. Efter sidste visning og frem til kl. 23.00 vil der være åbent i Asta Bar. Læs mere om de enkelte film og se trailere på SneakBars Facebook-side.

3. maj kl. 19.00 + 21.00.

Funny Bones – Bill Murray og eksistensfilosofien
I ’En ny dag truer’ har den mavesure tv-vejrmand Phil (spillet af Bill Murray med vidunderligt kolerisk hængemule) IGEN fået til opgave at rapportere fra den årlige murmeldyr-festival Groundhog Day, da han pludselig oplever at vågne op til den samme dag hver morgen. Maj måneds ‘Funny Bones’-film vises i samarbejde med Studentermenigheden i København og indledes af mag.art. Bo Torp Pedersen, filmkritiker og sekretær i foreningen Kirke og Film. Han giver sit bud på, hvorfor hovedpersonens tab af kontrol over sit eget liv kan ses som udtryk for et almenmenneskeligt eksistensvilkår. Ikke-troende er også velkomne! 

7. maj kl. 19.00.

Flere serier og særarrangementer i juni

Chan-Wook Park – skæbnestunder af ild og is
Oplev syv film af Sydkoreas svar på Quentin Tarantino – blandt andet det helt nye (og ekstremt roste) Hollywood-drama ’Stoker’. Desuden kultdyrkede film som hævnfantasien ‘Oldboy’, det eksalterede vampyr-syreudslip ‘Thirst’ og ‘I’m a Cyborg, But that’s OK’, der vises for første gang på dansk grund.  

Ciné Tapis Rouge – ny fransk-canadisk film
I oktober blev en række nye danske film vist i Montreal, og i juni præsenterer Cinemateket en serie spændende film fra den fransktalende del af Canada. Festivalen åbner den 31. maj med den prisvindende ’Inch'Allah’ og fortsætter hele juni med en række nye fiktions-, dokumentar,- og kortfilm fra Quebéc .

Christopher Walken – elskelig excentriker

I juni byder vi på en række af den arbejdsivrige amerikanske skuespillers bedste præstationer – fra gennembruddet i ’The Deer Hunter’ over den sjældent viste undergangsvision ’King of New York’ til den helt nye krimikomedie fra sidste år, ’Seven Psychopaths’.

Månedens Film – Sunset Boulevard
Klassisk film noir fortalt fra ligets synsvinkel – og alle moderne metafilms moderdyr. Billy Wilders generøse hyldest til Hollywoods drømmefabrik vises i juni i en nyrestaureret udgave.

Jødisk Kulturfestival – to film om 2. verdenskrig
Den tredje jødiske kulturfestival finder sted 5.-9. juni, og Cinemateket varmer op med to film om 2. verdenskrig – blandt andet den helt nye og debatskabende ’Aftermath’.

Læs mere om juni her.

Tid: Maj/juni 2013 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Pris: Normalpris er 40 kr. for medlemmer og 65 kr. for ikke-medlemmer.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.