Cinemateket i marts

Cinemateket byder i marts på en skønsom blanding af stilfulde periodefilm, auteur-værker og retrospektiver med slag i: Oplev 12 film af et filmhistoriens mest uortodokse genier, Federico Fellini. Se den elegante serie 'USA – 1960' og nyd skrøbelige, sexede, androgyne Tilda Swinton. Desuden ny argentinsk film, briten Danny Boyle med det internationale touch samt et åndeligt pust fra Vestafrika med dokumentaren om den senegalesiske sangstjerne Youssou Ndour … og meget, meget mere.

Serier

Fellini - dekadente drømmerier

Federico Fellinis visuelt overdådige skildringer af det ubevidste og drømmenes mystiske verden hører til blandt alle tiders vigtigste italienske film. Se ’Det søde liv’, ’8 ½’ og 10 andre værker fra perioden 1953-88. Se desuden dokumentarfilmen ’Fellini: I’m a Born Liar’ - et studie i mesterens stil inklusive interviews med Fellini, kommentarer fra skuespillere og sjældne klip af instruktøren under optagelse. Temadag den 5. marts kl. 13.00 – ’Roma’ + ’Intervista’ + ’Fellini: I’m a Born Liar’ med introduktion, kaffe, kage, italiensk middag og vin!

Serien (13 film) vises hele marts.

USA 1960: Mad Men Time – stil, storpolitik og skred i dyderne

USA anno 1960 er højeste mode - blandt andet takket være hit-serien ’Mad Men’. Ulastelig, sprød stil, magtfuldkomne mænd med smalle slips og pomade flankeret af frodige kvinder med knælange skørter og franskbrødshår. Indtag godbidder som ’Far From Heaven’, ’Good Night and Good Luck’, ’A Single Man’, ’Breakfast at Tiffany’s’ og andet ganetøj fra og om perioden.
’Mad Men’ - galla-premiere på fjerde sæson: ’Mad Men’ er indbegrebet af ulastelig, knivskarp stil og politisk ukorrekthed; med cigaretter, whisky og diskriminering i rigelige mængder samt moralske dyder i opbrud. Den 24. marts kl. 21.00 kan Cinematekets gæster se den nye sæsons to første afsnit, når vi sammen med TV3 inviterer til galla-premiere. Efter aftenens 'double bill' er der drinks i den sande ’Mad Men’-ånd. Fri entré – men billetter skal rekvireres via Cinematekets billetbestilling.

Serien (9 film) vises hele marts.

Tilda Swinton – den urørlige mynde

Sexede, skrøbelige, karismatiske skotske Tilda Swinton har en kerne, der er umiskendeligt swintonsk – intenst nærværende og samtidig urørlig som en mynde. Hun kan som få falde i ét med væggen og samtidig bære en hel scene. Oplev hende i ’Orlando’, ’Michael Clayton’, ’The Man From London’ og en af de flotteste film fra 2010, familiedramaet ’Io sono l’Amore’, som hun var med til at producere.

Serien (7 film) vises hele marts.

Ny argentinsk film – arthouse og Oscar-vindere

Oplev ni originale argentinske film fra opblomstringen efter krakket i 2001. Film, der alle udviser en bemærkelsesværdig tro på, at alt er muligt i kunsten. Oplev værker af bl.a. Juan José Campanella, Marco Berger, Pablo Trapero og Lisandro Alonso. Film, der har opnået hæder i form af internationale priser og anmelderroser. Hovedparten har ikke været i dansk biografdistribution. Den 1. marts kl. 19.15 byder Argentinsk Vinbar og Vinimport TANGO Y VINOS på smagsprøver efter ’The Man Next Door’ – og Den Argentinske Ambassade serverer udvalgte argentinske specialiteter: Empanadas og alfajores.

Serien (9 film) vises hele marts.

Danny Boyle – ærkebriten, der blev verdensmand

Han er aktuel med adrenalinkanylen ’127 Hours’. Før det førte han Bollywood til et globalt publikum i ’Slumdog Millionaire’. Danny Boyle krydser ubesværet grænser, hvad angår både geografi, genrer og stilistiske udtryk. Men der er god grund til at huske, at hans karriere begyndte med film, der var mere britiske end Union Jack. Nyd den besk-bizarre ’Mord mellem venner’ og tag endnu en forfriskende tur i Skotlands lokum i ’Trainspotting’. Og glæd dig til den skammeligt oversete BBC-komedie ’Vacuuming Completely Nude in Paradise’. Navnet siger det hele.

Serien (9 film) vises hele marts.

