Cinematekets program i november

November og december fyldes blandt andet af poetiske mesterværker fra belgiske Chantal Akermans og senegalesiske Ousmane Sembènes sikre hænder. Desuden giver vi plads til skildringer af Spaniens vidt forskellige regioner og byer igennem en række genremæssigt forskellige film under festivalen ’Spanske Filmuger’. Vi begiver os videre, ud på en undergangsrejse, når vi med serien “100 års undergang” sætter fokus på, hvordan forskellige forestillinger om dommedag har præget filmhistorien de sidste hundrede år. Som altid er verdens undergang nær? November og december i Cinemateket bliver kort sagt en poetisk, opløftende, flamencodansende og dommedagsprofetisk måned, som byder på rejser både ud i verden og ind os selv.

Serier og festivaler

Ousmane Sembène - med kameraet som våben

1960’erne så fødslen af en ny og autentisk afrikansk filmkunst efter, kontinentet havde opnået sin uafhængighed fra de gamle europæiske kolonimagter. Frontfiguren var senegalesiske Ousmane Sembène (1923-2007), der i dag er kendt som ’faderen af afrikansk film’, og det er ham, vi hylder med denne serie. Håbet var for Sembène at finde ind til kernen af en afrikansk kultur, renset for fremmed indflydelse, europæisk såvel som arabisk. Og i hans allersidste film er det ældgamle animistiske kræfter, der skal redde samfundet som sådan.

Ousmane Sembène - med kameraet som våben 8. november - 26. december


Chantal Akerman - essayfilm fra nær og fjern

Som filmskaber spændte belgiske Chantal Akerman (1950-2015) bredt – så bredt, at det faktisk er vanskeligt at sige, hvor man skal begynde. Vi sætter derfor fokus på dokumentarerne: Essaylignede film om verdenen og filmskaberens position heri. Akerman taler om sig selv, sine oplevelser og indtryk, sin jødiske identitet og forholdet til moren, der var holocaustoverlever. Filmene udspiller sig overalt, og et betagende talent for at skildre tid, rum, nærhed og afstand – og et godt blik på det omkringliggende samfund – gør dem dybfølte, vedkommende og relevante.

Chantal Akerman - essayfilm fra nær og fjern 11. november - 27. december

 

Spanske filmuger - Spanien rundt

¡Bienvenidos! Kom med på en farverig rundtur i Spanien med årets Spanske Filmuger. Ikke blot geografisk, men også historisk og genremæssigt kommer filmudvalget vidt omkring: Et tyrefægter-eventyr fra 1920’ernes Sevilla, et borgerkrigsdrama fra Salamanca, en hårdkogt krimi fra transitionsperiodens Andalusien, et melodrama fra 1980’ernes Madrid, socialrealisme fra Vigo i 00’erne og en spøgelseshistorie fra Zaragoza-provinsen. ¡Vamos!

Spanske filmuger - Spanien rundt 4. november - 29. december

 

100 års undergang - fremtidsangst og dommedag på film

Cinemateket genbesøger i november-december det sidste århundredes undergangsscenarier på film. Altings endeligt er godt stof. Forestillingen om, at intet længere er, pirrer, undergangen skræmmer, men fascinerer også så stærkt, at menneskeheden gang på gang har mødt sit endeligt på det store lærred de sidste hundrede år. Vel mødt til 100 års undergang!

100 års undergang 17. november - 30. december

Events

 

Krig og fred - syv timers Tolstoj med vodka, borsch, kaffe og kage

Den 14. november har Cinemateket premiere på Mosfilms restaurerede version af det legendariske storværk ’Krig og fred’. I første pause serverer vi kaffe og kage og i anden pause en portion russisk rødbedesuppe med grovbrød. Bondartjuks ‘Krig og fred’ har et utal af handlingstråde, hvert billede er en nydelse, og persongalleriet er bredt som bogens. Resultatet er et fascinerende hovedværk i international filmkunst – og en oplevelse for livet.

Krig og fred lørdag den 14. november

 

Kapuscinski, krig og eventyr - film og foredrag om journalist-ikon

Den polske globetrotter Ryszard Kapuscinski (1932-2007) var en berømt og berygtet storyteller – journalist, forfatter og poet i én skikkelse. Fra 1964 og langt op i 70'erne rapportede han fra fra krige og konflikter over det meste af verden. Ud over foredraget om Kapuscinski vil journalist Anne Lise Andreasen kort introducere 'Another Day of Life' med fokus på dens hybridform - og på hvordan animation på godt og ondt er blevet det nye sort inden for dokumentarisme.

