Cinemateket i oktober og november

PROGRAM. I løbet af oktober og november byder Cinemateket på en stor serie om den elegante, franske instruktør Jean Cocteau, der har sat et markant aftryk på filmhistorien. Vi viser to håndfulde nye film fra Øst- og Centraleuropa. Desuden kommer der endnu flere film fra mesteren Jean-Luc Godard. Samt naturligvis meget, meget mere…

Serier

Jean Cocteau – mellem drøm og virkelighed
Med en forførerisk og drømmende forestillingsverden satte multikunstneren Jean Cocteau sit helt eget aftryk på filmkunsten. Senere koryfæer som Resnais, Fassbinder og Burton skylder alle en stor sum inspiration til denne franske elegantier. Oplev de vigtigste af den flamboyante mesters spillefilm, samt en lille håndfuld film baseret på forlæg af Cocteau. Fire af seriens film vises i nyrestaurerede kopier – bl.a. hovedværkerne ’Skønheden og udyret’ (1946) og ’Kærlighedens mysterium’ (1950). Førstnævnte blev præsenteret i det retrospektive program ved årets filmfestival i Cannes. Serien åbner den 22. oktober med ’Thomas l'imposteur’ (Georges Franju, 1965), baseret på Cocteaus roman af samme navn. Filmen introduceres af tidligere dansk ambassadør i Paris, Hans Henrik Bruun, som netop har oversat romanen til dansk under titlen ’Under foregivende’ (Gyldendal).

Serien (10 film) vises 22. oktober-27. november.

East by Southeast – nye film fra Central- og Østeuropa
Tæt på og dog langt væk. Til trods for den lille geografiske afstand, er livet og kulturen – for slet ikke af tale om filmproduktionen! – i Østeuropa stadig fremmed for de fleste. Cinemateket byder derfor på et inspirerende og oplysende møde med vores europæiske ’nabolande’ gennem en stribe gribende, afsøgende og kontroversielle fiktions- og dokumentarfilm. Vi får besøg af hele fire filmmagere fra henholdsvis Polen, Serbien og Estland. East by Southeast åbner filmgrænserne den 24. oktober med den estiske komedie 'Mushrooming’. Instruktør Toomas Hussar vil være til stede, og Den Estiske Ambassade byder på et glas.

Serien (12 film) vises 24. oktober-7. november.

Med hornet i bund – senegalesisk filmkultur
Senegal har en af de mest alsidige og dynamiske filmtraditioner i Afrika. Vitale nybølge-film og eksistentiele eksildramaer viser spændvidden i denne levende filmkultur. Vi viser fire film – kendte såvel som ukendte. Visningerne er en del af Senegal-Danmark Rally, en festival med kunstudstillinger, artist talks, workshops, koncerter, film og litteraturarrangementer med senegalesiske kunstnere spredt rundt på forskellige lokaliteter i København.

Serien (4 film) vises 1.-19. oktober.

Europæiske filmdage – Lux-prisen 2013
Blot tre film er tilbage i konkurrencen om årets Lux-pris, Europa-Parlamentets filmpris, der uddeles i januar. Vi viser de tre film, som på hver deres måde sætter billeder og ord på Europas tilstand og dermed er med til at fremme debatten om europæiske værdier: ’The Broken Circle Breakdown’ (Belgien), ’Miele’ (Italien) og ’The Selfish Giant’ (England). Filmene vises gratis med forfriskninger efter forestillingen.

Serien (3 film) vises 23. oktober-21. november.

Jean-Luc Godard – fortælleren, tænkeren og bedrageren
Vi fortsætter vores store serie med værker af Jean-Luc Godard – filmkunstens måske mest udfordrende og indflydelsesrige nulevende skikkelse. Serien, der løber til og med januar, vil i denne omgang både præsentere klassikere fra de pulserende nybølge-1960’ere og nedslag i de senere, men stadigt lige vitale dele af karrieren. For Godard er og bliver evigt ung. Godard-specialist og programchef på CPH PIX, Thure Munkholm, fortæller om det franske filmfænomen ved et særligt sammensat trailershow den 2. oktober kl. 19.15.

Serien (7 film og et trailer-show) vises 1. oktober-24. november.

MIX Copenhagen – køn og identitet genforhandlet
MIX indtager Cinemateket med film om køn, krop, identitet og seksualitet, når festivalen løber af stablen for 28. gang fra den 4. oktober. Over ti dage viser MIX mere end 65 film og inviterer til performances, fester og koncerter, der alle sætter størknede kønsforestillinger til debat og afspejler et mangfoldigt samfund.

MIX Copenhagen 4.-13. oktober.