Fire søndage med Jane Austen

Hun rettede stille lyset på kvindens liv og mangel på samme. Kom til engelsk te-bord og fire film baseret på Jane Austens fortættede romaner. ’Lydighed og længsel’, ’Fornuft og følelse’, ’Stolthed og fordom’, ’Mansfield Park’. Filmene indledes af den danske forfatter og mag.art. Toni Liversage, hvis bog ’Et lille stykke elfenben’ om Austens forfatterskab udkom i 2009.

Ny film hver søndag kl. 14.00 hele marts.

BIO 12.30 - Mord på fransk

De franske krimier fyldte engang – fuldt forståeligt – salene i biograferne i Danmark. Instruktører som Jean-Pierre Melville og stjerner som Jean Gabin, Alain Delon, Lino Ventura og Romy Schneider stod bag et utal af træfsikre hits. Se eller gense disse perler og glem ikke den raffinerede ’Monsieur Hire’ fra 1989, som knytter sig fint til den franske tradition.

Ny film hver uge – vises tirsdag, onsdag og torsdag kl. 12.30.

Særarrangementer

Månedens film – ’Mother’

Få instruktører leverer så mange overraskelser som sydkoreanske Bong Joon-ho. ’Mother’ følger – efter den succesrige monster-komedie ’The Host’ (om en dræber-søslange i Seoul) – op på mesterdramaet ’Memories of a Murder’. Den sorthumoristiske ’Mother’ er dog samtidig helt sin egen. Filmen var et stort publikumshit på såvel New York Film Festival som på CPHPIX.

10.-20. marts kl. 19.00.

Månedens dokumentar – ’Circo’

Af alle de halsbrækkende stunts, som Ponce-familien udfører i ’Circo’ er det mest imponerende, at familien holder liv i deres lille nedslidte cirkus, som turnerer rundt til mexicanske småbyer. Oplev en smukt fotograferet skildring af en farverig og fascinerende cirkusverden. Et indfølt studie af et ægteskab og en familie i krise.

24.-29. marts kl. 19.15.

Stumfilm med levende musik – Fantômas vender tilbage!

I marts viser vi en af de allerbedste af de klassiske Fantômas-føljetoner fra 1913-14. Måske husker nogle, hvordan Kevin Spacey som seriemorderen i ’Seven’ havde flået huden af sine fingre for ikke at afsætte aftryk. Louis Feuillade giver David Fincher baghjul med ’The Murderous Corpse’, hvor Fantômas skræller huden af et ligs hånd for at lave en handske, der kan føre politiets fingeraftrykseksperter på vildspor. En sjældent brutal og sjældent vist stumfilm – med levende klaverakkompagnement ved Ronen Thalmay.

Tirsdag den 22. marts kl. 19.00.

Eksperimental – italiensk avantgarde med foredrag

Cinemateket får besøg af eksperimentalfilm-eksperten og kuratoren Piero Pala fra Rom. Han vil personligt introducere ni højdepunkter fra den italienske eksperimentalfilms historie – både kendte og mindre kendte værker. Fra den blotte bevægelsesfascination og tidlige håndkolorerede stumfilm over futuristernes teknologifascination og den samfundsbevidste kunst hos kunstnerkollektivet Gruppo '70 til øjenåbnende refleksioner fra det nye årtusinde.

Onsdag den 23. marts kl. 19.00.

Youssou Ndour – mellem musikken og Gud

Kom tæt på den senegalesiske sanger med de overjordiske stemmebånd. Har du endnu ikke hørt Youssou Ndours himmelstræbende, hypnotiserende vokal, så begynd rejsen her. Eller benyt visningerne af ’I Bring What I Love’ som opvarmning eller supplement til Youssou Ndours koncert i Vega den 4. marts.

Onsdag den 2. og søndag den 6. marts kl. 19.15.

Psych-Out! - Abel Ferrara double-feature

To hardcore film af kultinstruktøren Abel Ferrara, der siden sin første spillefilm ’Driller Killer’ (1979) og ’Ms. 45’ (1981) har bragt New York op på det store lærred, i et univers på kanten mellem punket undergrund og deliriske genre-udflugter. Imellem boremaskine-splatter og en nådesløs feministisk hævnhistorie er der plader på rejsegrammofonen og kolde øller for kolde kontanter i Asta Bar.

Torsdag den 24. marts kl. 20.00.

Tysk filmaften – 'Wir sitzen im Süden' med introduktion

"Wir sitzen im Süden," svarer de, når kunderne spørger. De kalder sig Ralf Becker og Ilona Manzke. De er venlige, tålmodige og kompetente og taler perfekt tysk med charmerende regionale dialekter. Men skønt de arbejder for selskaber som Lufthansa og Neckermann, sidder de i et stort call center i Istanbul og hedder i virkeligheden Bülent, Murat og Fatos. Instruktøren Martina Priessner fortæller om sin film i samtale med vært for Tysk Filmaften, Steen Bille.

