Cinemateket – maj-juni 2015

PROGRAM. Der er hele 15 filmserier på plakaten i Cinemateket i maj-juni samt en række events. Klassikere, kultfilm, danmarkspremierer, film med debat, besøg og introduktion – bl.a. af Viggo Mortensen og Ghita Nørby.

Cinematekets maj-juni-program byder på både westernfilmmageren John Ford, dansk films store diva Ghita Nørby, den canadiske himmelstormer Xavier Dolan, den argentinske ener Lisandro Alonso, hvis nye film har Viggo Mortensen i den bærende rolle, film om forfatteren Dan Turèll, seks kinesiske danmarkspremierer, værker af det tyske filmgeni Rainer Werner Fassbinder og legenden Robert Frank samt en stribe andre serier og særarrangementer… og så er der Open Air-film i vente som kickstart på efterårets sæson. God fornøjelse!

Serier


John Ford – manden der skød store film
Store vidder på det store lærred. John Ford er en af filmhistoriens mest indflydelsesrige instruktører. Se eller gense 10 af hans største film – herunder en række udødelige westerns. Fra ’ildhesten’ (1924) med levende klaverledsagelse til ’Manden der skød Liberty Valance’.
Serien (10 film) vises 1. maj-17. juni

Verdens bedste Ghita – en filmdronning besøger Cinemateket

Den 5. maj får Cinemateket besøg af den folkekære skuespiller Ghita Nørby, som kan opleves i samtale med forfatter Niels Birger Wamberg. Ghita fyldte 80 år i januar, og Cinemateket ser tilbage på en flot og mangefacetteret karriere, der heldigvis slet ikke er forbi endnu. Besøget følges op af et udvalg af Nørbys bedste film. Fra det uskyldige til det gravalvorlige; fra debuten i de jazzede 1950’ere til Bille Augusts seneste Bodil-vindende drama, ’Stille hjerte’.
Serien (6 film) vises 2.-24. maj

Xavier Dolan – himmelstormer med moderbinding
Fransk-canadiske Xavier Dolan er bare 26 år og har lavet fem festivalvindere på fem år. Hans film bobler af visuel kådhed, fortællelyst og en vidunderlig mangel på berøringsangst. Oplev således alle perlerne før premiereaktuelle ’Mommy’.
Serien (4 film) vises 2. maj-3. juni

Suffragetter, Røde Søstre og andre flamberende hjerter – dansk kvindekamp gennem 100 år

Grundlovsdag – den 5. juni – fejres 100-året for danske kvinders stemmeret. I den anledning viser Cinemateket en række film, der skildrer stærke, selvstændige kvinder – og gerne med stærke kvinder bag kameraet. Værkerne understreger, at nutidens filmkvinder står på skuldrene af andre, der turde tage kampen op. Flere af filmene vises i forbindelse med særarrangementer med introduktion m.v.
Serien (6 film) vises 2. maj-6. juni

Lisandro Alonso – menneskedyrets betragter

Han har som den første fået Viggo Mortensen til at tage en dansksproget rolle, og han givet Ghita Nørby en cameo-tjans af nærmest psykedelisk tilsnit. Argentinske Lisandro Alonso har i en håndfuld spillefilm skabt sin helt egen niche: Værker, der beskriver den menneskelige – og meget specifikt den mandlige – eksistens i et balancerepunkt mellem det banale og ophøjede. Se fem af Alonsos film i maj og mød instruktøren, når han besøger Cinemateket i dagene 12.-13. maj.
Serien (5 film) vises 3. maj-4. juni

Danish on a Sunday – Danish film hits in English or with English subtitles
Riget (The Kingdom), Stille hjerte (Silent Heart), Kapgang (Speed Walking) and the documentary film ’Nordic Noir - the Rise of Scandi Drama’.
Serien (4 film) vises 3. maj-7. juni

Velkommen i studio Ghibli – på besøg i det berømte japanske animationsstudie

Kom med bag facaden i det berømte japanske Studio Ghibli, der står bag animationsperler som ’Min nabo Totoro’, ’Når vinden rejser sig’ og ’Grave of the Fireflies’.
Serien (2 film) vises 6.-17. maj

Dan Turéll – hele historien

Se ’Onkel Danny – portræt af en karma cowboy’ i forbindelse med boglaunch på mammutværket ’Dan Turèll – hele historien’ introduceret af bogens forfattere den 7. maj. Og følg op med krimifilmatiseringen ’Mord i mørket’ og dokumentaren ’Så kort og mærkeligt livet er’ 8. og 10. maj.
Serien (3 film) vises 7.-10. maj