CPH:DOX – virkeligheden vender tilbage
I perioden 7.-17. november lukker dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX igen virkeligheden indenfor i alle dens mærkværdige afskygninger – og nok en gang med Cinemateket som festivalcentrum. Fra kritiske samtidsdiagnoser til indfølte kunstnerportrætter og besøg fra nær og fjern. Festivalen spænder bredt og har som altid hybriditet og dokumentarisk periferi i kikkerten foruden film af nye stjerneskud og gamle mestre.

CPH:DOX 7.-17. november.

Danish Adventure Film Festival – årets adrenalinsus!
Tag ud på kanten af verden og ind i hjertet af byen og få det helt store adrenalinsus! Fra den 28. november til den 1. december byder vi på ekstremsportens årlige brag på det store lærred. Danish Adventure Film Festival præsenterer film fra hele verden – og lader dem dyste om at fremkalde det største sug i maven. Filmene er inddelt i otte kategorier: Klatring, Mountaineering, Snowboard, Ski, MTB, Trailrunning/Adventure Race, Eventyr og Urban. Fem priser uddeles ved et stort award-show lørdag den 1. december.

DAFF 28. november-1. december.

Månedens Film (oktober) – et kig ind i en lukket verden
Månedens Film i oktober er et fint sansende drama fra Israel, der giver et indblik i det ellers utilnærmelige miljø omkring en ultra-ortodoks jødisk familie. Filmens instruktør Rama Burshtein blev sent i livet selv dybt troende, og har sat sig som mål at give det tavse samfund en kulturel stemme.

’Fill the Void’ 17.-27. oktober.

Månedens Dokumentar (oktober) – månesyge i højt humør
Det er næppe tilfældigt, at ordet lunatic (’galning’) kommer af det latinske ord for måne. Månedens dokumentar kortlægger denne forbindelse og præsenterer et charmerende persongalleri af karismatiske månefantaster. Om det er Dennis, der sælger jordlodder på la luna, eller det er astrofysik-professor Jaymie, som fik tiltusket sig en månesten til adskillige millioner dollars, så afbilleder filmen dem med både humor og varme.

’Lunarcy!’ 25.-31. oktober.

Månedens Film (november) – ny Jan Troell-film
Den svenske mesterinstruktør Jan Troells seneste film er et gribende og tindrende smukt fotograferet drama, som fortæller historien om den svenske journalist Torgny Segerstedts indædte kamp mod nazismen. Med en fremragende Jesper Christensen i hovedrollen tegner filmen et portræt af et personligt livsprojekt og en tidsånd, hvor neutralitetspolitikken var den officielle linje og dårligt tålte kritiske røster.

’Dom over død mand’ 21. november-1. december.

Månedens Dokumentar (november) – en tabt historie genskabt i ler
Hvordan skildrer man en fortid, der ikke findes billeder af? Den cambodjanske instruktør Rithy Panh, der brændende ønsker at belyse folkemordet under Pol Pots rædselsregime, finder svaret i… ler. Panh genskaber fortiden i miniaturefigurer, håndmalede og formet i ler, der gør det ud for regimets ofre. Og resultat er såvel politisk slående som dybt gribende.

’The Missing Picture’ 15.-20. november.

Mest for børn

Verdens bedste børnefilm
Cinematekets familiefilms-tiltag Verdens Bedste Børnefilm har ét mål: at vise kvalitetsfilm for børn og unge og deres forældre – til en pris, hvor alle kan være med. I oktober og november har vi valgt fire børne- og ungdomsfilm. ’Orla Frøsnapper’ er en sjov animationsfilm for de mindste, ’Fuglejagten’ for de lidt ældre er en skæv komedie om fuglejagt og venskab, og de to ungdomsfilm ’Kidnappet’ og ’De fortabte sjæles ø’ leverer både spænding og drama.

Serien (4 film) vises 8. oktober-24.november.

Børnebiffen
I denne måned viser Børnebiffen igen et stor udvalg af film. Blandt andet ’Pipungerne – Turen til åen’, hvor Sille og Saxe tager på udflugt til bækken. Saxe vil fiske, men det er ikke let, for der er mange ting, der forstyrrer. Da han endelig fanger en fisk, bliver de enige om at sætte den ud igen. I filmen ’Ørnen der havde højdeskræk’ møder vi kongeørnen Orla, der faktisk slet ikke kan lide at flyve, for han bliver ør og svimmel af højder. Men Orla finder ud af, at han sagtens kan svæve med de andre ørne. I efterårsferien byder vi desuden på visninger af de spritnye og netop prisbelønnede film fra BUSTER-festivalen. Buster-vinderne kan ses af hele familien, da filmene har fået lavet nye lydspor med dansk tolk. Og så borger det for seværdigheden, at de priser, de har fået, er uddelt af både voksen- og børnejuryer.

