Cinematekets program i marts

I marts byder Cinemateket på en ny række særarrangementer og spændende filmoplevelser, der kan nydes af alle. CPH:DOX er selvfølgelig tilbage med endnu et fantastisk program. Desuden viser vi film med særligt fokus på kvinder i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts, samt koncertfilm om Leonard Cohen og Pink Floyd. Vores Filmuniversitet viser klassikere med foredrag ved filmundervisere, og så er der masser af kulturliv med kurdiske og catalanske festivaler – og meget, meget mere.

Serier og festivaler
 

Kurdisk Filmfestival 2020
I marts måned vender Copenhagen Kurdish Film Festival tilbage efter to års radiotavshed – med store ambitioner og en ny personlighed. Festivalen lanceres med Sahim Omar Kalifas debutfilm ’Zagros’, som byder på et friskt perspektiv på fænomenet æresdrab. Efter de fleste filmvisninger er der forfriskninger i Asta Bar, hvor man også har mulighed for at møde nogle af instruktørerne, som vi får besøg af. Det nøje udvalgte program vil forhåbentlig skabe rammerne for både kulturel berigelse, dramatisk inspiration – og et underholdende øjebliksbillede af en verden, som på kort tid er blevet centrum for global opmærksomhed.

Kurdisk Filmfestival 2020 / Copenhagen Kurdish Film Festival 4. – 11. marts


Copenhagen Catalan Film Festival
En unik skildring af parforholdets udfordringer under graviditeten, et poetisk portræt af en teenagers rejse mod at blive voksen og to romabrødres kamp for at finde forsoning og forløsning – først som unge og dernæst som voksne. Det er bare noget af det, du kan opleve på årets Copenhagen Catalan Film Festival, der desuden byder på debat med folkene bag filmene, live-musik, tapas og catalansk øl.

Copenhagen Catalan Film Festival 5. – 8. marts


Filmuniversitetet – Klassikere i kontekst
Under overskriften 'Filmuniversitetet' blænder Cinemateket op for centrale filmhistoriske værker med dertilhørende introduktion ved tidligere lektor ved Københavns Universitet Peter Schepelern og filmunderviser ved Folkeuniversitetet Peter Skovfoged Laursen. Oplev Luchino Viscontis udødelige 'Leoparden' og Terence Davies’ hovedværk 'Fjerne stemmer, stille liv'.

Filmuniversitetet – Klassikere i kontekst 7. – 14. marts


CPH:DOX 2020
Så er det den tid på året! Én af verdens største dokumentar-festivaler er tilbage i marts måned med et bredt og tankevækkende program. Cinemateket holder særarrangementer i samarbejde med CPH:DOX 2020, der kører i år fra den 18. til den 29. marts. Vi byder på et væld af dokumentarfilm og debatter – fra kosmiske dyreforsøg til ikoniske kultfilm - så der er noget interessant og spændende for alle. 

CPH:DOX 2020 18. – 29. marts
 

Events

Leonard Cohen: ’I’m Your Man’
En skare af prominente fans og musikere, der har været påvirket af ham, fremfører deres favorit-Leonard Cohen-sange ved et hyldestshow for den legendariske sanger, digter og inspirator. ’I’m Your Man’ præsenteres i anledning af udstillingen Leonard Cohen: A Crack in Everything, som kan opleves på Kunstforeningen GL STRAND og i Nikolaj Kunsthal frem til 13. april 2020. Cinemateket viser Cohen-film gennem hele perioden. 

Leonard Cohen: ’I’m Your Man’ 5. marts
 

Shell-huset – foredrag med filmklip og bogreception
I anledning af 75-året for den tragiske bombning af Shellhuset og Den Franske Skole viser vi filmklip med foredrag. Efter Christian Aagaards foredrag inviterer forlaget Lindhardt og Ringhof på et glas i Asta Bar, hvor bogen kan købes til favørpris.

