Hjemme-Cinemateket

Mangler du film-talks, filmanbefalinger og gode streaming-tips derhjemme? Her har vi samlet online-aktiviteter, du kan nyde fra sofaen. God fornøjelse i Hjemme-Cinemateket!

Cinemateket på YouTube

Truffauts 'Jules og Jim': Talk og film

Kom bag om François Truffauts berømte nybølgefilm 'Jules og Jim' (1962), når lektor emeritus, filmforsker og forfatter Peter Schepelern her giver en indføring i filmen. 

Se selve filmen 'Jules og Jim' på Filmstriben.

Talks om afrikansk film

Half of a Yellow Sun: Talk om Chimamanda Ngozi Adichie og nigeriansk historie ved Bodil Folke Frederiksen (Roskilde Universitet.


Ousmane Sembène: Talk om 
'faderen af afrikansk film', Ousmane Sembène, og vestafrikansk film ved Awa Konaté -  kurator og grundlægger af Culture Art Society.  

Kvinder uden mænd: Iran-talk

Se Iran-talk om Sharhnush Parsipurs roman ’Kvinder uden mænd’, Shirin Neshats filmatisering af romanen og Iran i historisk perspektiv.

Romanens danske oversætter, Nazila Kivi, er her i samtale med Iran-ekspert Rasmus Christian Elling, forfatter til ’Irans moderne historie'. Cinematekets programredaktør Rasmus Brendstrup er moderator.

Se også video-introduktion ved programredaktør Rasmus Brendstrup HER

Flere talks på YouTube

Film-talks på Facebook

'Mulholland Drive': Film og introduktion

David Lynch lavede med ’Mulholland Drive’ en film, der er blevet elsket af millioner - og har voldt hovedbrud hos lige så mange!

Se video-introduktion ved Andreas Halskov, vært for mange Cinemateket-events gennem tiden og forfatter til bl.a. bogen ’Paradoksets kunst – om David Lynch og hans film’.

Se selve filmen på Filmstriben

'Tree of Life': Film og introduktion

Den storroste - og også omdiskuterede - Gulpalmevinder fra 2010 er skabt af den filosofisk anlagte veteran Terrence Malick ('Den tynde røde linje', 'Badlands' og mange flere). Det er et usædvanligt billedstærkt og poetisk værk, der rækker fra dinosaur-tiden og ind i evigheden!
 
Se video-introduktion til 'Tree of Life' ved forfatter Karen Fastrup, der senest har fået stor opmærksomhed for sin roman 'Hungerhjerte'. Erindring og sansning er centrale begreber i den selvbiografiske roman - akkurat som de er det i 'The Tree of Life'. Varighed: 15 min.

Se selve filmen på Filmstriben.

'Force Majeure': Film og introduktion

En lavine rammer restauranten, hvor en lykkelig familie spiser, og familiefarens uventede flugt (uden familien!) ryster alvorligt familieharmonien.  

Se introduktion til filmen instruktør Katrine Wiedemann (bl.a. 'Fruen på Hamre', 'Viceværten' (2012) og utallige teaterstykker).
Bemærk, at der er visse spoilere, så hvis man foretrækker, kan man vælge at se filmen først og talk'en bagefter. Varighed: 16 minutter. 

Se selve filmen på Filmstriben.
 

'Holy Motors': Film og introduktion

Med den fascinerende 'Holy Motors' sprænger Leos Carax (’De elskende fra Pont-Neuf’) sig med en rasende energi tilbage til et filmisk år nul og bider tilskueren i struben som en glammende hund.

Programmedarbejder Peter Christian Rude introducerer her filmen med et oplæg om en af fransk films helt store skuespillere, Michel Piccoli, som medvirker i filmen.

Se selve filmen på Filmstriben.

 

Filmanbefalinger

Stream derhjemme

Vi anbefaler løbende kvalitetsfilm, som du kan streame derhjemme. Her har vi samlet en god portion filmanbefalinger med links og omtaler, så du kan finde inspiration til, hvad du skal se næste gang!

Der er links til en varieret buket af film som 'Burning', 'Waltz with Bashir' og 'Fish Tank' samt film af instruktører som Tarkovsky og Almodóvar. Og flere endnu...  

Danske stumfilm

Filminstituttet er i gang med at digitalisere hele den danske stumfilmarv. Indtil videre er godt 100 film lagt online, og du kan se dem gratis på Stumfilm.dk. Klik ind på sitet, og dyk ned i temaer om Asta Nielsen, korte farcer eller krigsfilm.

 

Tema: Dansefilm

Filmstriben har et særligt tema om danseglæde, der er som skabt til hjemmedage og -aftener i vintermørket.

Vi anbefaler særligt varmt følgende titler: 

Der er virkelig noget for enhver smag. Selv Gaspar Noes CLIMAX, som stemningsmæssigt er i en HELT anden boldgade, ligger her. 
 

Almodóvar-tema

Vi håber at kunne genoptage vores afbrudte Spanske Filmuger fra december 2020 engang i det nye år. Indtil da denne varme anbefaling: Filmstriben giver gratis adgang til 10 film af den spanske mesterinstruktør Pedro Almodóvar. Filmene spreder sig jævnt over hele karrieren – fra vilde Madrid-eskapader først i 80’erne, over genre-eksperimenter og kvindeportrætter a la ’Kvinder på randen af et nervøst sammenbrud’, til den eftertænksomme og selvbiografiske ’Smerte og ære’ fra i fjor. 

SE LISTEN - OG FILMENE - HER PÅ FILMSTRIBEN 

BONUS-TALKS:

I forbindelse med premieren på ’Smerte og ære’ i 2019 gæstede Almodóvar en række filmfestivaler. Oplev her to veloplagte, informative og rørende Q&A-sessions fra hhv. London og New York, sidstnævnte i selskab med skuespilleren Antonio Banderas.

Pedro Almodóvar on Pain and Glory | BFI Q&A

Pedro Almodóvar and Antonio Banderas on Pain and Glory | NYFF57

I 2016 besøgte tidsskriftet The New Yorker Pedro Almodóvar i Madrid, hvilket resulterede i en af tidsskriftets legendariske portrætartikler, der, med udgangspunkt i et konkret møde og en konkret anledning (filmen ’Julieta’), får tegnet et levende billede af kunstnerens hverdag, samt opridset hele hans karriere og liv, og viderebragt en skøn række øjenåbnende citater om film og historiefortælling direkte fra mesterens egen mund.

Læs portrætartiklen HER. 

 

Hvis du ser links, der ikke virker eller ikke længere er aktuelle, er du velkommen til at sende en mail til johannesn@dfi.dk.