Serien (25 film) vises hele oktober og november.

Særarrangementer

Die Nibelungen – Fritz Langs største projekt
Efter flere års forsøg, er det en glæde for Cinemateket at sætte den tyske mester Fritz Langs største og mest monstrøse projekt på plakaten. Med sin episke og opulente pendant til Wagners ’Ringen’ skabte Lang værket, der overstiger de fleste andre i ambition og skala. Filmen bevæger sig elegant i et mytisk landskab, hvor helte og drager tørner sammen i dybe, eventyrlige skove. ’Die Nibelungen’ strækker sig over næste fem timer, hvorfor Cinemateket viser den i to ombæringer.

Onsdag 23. oktober kl. 19.00 og onsdag 20. november kl. 19.15.

Stumfilmskoncert – ”den mest ekspressionistiske film overhovedet”
Space-rockbandet SPEkTR gæster Cinemateket for at levere lydsiden til ’From Morning to Midnight’, et overset hovedværk fra de ekspressionistiske 1920’ere. Filmen er leveringsdygtig i forvredne interiører og dramatisk lyssætning fuldt på højde med en klassiker som eksempelvis som ’Doktor Caligaris kabinet’. Forvent skæve kulisser, politisk indignation og drømmende lydeksperimenter.

Lørdag 12. oktober kl. 21.00.

Ligeti og Kubrick – visuel koncert og filmvisning
Den Danske Strygerkvartet optræder søndag den 20. oktober ved en særlig visuel koncert i Cinematekets Asta Bar. VJ’en Casper Øbro sætter billeder til musikken, der er skrevet af komponisten Györgi Ligeti. Senere samme aften viser vi Stanley Kubricks ’Eyes Wide Shut’, hvori Ligetis musik spiller en afgørende rolle på lydsiden.

Søndag 20. oktober kl. 17.00: visuel koncert. Kl. 18.30: ’Eyes Wide Shut’.

Forugh Farrokhzad – iransk poesi i ord og billeder
Cinemateket hylder Forugh Farrokhzad, der er en af iransk digtnings allerstørste stemmer. Farrokhzad satte med sin originale og mismodige lyrik dagsordener inden for såvel ytringsfrihed, kønspolitik som minoritetsrettigheder. Desuden stod hun bag filmen ’The House is Black’. Programlægger Rasmus Brendstrup fortæller om filmen, og kvinden bag den danske nyoversættelse, Shadi Angelia Barzeghi, giver en introduktion til Farrokhzads forfatterskab.

Lørdag 2. november kl. 14.30.

Jørgen Leths 50-års instruktørjubilæum – bogreception, samtale og film
I december er det 50 år siden, at Jørgen Leth debuterede som filminstruktør. Vi fejrer den danske ener med en visning af hans første og seneste film ’Stopforbud’ (1963) og ’Jeg taler til jer – John Kørners verden’ (2013). Arrangementet indbefatter desuden lanceringen af Lars Movins murstensværk om den danske filmskaber, ’Alt er i billedet – om Jørgen
Leths film’ (Gyldendal). Movin sætter i den anledning Leth i stævne til en samtale om hans filmkunst. Bogreceptionen og den medfølgende samtale er gratis.

Fredag 8. november kl. 17.00: Bogreception). Kl. 19.00:’Stopforbud’ + ’Jeg taler til jer – John Kørners verden’ med introduktion af Jørgen Leth.

Indonesiens skæbnetime – gammelt dokument i nyt lys
Med dette arrangement kaster vi lys over de hændelser, der ligger som det historiske bagtæppe for den kontroversielle dokumentarfilm ’The Act of Killing’. Nemlig Indonesiens overgang til diktatur-stat og den vold og politiske udrensning, det afstedkom. Vi viser NBC-programmet ’Indonesia – the Troubled Victory’ og Indonesien-ekspert Jakob Trane Ibsen fortæller om de næsten ubegribelige historiske begivenheder.

Lørdag 19. oktober kl. 19.30.

Flugten over Øresund – debat om en glorificeret fortid
Cinemateket markerer 70-året for den redningsaktion, der sikrede tusinder af danske jøders flugt fra den tyske besættelsesmagt med to debatarrangementer om de historiske begivenheder. Vi viser to danske spillefilm, der hver især har formet vores forståelse af disse hændelser, Bent Christensen ’Oktoberdage’ (1970) og Kenneth Madsens ’En dag i oktober’ (1991). Efter hver visning er der debat med deltagelse af indbudte debattører og publikum. Moderator på debatterne er Politikens Anders Jerichow.