Shell-huset – foredrag med filmklip og bogreception 16. marts
 

Film, tapas & cocktails: Romeo & Julie
Spis, drik og se film! Cinematekets fast tilbagevendende event begynder med en drink, et let måltid og dessert, inden en æstetisk lækkerbisken af en film sættes på. I marts viser vi Baz Luhrmanns gengivelse af Shakespeares drama om Romeo og Julies kærlighedskvaler, som han har flyttet til den solbeskinnede (fiktive) Verona Beach i Miami - men formår på elegant vis alligevel at være tro mod originalteksten både i ånd og i ord.

Film, tapas & cocktails: Romeo & Julie 17. marts
 

Kvindernes Internationale Kampdag 
Vi markerer den 8. marts - Kvindernes Internationale Kampdag - med et særligt fokus på kvindelige instruktører og kampen for kvinders rettigheder. Kl. 13.30 viser vi to film med fokus på Kurdistans kvinder, ’At Dawn’ og ’Stride’, med efterfølgende debat i Asta Bar. Senere på dagen viser vi ’Be Natural’, om den franske Alice Guy-Blanché (1873-1968) som ikke bare var den første kvindelige instruktør, men også toneangivende i en lang årrække, mønsterbryder og en ægte pionér. Christina Rosendahl, forkvinde for Danske Filminstruktører, introducerer filmen og deltager efterfølgende i en debat om kvinder i filmbranchen før og nu.

At Dawn + Forfilm og Debat i Asta Bar / 8. marts-fokus på Kurdistans kvinder
Den ukendte filmpionér Alice Guy-Blanché / Film og debat 8. marts

Fri Fredag / fri entré 
Koncertfilm, kvalitetsøl og fyraftenshygge. Psykedeliske toner og farver og støvede kratere smelter sammen, når Pink Floyd indtager monumentale Pompei. I 1972 agerede ruinbyen bandets femte medlem i en koncertfilm, der inkluderer nogle af de bedste liveoptagelser til dato. Skål og syng med dine venner i Asta Bar, hvor filmen vises på to lærreder – eller nyd den i stort format og for fuld udblæsning i biografsalene ved siden af baren. Der er fri entré – og fri bevægelighed.

Fri Fredag / fri entré - Pink Floyd: Live at Pompeii 6. marts


Månedens film i marts: ’A Tale of Three Sisters’

Cinematekets egen premierefilm i marts er det tyrkiske drama 'A Tale of Three Sisters', som er fantastisk flot fotograferet i en naturskøn bjerglandsby og har et smukt strygerkvartet-soundtrack. Central for historien er ”besleme”-traditionen, som går ud på, at piger fra fattige kår bliver anbragt hos mere velhavende familier som en blanding af hushjælp og plejebarn. Filmen modtog kritikerprisen på Istanbul Film Festival for ”historiens menneskelige kompleksitet, den fine balance mellem drama og humor og det stærke filmsprog”. Den første visning er gratis for medlemmer – billetter skal afhentes senest to dage inden.

Månedens film i marts: ’A Tale of Three Sisters’ 5. – 15. marts

 

Børne- og familiefilm
 

Børnebiffen – for de mindste
I Børnebiffen viser vi et bredt udvalg af film i diverse stilarter, så det er sikkert, at der er noget for enhver smag. Til dem der elsker dyr, viser vi ’Hugo og Holger’ og ’Min lille hund Mester’ – to film der handler om venskab og kærlighed mellem mennesker og deres kæledyr. Hvis man er mere til dans kan man se ’Ballerina’, om tre små ballerinaer der tumler og laver lidt sjov med alle. Udover disse kan man opleve ’Min oldefars historier’, hvor en lille dreng forsøger at bygge sin helt egen sæbekassebil, inspireret af Oldefar.

Børnebiffen: Kvalitetsfilm for de mindste
 

Den Lille Kulturnat
Vær med, når vi endnu engang byder velkommen til Den Lille Kulturnat: Kulturnatten, som du kender den med et væld af sjove og spændende arrangementer, men for børn. Deres voksne er selvfølgelig også velkomne. I caféen er der kanelsnurre-værksted med Meyers, og i biografen viser vi en række skønne film, hvor bl.a. en ivrig blæksprutte også prøver kræfter med bagværket. 

Den Lille Kulturnat fredag den 13. marts kl. 16.00-20.00
 

Læs mere om Cinemateket i marts på cinemateket.dk.

Tid: marts 2020
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412