Kapuscinski, krig og eventyr onsdag den 11. november

 

Cyklus om kærlighed - ægteskabet

I samarbejde med Gyldendal inviterer vi til talk og film. Aftenens tema er ’Ægteskabet’. Inden vi ser Ingmar Bergmans 'Scener fra et ægteskab' (1972), taler aftenens vært, Mikkel Frey Damgaard, med forfatter Dorthe Nors om Bergmans erindringsværk 'Laterna Magica', som hun har skrevet efterordet til.

Cyklus om kærlighed - ægteskabet søndag den 22. november

 

Månedens Film i november: Secret Ingredient

 

Sort humor og socialrealisme mødes i ’Secret Ingredient’, Månedens Film i november.

”En forrygende morsom, bevægende og stramt komponeret sort komedie,” skrev branchebladet Variety om Gjorce Stavreskis nordmakedonske debutfilm ’Secret Ingredient’. Der er en stærk social dimension i Stavreskis film, produceret i et land i konstant politisk og økonomisk omvæltning og hvis politiske ledere spenderer millioner på neoklassiske monumenter i den vedvarende konflikt med Grækenland, samtidig med at landets hospitaler og sociale institutioner er ude af stand til at opfylde befolkningens mest basale behov.

Månedens film i november: Secret Ingredient 12. - 18. november

Familie- og børnefilm

Børnebiffen - kvalitetsfilm for de mindste

Film for de 3-7-årige filmelskere hver onsdag til fredag kl. 10.00 og 11.00 – samt lørdag og søndag kl. 11.15 og 12.30. På hverdage er Børnebiffen gratis for alle gæster. I weekender og ferier er billetprisen 30 kr. Du kan blandt andet se den korte, ordløse tegnefilm ’Snemanden’, der har henrykket børn såvel som voksne siden premieren i 1982, og ved 30-års-jubilæet blev den fejret med fortsættelsen ’Snemanden og snehunden’. Se begge film i ét stræk i vores julede Børnebiffen Special den 5., 12. og 19. december.

Børnebiffen - kvalitetsfilm for de mindste

 

Familiebiffen - gode film for større børn og voksne

Tag din mor, far eller bedstemor i hånden og kom ind og se en af vores gode familiefilm. I september viser vi blandt andet serien “Tim Burton - de makabre mærkværdigheders mester”, hvor vi hylder Tim Burtons bizarre filmværk. Du kan også tage familien med på juleudflugt og se Charlie Chaplins mindeværdige og morsomme komedie 'Cirkus' fra 1928. Filmen kan ses af alle aldre - ‘Cirkus’ var Ingmar Bergmans yndlingsfilm! - og vises både den 20. december kl. 16.45 og den 23. december kl. 16.30. Hvis du ikke kan få julehygge nok, kan du den 5. december opleve den skønne juleklassiker 'Far til fire i byen – til julebal i nisseland’ med fællessang. Dét og meget mere kan du og ungerne være fælles om i Cinemateket!

Familiebiffen - gode film for større børn og voksne

Hodja børnefilmklub

Hodja er en ny filmklub i Cinemateket for børn mellem 8 og 11 år. Den er skabt i samarbejde med dedikerede og filmklub-erfarne ildsjæle og samler børn om filmoplevelser af høj kvalitet. Vi ønsker at udfordre børns filmoplevelser og give dem mulighed for at reflektere over film på nye måder. I Hodja kombineres alle filmvisninger med 45 minutters kreativ optakt, vi anmelder filmene – og bagefter inviterer vi til at hænge ud i Asta Bar med gratis saftevand, tegnegrej, puder og tæpper i ægte Hodja-stil. Der er garanti for nye venner, ny viden – og ting, du ikke finder på YouTube. Prisen er 200 kr. for sæsonens fire arrangementer, der typisk ligger søndag fra kl. 12.00 til ca. 16.00. Dit medlemskab er personligt.

Hodja børnefilmklub

 

Læs mere om Cinemateket i november på cinemateket.dk.

Tid: November – december 2020

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K

Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412