Ny polsk film – meget mere end ’Ida’
Polen er Østeuropas hot spot for filmproduktion, og at ny polsk film er meget mere end Oscar-vinderen ’Ida’, kan man forvisse sig om i fem fremragende og fremsynede nye polske film i Cinemateket i maj. Der er åbning af serien og besøg af instruktør Lukasz Pallkowski i forbindelse med visningen af biografifilmen ’Gods’, om den kontroversielle kirurg Zbigniew Religa, fredag den 8. maj kl. 18.45.
Serien (5 film) vises 8.-23. maj

Vær beredt … på civilisationens undergang

Hvad sker der, ”når lortet går ned” - og inden da!? Som en del af serien ’ Vær beredt … på civilisationens undergang’ inviterer forskningsprojektet Changing Disasters til seminar om survivalister i kunst- og kulturhistorien onsdag den 27. maj kl. 19.00. Både før og efter seminaret kan du se en række markante moderne katastrofefilm – fra ’Mad Max’-trilogien til ’Take Shelter’.
Serien (7 film) vises 8. maj-16. juni

Denis Villeneuve – Canadas stilsikre mind-bender

Vold og straf, synd og frelse og angst, paranoia og spørgsmål om identitet er blandt de centrale temaer i fransk-canadiske Denis Villeneuves film. Alt sammen serveret med både lethed og substans – med andre ord en hvirvel af filosofiske problemstillinger, samfundskritik og udstilling af forskruede ideologier, der giver stof til eftertanke. Se filmene på det store lærrd nu – inden Villeneuve bliver hvermandseje som instruktør på den kommende Blade Runner-sequel!
Serien (6 film) vises 9. maj-19. juni

Made in China – seks kinesiske danmarkspremierer
Kinesisk film er i rivenede udvikling, og bredden er stor. Oplev seks nye kinesiske film, som alle har været biografhits i hjemlandet. Cinemateket får besøg af instruktør Yang Lu ved visningen af det fejende flotte historiske action-drama ’Brotherhood of Blades’ fredag den 15. maj kl. 19.15 – der er efterfølgende reception i Asta Bar.
Serien (6 film) vises 15. maj-29. maj

Still Moving – klassikere i kontekst
Vi fortsætter vores klassikerserie med 'Skjult' og 'En kvinde under indflydelse' og oplæg af henholdsvis Peter Schepelern og Peter Skovfoged Laursen.
Serien (2 film) vises lørdag den 16. maj kl. 16.00 og lørdag den 13. juni kl. 16.00

Rainer Werner Fassbinder – at elske uden at kræve

Rainer Werner Fassbinder (1945-82) er en af de absolut mest produktive kunstnere i filmhistorien. På bare 13 år instruerede han 60 film og tv-produktioner, ofte baseret på egne manuskripter. Fassbinder skabte desuden omkring 30 teaterforestillinger og medvirkede som skuespiller i en lang række film. Fassbinder ville være fyldt 70 år søndag den 31. maj. Vi markerer dagen ved at vise Christian Braad Thomsens nye roste dokumentarfilm ’Fassbinder – at elske uden at kræve’ med besøg af Braad Thomsen samt Fassbinders instruktørassistent Harry Bär kl. 19.15. Fra 30. maj præsenteres i tilgift fem af Fassbinders egne film.
Serien (6 film) vises 30. maj-20. juni

Robert Frank – fotograf og filmmager

Robert Frank (f. 1924) er en af de mest indflydelsesrige amerikanske independent-filmskabere. Frank fusionerer dokumentar, fiktion og selvbiografi, går på tværs af genrer og lader hånt om alle filmiske regler i sin jagt på sandheden. Forfatter, instruktør og Frank-kender Lars Movin introducerer flere af Franks filmværker i juni. Lørdag den 20. juni er Cinematekets officielle Robert Frank-dag med både film af og portrætdokumentar om den levende legende.
Serien (8 filmprogrammer) vises 10.-21. juni

Særarrangementer


Nordic Noir – hemmeligheden bag vores verdenssucces

I dokumentaren ’Nordic Noir’, der er lavet til et internationalt publikum af svenske Lars Hogéus, kommer bl.a. Sofie Gråbøl, Sidse Babett Knudsen og DR’s Piv Bernth til orde sammen med kolleger fra Sverige og Norge samt nogle af de udenlandske skuespillere, der spiller vores velkendte helte på engelsk og amerikansk. Hvad har ’Forbrydelsen’, ’Broen’, ’Wallander’ og Millennium-trilogien til fælles? De er nordiske, de er mørke, og de nyder verdenssucces både i sig selv og gennem remakes. Hvad er forklaringen?
Søndag den 3. maj kl. 14.00, søndag den 24. maj kl. 16.45 og torsdag den 18. juni kl. 17.30

