East by Southeast - nye film fra Øst- og Mellemeuropa

NYT FRA "NABOLANDENE". Onsdag den 3. oktober præsenterer vi festivalen EAST BY SOUTHEAST, der byder på 12 nye værker fra Øst- og Mellemeuropa. Festivalen åbner med filmen 'Courage' som instruktøren, Greg Zglinski, introducerer. Herefter kan du se alt fra film som 'Vegetable Cannibal’, der handler om en amoralsk, kroatisk gynækolog til prisvindende, polske animationsfilm.

Lær dine naboer bedre at kende

Mange danskere besøger fjerne, eksotiske lande som Thailand, Vietnam og Mexico, men ved samtidig meget lidt om dagliglivet i Letland, Polen eller Rumænien. Formålet med festivalen East By Southeast er at give et dansk publikum mulighed for at stifte bekendtskab med filmproduktionen i vores europæiske ’nabolande’ og med deres kultur og historie.

12 nye værker

Cinemateket præsenterer under festivalen 12 nye fiktions- og dokumentarfilm fra Øst- og Mellemeuropa, lige fra det gribende drama ’Black Thursday’ (2011) – om opstanden i Gdynia i 1970 – til dokumentarfilmen ’The Boy Who Was a King’ (2011), der er et indfølende portræt af den karismatiske bulgarske kong Simeon, der i 2001 vendte tilbage til sit hjemland og blev premiereminister.

Amoralsk kroatisk gynækolog og polsk animation

På programmet er også den helt nye kroatiske film ’Vegetarian Cannibal’, der er baseret på en autentisk historie om en ambitiøs og amoralsk gynækolog i Zagreb. Filmen vil blive introduceret af instruktøren Branko Schmidt. Ydermere vil der være mulighed for at opleve den rumænske nybølgefilm ’Morgen’, samt stifte bekendtskab med den verdensberømte polske animationsfilm når vi, lørdag den 6. oktober, præsenterer 12 nye, korte animationsfilm for voksne.

Festival-åbning med ’Courage’ og besøg

Festivalen åbner onsdag den 3. oktober med det polske drama ’Courage’, hvor filmens instruktør, Greg Zglinski, vil være til stede. ’Courage’ forløser sin Kieslowski-tematik omkring mod, ansvarsfølelse og anstændighed igennem skarpt optrukne scenarier, et kompromisløst manuskript og stærkt skuespil. Efter filmen bydes der på øst- og mellemeuropæiske forfriskninger i Asta Bar.

East By Southeast er arrangeret i samarbejde med de deltagende ambassader.

Særarrangementer under festivalen:

3. oktober kl. 19.00: ’Courage’ med instruktørbesøg og reception
6. oktober kl. 14.00: Polsk animationsfilm med introduktion (på engelsk) af den polske filmkritiker Martyna Olszowska.
7. oktober kl. 14.00: 'Barzakh' med instruktørbesøg og debat.
7. oktober kl. 16.30: 'Vegetarian Cannibal' med instruktørbesøg og reception.
14. oktober kl. 16.00: 'Mothers' med et glas vin efter filmen.

Tid: Oktober måned
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf.3374 3412