Onsdag 9. oktober kl. 19.00: ’Oktoberdage’. Onsdag 30. oktober kl. 18.30. ’En dag i oktober’.

Vinterbillede redux – Per Kirkeby 75 år
Hen over efterår, vinter og forår 1995-1996 malede Per Kirkeby sit hidtil største oliemaleri. Filminstruktøren Jesper Jargil fulgte processen tæt med sit kamera og skabte et smuk og fortættet billede af den kunstneriske skabelsesproces. I forbindelse med Kirkebys 75 års fødselsdag udsendes filmen igen i en udbygget version, som vi viser med introduktion af Jesper Jargil selv.

Fredag 4. oktober kl. 16.30.

Utopia tur/retur – fremtidsfilm med debat
Kom til debat om censur og censurens samfundsmæssige konsekvenser med debattør Christopher Arzrouni når vi viser François Truffauts fremtidsfabel ’Fahrenheit 451’. Filmen er en tidløs beskrivelse af magthavernes aktive brug af censur, og dens kritiske overvejelser vil naturligt blive en del af aftenens debat.

Torsdag 24. oktober kl. 19.00.

Kierkegaard på argentinsk – præmierede kortfilm om den danske eksistensfilosof
Det er ikke kun danskerne, der i denne tid fejrer Søren Kierkegaard. Også argentinerne hylder den danske eksistensfilosof. Blandt andet på filmskolen Universidad de Cine, der har afholdt kortfilmskonkurrence med Kierkegaard-tema. Vi præsenterer de bedste af filmene, som introduceres og diskuteres af Kierkegaard-ekspert Rasmus Quistgaard og instruktør Anne Regitze Wivel, hvis dokumentarportræt ’Søren Kierkegaard’ vi viser som optakt.

Lørdag 2. november kl. 14.00: ’Søren Kierkegaard’. Kl.17.15: ’Kierkegaard på argentinsk’.

Runge og romantikken – tæt på et tysk malergeni
Philipp Otto Runge var en af de helt store malermestre i den tidlige tyske romantik, hvor inderlige følelser og gådefuld natur dominerede. Vi viser ’Cosmos Runge’, en fornem dokumentarisk refleksion over Runges kunst og tankeverden. Filmen introduceres af kurator Anna Schram Vejlby fra den Hirschprungske Samling.

Lørdag 26. oktober kl. 14.15.

Kulturnatten 2013 – en vifte af arrangementer i Filmhuset
Under årets kulturnat vil funklende stier oplyse Kongens Have. Følg vejen til Filmhuset/Cinemateket, som byder på et væld af arrangementer for både store og små. Alt fra skøre stumfilm med levende musik, introduktion til filmværkstedet, sminkning af de mindste, debat om dansk dokumentarfilm og meget mere. Adgang til Kulturnatten er forbeholdt gæster med Kulturpas.

Fredag 11. oktober kl. 18.00-24.00.

Spil Dansk Dagen – koncert med trioen Diversity
I forbindelse med Spil Dansk Dagen spiller trioen Diversity dansk filmmusik m.m. i Filmhusets foyer. Trekløveret består af Helene Simonsen og Linnéa Villén på fløjte og Mads Vinding på bas, og musikken forener klassisk og jazz. Der er fri entré til arrangementet.

Torsdag 31. oktober kl. 16.00.

Soirée filles (oktober) – fanget i Mrs. Robinsons klør
Kølig vin og hengivende omfavnelser er grundkomponenter i enhver pigeklub. Også hos Cinemateket, der i oktober byder på ’Fagre voksne verden’, hvor den kynisk-sexede Mrs. Robinson – filmhistoriens største ’cougar’ – forfører en ung Dustin Hoffman: ”are you trying to seduce me?” Inden film er der tapas og bobler på menuen i Restaurant SULT.

Torsdag 17. oktober kl.17.00.

Soirée filles (november) – digterisk forelskelse
I Jane Austen-filmatiseringen ’Bright Star’ lader Jane Campion smukke engelske haver og nænsomt broderede kjoler danne klangbund for en forbudt og pirrende forelskelse mellem digteren John Keats og den 18-årige Fanny Brawne i 1800-tallets puritanske England. Som altid med et kildrende traktement i Restaurant SULT inden filmen.

Torsdag 21. november kl. 17.00.

Funny Bones – for grinebidere og andre lattermilde filmelskere
Vores latterklub fortsætter med lårklaskende kvalitetskomik, når vi viser ’Living in Oblivion’, en intelligent komedie (med Steve Buscemi), der subtilt spidder den selvelskende kunstfilm, samt ’State and Main’, der ligeledes uddeler hug til den oppustede filmindustri – drømmefabrikken Hollywood.