Soirée Femmes: Europæiske Divaer – Ghita Nørby-aften
Filmaften om Ghita Nørby med fokus på hendes status som filmdiva og med tapasmenu på billetten. Denne Soirée femmes-aften begynder kl. 17.00 med drinks og lette delikatesser i Restaurant SULT. Herefter deler DR’s Lene Johansen og Karen Widding ud af deres personlige oplevelser med Ghita Nørby kl. 18.00 efterfulgt af dokumentaren ’Europæiske divaer – Ghita Nørby’. Og aftenen slutter selvfølgelig med en skøn spillefilmklassiker, nemlig ’Dansen med Regitze’ med Nørby i den prisvindende hovedrolle.
Torsdag den 7. maj kl. 17.00

’Nuummioq’ – Grønland mellem myte og virkelighed

Den dansk-grønlandske film ’Nuummioq’ modtog juryens store pris på Sundance Festivalen og vises nu tre gange i Cinemateket. Filmen blander naturmystik og socialrealisme i en velfungerende fortælling om tilgivelse og personlig identitet. Men den viser samtidig en udtryksfuld og unik grønlandsk tilgang til spørgsmålet om dødelighed. Filmen ises med introduktion af instruktøren Otto Rosing søndag den 10. maj kl. 17.30.
Torsdag den 7. maj kl. 21.30, søndag den 10. maj kl. 17.30 (med introduktion) og lørdag den 16. maj kl. 19.15

Sneakbar i maj – Filmværkstedets nyeste film

Oplev de nyeste produktioner fra Filmværkstedet – med bar og dj undervejs. Fri éntre.
Fredag den 8. maj kl. 18.00 og kl. 20.00

Verdensdanskeren Piet Hein – boglancering og glemt danmarksfilm
I 1969 fik Piet Hein til opgave at skrive manuskript til en ny Danmarksfilm. Efter at filmen ’Dansk industri’ (Ole Roos, 1970) havde indgået i informations- og handelsfremstød verden over, bortkom kopierne. Men Filminstituttets arkiv havde heldigvis sikret sig en negativudgave af filmen, som nu igen kan ses igen. Vi viser filmen den 9. maj i anledning af den nye bog ’Verdensdanskeren Piet Hein’, der netop er udkommet på Gyldendal og vil kunne købes til særpris på dagen – efterfølgende byder Gyldendal på et glas vin i Asta Bar.
Lørdag den 9. maj kl. 16.45.

Musikken i naturen – ifølge Björk og Attenborough
Under Musikfilm Festivalen i marts viste Cinemateket de to film ’Biophilia’ og ’When Björk Met Attenborough’ sammen på det store lærred med stor succes. Vi gentager på flere opfordringer den populære dobbeltvisning. Læn dig tilbage, lyt, lær og nyd – for Björk og Attenboroughs granskning af (og hyldest til) musikken i naturen er mildt sagt øjenåbnende. Hvad er lyd, hvordan fungerer den som kommunikation mellem levende væsener, kan naturens mønstre og matematik paralleliseres til musikkens verden?
Torsdag den 14. maj kl. 21.30 og onsdag den20. maj kl. 21.30

Malle, Milou og Maj ’68 – hippieklassiker med foredrag

Frankrig, maj 1968. Den tid og det sted, hvor studenteroprøret udfoldede sig i Paris’ gader og truede med at vælte det borgerlige samfund. ’Milou i maj’ er Louis Malles psykologisk nuancerede og fascinerende undersøgelse af temaer som ægteskab, klasseforskelle og familiestridigheder. Se den med introduktion af forfatter og lektor Jørgen Stormgaard.
Torsdag den21. maj kl. 18.45

Psych-Out! i maj – Outer Space Trash

Oplev kultklassikeren 'The X From Outer Space' i intergalaktisk dobbeltvisning med den helt igennem far out 'Supersonic Man'. Japansk science fiction/monster-opvisning anno 1967 og spansk-italiensk 1970’er-pulp når det er allervær… bedst!
Torsdag den 21. maj kl. 19.00

