Eksperimentalfilm og snigpremiere på ’Sandheden om mænd’

Onsdag den 29. september viser Cinemateket samtlige film af avantgardisten Maya Deren. Fredag den 1. oktober kan Cinematekets medlemmer komme til forpremiere på Nikolaj Arcels ’Sandheden om mænd’

Maya Deren – avantgardens moder

Onsdag den 29. september viser Cinemateket samtlige færdiggjorte film af eksperimentalisten Maya Deren samt ’Divine Horsemen: The Living Gods of Haiti’, der blev færdiggjort efter hendes død.

Med en baggrund som danser og koreograf og et virke som både fotograf, instruktør, filmteoretiker og forfatter var ukrainskfødte Maya Deren en alsidig kvinde.

Mange kender det ikoniske billede af en kvinde, der med håndfladerne placeret på en rude kigger drømmende og fjernt ud. Det billede er fra en af de mest sete eksperimentalfilm nogensinde – Maya Derens ’Meshes of the
Afternoon’. Filmen var kun starten på Derens produktion, der med en drømmeagtige opløsning af tid og sted, og fokus på ritualet og bevægelsen, har gjort hende til en af de centrale figurer i den amerikanske eksperimentalfilms historie.

Voodoo


Maya Derens interesse for ritualet udviklede sig til en stærk optagethed for voodookulturen på Haïti, som hun besøgte adskillige gange. Hun arbejdede i en årrække på en film om emnet, men færdiggjorde den aldrig. Den blev senere gjort færdig af hendes eksmand Teiji Ito og dennes kone Cherel Ito, med delte meninger til følge – var det nu sådan, Maya Deren havde ønsket filmen? Døm selv onsdag den 29. september kl. 18.45, når vi dedikerer en aften til avantgardens moder. Forpremiere på ’Sandheden om mænd’


Fredag den første oktober kl. 19:00 har vi forpremieren for Cinematekets medlemmer. Oplev Nikolaj Arcel seneste film når vi viser ’Sandheden om mænd’.

Nikolaj Arcel debuterede som spillefilminstruktør i 2004 med den politiske thriller "Kongekabale", som blev set af 550.000 biografgængere. Filmen modtog bl.a. Publikumsprisen på Copenhagen International Film Festival samt en Bodil-statuette.

Jagten på mening

Mads (Thure Lindhardt) flytter i hus med sin dejlige kæreste Marie (Tuva Novotny), men bliver pludselig ramt af tvivl. Er dette meningen med livet? Er alle drømme udlevet? Er han rigtig lykkelig? Han smider, hvad han har i hænderne, flytter fra Marie og kaster sig ud i en desperat jagt efter at indfri de store drømme, en jagt på meningen med livet og den eneste ene. Filmen fik fem ud af seks stjerner i filmmagasinet Ekko.

Inden filmen taler Informations filmredaktør, Christian Monggaard, kl. 17.00-18.30 med Nikolaj Arcel i Informations kantine, Store Kongensgade 40C. Tilmelding til dette arrangement på tilmelding@information.dk. Der er gratis adgang til samtalen.