Torsdag den 17. marts kl. 19.15.

SønDok – når hustruvold går i arv

På en rejse til Havana møder Linda Thorgren en cubansk mand, som hun forelsker sig dybt i. Men forelskelsen forvandler sig til et mareridt. ’Blood Calls You’ er et resultat af Lindas livskrise, og med kameraet ved sin side prøver hun at finde svar på, hvad der gik galt. Linda Thorgren vil være til stede ved visningen for at svare på spørgsmål og fortælle om arbejdet med sin film.

Søndag den 27. marts kl. 14.15.

Brasiliansk filmaften - brødre i hævndrama

I 2011 blænder Cinemateket op for en stribe særarrangementer i samarbejde med Den Brasilianske Ambassade. ’Bag Solen’, der blandt andet er blevet belønnet med en lille Guldløve på Venedig-festivalen, følger to brødres kamp for at bryde en slægtsfejde, der på liv og død har stået på i generationer. Efter filmen byder vi på et glas vin og brasilianske toner.

Torsdag den 31. marts kl. 18.30.

Forpremiere på ny Stephen Frears-film – ’Tamara Drewe’

Kom til forpremiere på en særdeles vellykket dramakomedie af en af engelsk films sværvægtere. Stephen Frears orkestrerer suverænt kammerspillet i en typisk britisk landsby med lave stengærder og fortiede affærer. ’Tamara Drewe’ charmerede sig til en plads i Cannes-festivalens hovedkonkurrence i 2010.

Fredag den 4. marts kl. 19.00.

Friday Late Night: The Pixies - så stille, så HØJT

"Uden The Pixies ville der ikke have været ’Smells Like Teen Spirit’." Udtalelsen fra den hedengangne Nirvana-leder Kurt Cobain siger alt om, hvor stor betydning den magiske Boston-kvartet havde for rockmusikkens udvikling fra 1980'erne og helt ind i dette årtusinde. Pixies intonerede i perioden 1986-93 en helt ny guitardreven stil, hvor aggression og sensibilitet løb sammen i et allerhelvedes katarsisk NU – et ’loudQUIETloud’ for nu at bruge titlen på Steven Cators film, der følger gruppen på dens genforenings-turné i 2004. Bar og dj efter filmen.

Fredag den 25. marts kl. 21.45.

’Mad Men’ - Galla-premiere på fjerde sæson

Den bliver kaldt "the sexiest show on tv", men er i virkeligheden meget mere. Den er et fænomen. ’Mad Men’ er indbegrebet af ulastelig, knivskarp stil og politisk ukorrekthed; med cigaretter, whisky og diskriminering i rigelige mængder samt moralske dyder i opbrud. Den 24. marts kl. 21.00 kan Cinematekets gæster se den nye sæsons to første afsnit, når vi sammen med TV3 inviterer til galla-premiere. En særlig gæst byder velkommen, og efter aftenens 'double bill' er der drinks i den sande ’Mad Men’-ånd. Der er gratis entré – men billetter skal rekvireres via Cinematekets billetbestilling.

Torsdag den 24. marts kl. 21.00.

SneakBar

Oplev de nyeste fem produktioner fra Filmværkstedet. Efter visningerne er der fest og networking i AstaBar. Der er også mulighed for at se filmene den 18. marts - uden fest.

Fredag den 4. marts kl.19.15 og kl. 21.15. og fredag den 18. marts kl. 19.15.

Mest for børn

Bio min Bio – ’Hodja fra Pjort’

Snabelsko, flyvende tæpper og Sebastians uforglemmelige musik – tag ungerne ved hånden og oplev filmatiseringen af Ole Lund Kirkegaards ’Hodja fra Pjort’ på det store lærred. Bio Min Bio byder hver måned på gensyn med familiefilmklassikere i spillefilmslængde og udfordrende film i børnehøjde.

Søndag den 13. og 27. marts kl. 12.30.

Børnebiffen – hver torsdag-søndag

De mindste kan se, hvordan man lægger varm asfalt på vejen i ’Mægtige maskiner’.Badebolde, sæbebobler og spøgelser er også på programmet for de helt små. For de lidt større viser den nye film ’1001 hemmeligheder for børn – og ikke for voksne’, som sætter spørgsmålstegn ved, om børn skal finde sig i alt, hvad de voksne finder på. Der er gratis adgang til alle film på hverdage.I weekenden, på helligdage og i ferier koster billetter til Børnebiffen blot 10 kr.

Læs mere om Børnebiffen på cinemateket.dk.