Friday Late Night i maj – ’Big Easy Express’
Tag med de amerikanske indiefolk-helte Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, kollegerne Crow Medicine Show og Englands ombejlede Mumford & Sons på en uforglemmelig togrejse fra Oakland i Californien til New Orleans - en turne, som meget betegnende er blevet kaldt ”a tour of dreams”. En hyldest til organisk roots-musik – fuld af indlevelse og med masser af glimt i øjet.
Fredag den 22. maj kl. 21.30

Thy-Rock og lokalhistorie – filmkoncert med Jonah Blacksmith

Folk-rock-bandet Jonah Blacksmith sætter hele følelsesregistret i svingninger under denne unikke filmkoncert, der er et samspil mellem den hjertevarme dokumentar ’In the Middle of Nowhere’, instrueret af Joachim Pleatner Kjeldsen, og musikvideo-optagelser i vekselvirkning med forrygende live-musik.
Fredag den 29. maj kl. 20.00

Fransk historisk drama – En kvindes familiehemmelighed
I samarbejde med den 5. jødiske kulturfestival præsenterer cinemateket det historiske drama ’For a Woman' om en familiehemmelighed og levet liv blandt jøder i flere generationer. Filmen springer mellem tiden umiddelbart efter 2. verdenskrig og 1980’ernes Frankrig, hvor forfatteren Anne forsøger at indkredse sine forældres historie. Den franske ambassadør, François Zimeray indleder filmen.
Tirsdag den 2. juni kl. 19.00

Soirée Femmes: Europæiske Divaer – Hanna Schygulla-aften

Vi begynder hver soirée femmes-aften kl. 17.00 med drinks og lette delikatesser i Restaurant SULT. DR’s Lene Johansen og Karen Widding deler kl. 18.00 ud af deres personlige oplevelser med de europæiske divaer. Og vi slutter af med en spillefilmklassiker med aftenens stjerne i centrum. Denne aften er dedikeret den tyske stjerne Hanna Schygulla (f. 1943) og filmen ’Petra von kants bitre tårer’ (R.W. Fassbinder, 1972).
Onsdag den 3. juni kl. 17.00

’Berlin: Die Sinfonie der Großstadt’ – stumfilmklassiker med livemusik
Den tyske avantgarde-filmmager Walter Ruttmanns elskede storbysymfoni om metropolen Berlin i 1920’erne, ’Berlin - die Sinfonie der Grossstadt’, præsenteres den 4. juni med enestående live musik af det turnerende belgiske band We Stood Like Kings.
Torsdag den 4. juni kl. 19.00

Friday Late Night i juni – ’Cocksucker Blues’

Velkommen til en ualmindelig aften i Friday Late Night-biffen – en aften i selskab med Verdens Største Rockband, der i 1972 blev indfanget i sit mest grænseoverskridende lune af fotolegenden Robert Frank. Velkommen til den allerførste officielle visning af ’Cocksucker Blues’ på dansk grund. Med introduktion af forfatter, dokumentarist og Frank-specialist Lars Movin. Med Stones-toner på grammofonen og bar inden filmen.
Fredag den 12. juni kl. 21.30

Nini Theilade – en dansk verdenskunstner fylder 100 år
Cinemateket markerer danserinden Nini Theilades 100-årsdag med Lone Falsters dokumentarfilm ’Nini’, hvor Theilade fortæller ærligt om sit utrolige liv med en skræmmende, dominerende mor, den internationale dansekarriere, sine mænd og det dysfunktionelle privatliv. Efter filmen mødes ballethistorikeren Erik Aschengreen og Lone Kühlmann, forfatter til bogen ’Dansen var det hele værd’  i en samtale om den store dansestjerne.
Tirsdag den 16. juni kl. 19.00

Psych-Out! i juni– syret sci-fi horror

Skråt op med de slidte kopier på VHS og Laserdisk. Vi har Michael Manns kultkup ’The Keep’ på knitrende celluloid! Den følges op af retro-sci-fi bastarden ’Beyond the Black Rainbow’, hvor en sadistisk doktor i et quasi-futuristisk paranoiasamfund fiser rundt og udfører psykokinetiske eksperimenter i bedste 80’er-stil. En film, hvor pop art rimer på syre og analog på synth på det über fede lydspor. Med pausegrammofon og kolde øller for kolde kontanter.
Torsdag den 18. juni kl. 19.00

Open Air i Kgs. Have 31. juli – ’Rumrejsen år 2001’ og ’Stop Making Sense’
Cinemateket holder sommerlukket fra 23. juni og hele juli måned med, men åbner op for en ny sæson med et festligt udendørs kick-off, hvor der er mulighed for at tage madkurv, kæreste og venner under armen. Fredag den 31. juli viser vi Stanley Kubricks udødelige ’Rumrejsen år 2001’, og lørdag den 1. august står den på Talking Heads live i ’Stop Making Sense’, der er blevet kaldt koncertfilmens svar på ’Citizen Kane’. Begge aftener er der chillout-musik på plænen fra kl. 16 og surprise-forfilm, når mørket falder på. Restaurant SULT rykker i dagens anledning ud med både vådt og tørt. Aftenens hovedfilm begynder kl. 21.30. Der er fri entré.
Fredag den 31. juli og lørdag den 1. august kl. 21.30.