Onsdag 16. oktober kl. 19.15: ’Living in Oblivion’. Lørdag 30. november kl. 14.00: ’State and Main’.

Psych-Out! (oktober) – Deep Throat double
Som optakt til den danske premiere på filmen ’Lovelace’ går Psych-Out! all in og stiller skarpt på den mindst lødige af alle genrer – hardcore pornografien. Pornoens ultimative biografgennembrud, ’Deep Throat/Langt ned i halsen’, er omdrejningspunktet: en film om en kvinde, som er lidt anderledes kropsligt indrettet end andre kvinder, og som kaster sig ud i fellatio på alle tænkelige måder. Før det X-ratede hovedværk (præsenteret i original 35mm-udgave) viser vi ’Inside Deep Throat’, dokumentaren om den infamøse film baseret på 800 timers arkivmateriale og interview med notabiliteter fra den amerikanske pornobranche.

Torsdag 17. oktober kl. 19.30.

Psych-Out! (november) – Jodorowskys kuldsejlede storfilm Dune
Denne måneds psykedeliske filmpille får det til at svimle for øjnene – af … ærgrelse! For Psych-Out!-biffen viser i samarbejde med CPH:DOX filmen om filmen, der aldrig blev lavet. Nemlig Alejandro Jodorowskys filmatisering af romanen ’Dune’, der i dag står som et af filmhistoriens mest myteomspundne, kuldsejlede projekter. Men ’Dune’ eksisterer dog stadig på sin helt egen måde. Hør Jodorowsky selv fortælle om hvordan.

Torsdag 7. november kl. 21.30.

Friday Late Night (oktober) – Paul Simons Graceland genbesøgt
Med ’Under African Skies’ sætter vi den visuelle pick-up i Paul Simons klassiske album Graceland, der i 1986 delte vandene med sine verdensmusikalske rødder og pustede ild i en heftig disputs om Apartheid og rockmusikkens rolle som politisk talerør.

Fredag 25. oktober kl. 21.30. Bar og dj fra kl. 20.00.

Friday Late Night (november) – The Stone Roses: Made of Stone
Hæng med når Late Night-biffen og CPH:DOX tager på genforenings-tour med The Stone Roses inklusive afslutnings-fyrværkeri på Manchester's Heaton Park foran 75.000 tilhørere. Det er Shane Meadows (’This is England’) der med ’The Stone Roses: Made of Stone’ har fulgt the Roses og spolet tilbage i gruppens omtumlede fortid. Attituden er stadig flabet og hittene syregrønne som i 1989.

Fredag 8. november kl. 21.30. Bar og dj fra kl. 20.00.

Danish on a Sunday – Danish film hits with English subtitles
Twice a month we screen a Danish classic or highly acclaimed new production with English subtitles. This month we have handpicked four films for your viewing pleasure:  Flammen og Citronen (Flame and Citron), Bllinkende Lygter (Flickering Lights), Jagten (The Hunt) and En Kærlighedshistorie (Kira´s Reason - A Love Story).

Saturday the 20th + the 27th of October and the 3rd + the 24th of November at 14.15.

Still Moving – klassikere i kontekst
Filmhistorien er en levende og foranderlig størrelse, der hele tiden må genopdages, udvides og omskrives. Derfor sætter Cinemateket hver måned to klassikere på plakaten, der begge introduceres og får nyt liv af forskellige filmhistorikere. I september og oktober viser vi film af Rainer Werner Fassbinder, François Truffaut, Lindsay Anderson og Miklós Jancsó.

Serien (4 film) vises 19. september til 23. november.

Ønskefilm – Byens eneste vælg-selv-biograf
Igen i denne måned forlokker Cinematekets ønskebrønd med filmperler ønsket af vores dedikerede publikum: Fra tidsbilleder af et revolutionært ’68 (’Efter revolutionen’) over eviggrønne New Hollywood-billeder (Midnight Cowboy) til dansende samtidsfilm i 3D (Pina).

Serien (10 film) vises 2. oktober – 27. november.

SneakBar – fremtidens film fra Filmværkstedet
SneakBar viser vi vanen tro dansk films fremtid. Oplev morgendagens instruktører og deres dugfriske film i professionelle omgivelser når Filmværkstedet præsenterer nemlig deres seneste produktioner.

Fredag 1. november kl. 18.00 og kl. 20.00.


Tid:
Oktober/november 2013
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Pris: Normalpris er 40 kr. for medlemmer og 65 kr. for ikke-medlemmer.