CPH PIX er lige om hjørnet – guide til de mest seværdige film

Frem med kalenderen! CPH PIX løber af stablen fra slutningen af denne uge, så få dig et overblik og læs om nogle af redaktionens favorit-film og –events. Kom og oplev lokale menuer og film fra andre lande til vores Tyske-, Georgiske-, og Belgiske dage – eller tag med på en rejse over Atlanten, og oplev familiedramaer fra Latinamerika.

Nationale filmdage i Cinemateket

CPH PIX sætter traditionen tro fokus på en række lande med gode film og lækre lokale specialiteter – i Cinemateket går turen til Tyskland, Georgien og Belgien:

Tysk dag 
I samarbejde med Den Tyske Ambassade, Goethe-instituttet & German Films inviterer vi torsdag den 27. september til at komme og opleve den famøse tyske kvalitet, med lokale ”leckerbissen” og tre filmvisninger: Dramaet ’Tiger Milk’ handler om et usandsynligt slyngvenskab mellem tyske Nini og iranske Jameelah, som oplever hvor hårdt det kan være at blive voksne. 
I ’To Minutters Stilhed’ opstår der et neglebidende drama, da en østtysk gymnasieklasse i 1956 beslutter sig for at holde to minutters stilhed i kølvandet på et ungarsk oprør: Et stille oprør, som DDR naturligvis ikke tolererer, og eskalerer til et større politisk- og menneskeligt dilemma. 
I ’Styx’ følger vi lægen Rike, som er i færd med at krydse Stillehavet i sin store sejlbåd. Efter en storm på havet, vågner hun op ved siden af en faldefærdig fiskekutter, fyldt til randen med desperate flygtninge. En benhård fortælling som gennemsyres af kontraster og refleksioner om ikke kun vestlige privilegier, men også basale menneskerettigheder.

'To minutters stilhed'

Georgisk dag 
I samarbejde med Den Georgiske Ambassade inviterer vi fredag den 28. september til lokale delikatesser fra landet i det sydlige Kaukasus, med to filmvisninger til følge:
Vi indleder dagen med den hjerteskærende 'Horizon' – en tragisk fortælling om sorg og selvdestruktion, fortalt i smukke frostklare billeder. Filmen fokuserer på Giorgis depressive spiral, efter bruddet med hans hustru Ana. Ved en lille landsbyflække isolerer Giorgi sig, overbevist om at Ana en skønne dag vil vende tilbage til ham. Men uge efter uge svinder håbet længere og længere ned i det modløse dyb. 
I en anden boldgade viser vi den underholdende og surrealistiske 'Scary Mother' om livet som mor, menneske og kunstner. Husmoderen Manana har længe brændt for at skrive sin debutroman færdig, selvom hendes brovtende mand blot affejer det som en dille. Men helvede bryder løs, da Manana en skønne dag begynder at læse op fra sin roman ved spisebordet. Familien og publikum kan kun sidde måbende og tåkrummende tilbage.

Belgisk dag 
I samarbejde med Den Belgiske Ambassade inviterer vi lørdag den 29. september til at smage på ”lekkerer lokale delicatessen”, samt to filmvisninger fra chokoladens hjemstavn. ’Keep Going’ fokuserer på det anstrengte familieforhold mellem en mor og en søn, som lige er blevet smidt ud af skolen. Gennem en road trip-lignende tur gennem Kirgisistan, kommer sønnen Samuel tættere på moderen og familiens rødder. Q&A med instruktør Joachim Lafosse efter visningen. Senere viser vi den varme socialrealistiske ’Our Struggles’, der omhandler en karrierefokuseret far, hvis hustru forsvinder fra den ene dag til den anden, og efterlader ham med to unger, uvished og madpakker, der ikke smører sig selv.

'Keep Going'

¡Besos y Bastardos!

Det har været et solidt år for latinamerikanske produktioner, og det kan mærkes på programmet. Cinemateket viser hele ni film fra det latinamerikanske, der spænder vidt og bredt med deres form og indhold. Fælles for de fleste er dog deres politiske opråb eller tematik om familiebånd. Et godt eksempel er brasilienske ’Loveling’ – en oprigtigt hjertevarm film, som ikke forfalder til billige feel-good klichéer i dens portrættering af en families stille opbrud. Gå ikke glip af filmen og efterfølgende Q&A med producer Tatiana Leite. 
I den mere mystiske ende kan du også se argentinske ’Murder Me, Monster’ – en nærmest sort komedie om en efterforskning af en række mærkværdige mord, som tager mere og mere surrealistiske drejninger. Som en anden agent Dale Cooper fra ’Twin Peaks’ må Detektiv Cruz drage dybt ind i gerningsmandens (eller gerningsmonsterets) sind for at løse mysteriet. Efter filmen er der Q&A med filmens instruktør, Alejandro Fadel.

'Loveling'

Masters of Cinema

Der er mange lovende nye skud på instruktørstammen i PIX, men der er bestemt også gensyn med nogle af industriens største spillere. Oplev den nyeste film fra den nu 87-årige franske legende Jean-Luc Godard, ’The Image Book’. Godard er bestemt ikke færdig med at skabe nye bølger i filmverdenen, og juryen i Cannes var decideret nødt til at finde på en ny kategori af filmpriser (Special Palme d’Or) for at omfavne Godards seneste opus. Manden har skabt filmhistorie i mange år, og formår stadig at vende op og ned på hvad (vi tror), film er.
Paul Schrader er bestemt én af de helt tunge drenge inden for filmverdenen. Manuskriptforfatteren til bl.a. ’Taxi Driver’ og ’Raging Bull’ er tilbage i topform med hans nyeste film ’First Reformed’. Ethan Hawke spiller forrygende i hovedrollen som en samvittighedsplaget præst i dette uforudsigelige drama, der nærmest kan beskrives som en actionfilm af Ingmar Bergman. Men instruktøren hedder Schrader, og han har sjældent været bedre.

'First Reformed'

Rabatter og medlemsfordele

Som medlem af Cinemateket skal du ikke bekymre dig for meget om pengepungen under CPH PIX: Som medlem får du nemlig 20 % rabat på alle ordinære visninger og du kan endda gratis medbringe en ledsager til ordinære visninger før kl. 17 på hverdage. Ligeledes kan du få 20 % rabat på alle ordinære visninger hvis du er studerende (ved fremvisning af gyldigt studiekort), eller hvis du har rundet de 65 år.

Tid: 27. september - 10. oktober
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København
Billetter: 95 kr. Til events kan der gælde særlige priser. Køb billetter på cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.