Festivaler


Gran Fondo Film Festival 2015 – cykelentusiasternes nye fest
Oplev en lang række af tidens bedste cykelfilm samt to klassikere af Jørgen Leth på det store lærred i begyndelsen af maj, når Gran Fondo Film Festival for første gang slår dørene op for cykelfilm i biografen. Der er dømt passion for cykelsport fra start til mål!
1.-3. maj

Latinamerikansk filmfestival – syv lande, syv film

Hvis du ikke allerede har pakket sydfrugterne, gør Cinemateket det for dig i juni måned. For fjerde gang arrangerer vi i samarbejde med alle latinamerikanske ambassader i København – der er syv af dem – små kulturferier med magelige biografsæder, snacks, kulørte drinks og mulighed for at møde en smeltedigel af nationaliteter i Asta Bar.
4.-21. juni

Copenhagen Photo Festival – Analog>Digital + Robert Frank
’From Darkroom to Daylight’ udforsker, hvor dramatisk overgangen fra analog film til digitale fotos har påvirket fotografer og deres arbejdsmetoder i de seneste årtier. Efter filmen inviterer vi til en diskussion af muligheder og faldgruber forbundet med den digitale udvikling inden for fotografi. Arrangementet er lavet i samarbejde med Copenhagen Photo Festival, som ligeledes er medarrangør på serien om fotografen og independent-filmmageren Robert Frank (se overfor).
Lørdag den 13. juni kl. 19.45 – ’From Darkroom to Daylight’. 10.-21. juni – Robert Frank-kavalkade.


Månedens Film og Månedens Dokumentar


Månedens Film i maj: ’Jauja’ – Viggo Mortensen i argentinsk western
Lisandro Alonso har med sit seneste udspil, den argentinsk-danske ’Jauja’ med selveste Viggo Mortensen i hovedrollen, lavet en periodefilm, der rummer ekkoer af både Carl Th. Dreyer, John Ford, Michelangelo Antonioni og Peter Weir – foruden et skud fabulerende fortællemæssig utilregnelighed, som ingen af nævnte koryfæer havde turdet binde an med. Cinemateket viser den hele ti gange i maj med besøg af instruktøren og Viggo Mortensen den 12. maj.
10.-21. maj

Månedens Dokumentar i maj: ’Everyday Rebellion’ – fra holdning til handling
Er det en højtflyvende hippie-drøm, at kreative, ikke-voldelige protestformer og civil ulydighed kan ændre verden til det bedre? ’Everyday Rebellion’, der vandt Politikens publikumspris på CPH:DOX-festivalen i 2014, springer op på barrikaderne med passionerede aktivister en række steder i verden, hvor mennesker demonstrerer for retfærdighed og demokrati.
21.-27. maj

Månedens film i juni: ’Enemy’ – Kafka møder Lynch i dobbeltgænger-thriller
Jake Gyllenhaal spiller Adam Bell, en tør og tvær historielærer i Toronto, der ved et tilfælde opdager at han til forveksling ligner en birolleskuespiller i en lejet videofilm. ’Enemy’ er et dobbeltgængerdrama og en neurotisk thriller, fyldt med paranoia og filosofiske spørgsmål.
4.-14. juni

Mest for børn



Børnebiffen – for de mindste
Hver torsdag-søndag.
1. maj-21. juni

Verdens bedste børnefilm – seje tøser og gæve gallere

I maj og juni møder vi gæve gallere, vilde vikinger og rystende romere i Verdens Bedste Børnefilm. Samt en superfar, et mylder af superskurke og tre seje piger. Se ’Asterix og Vikingerne’, ’Asterix indta’r Rom’ og ’Grusomme Mig’ som optakt til de to animationsfilm, der rammer de danske biografer henover sommeren (’Asterix: Byplanlæggeren’ og ’Minions’ med de små gule fra ’Grusomme mig’).
10. maj-21. juni Tid: Maj-Juni 2015
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.