Ny sæson i Cinemateket – med Open Air-tyvstart 30.-31. juli

PROGRAM. Cinemateket holder ferielukket, men åbner den nye sæson 1. august – bl.a. med skæve sommerfilm fulde af skarpladte revolvere, spansk censur-snigløb, Portugals filmsjæl António Reis og besøg af Nils Malmros. Der er kickstart på sæsonen allerede 30.-31. juli, nemlig med Open Air Gys i Kgs. Have. Det er lige overfor Cinemateket – og der er fri entré.

Open Air Gys i Kgs. Have

30. og 31. juli rykker Cinemateket ud under åben himmel i Kgs. Have. Se Stanley Kubricks klassiker ’Ondskabens hotel’ (’The Shining’) i nyrestaureret udgave og ’Stoker’ – den første amerikanske film af festival-darlingen Park Chan-wook.

Der er fri entre til begge Open Air-arrangementer, og der er mulighed for at købe mad og drikke begge aftener: Restaurant SULT serverer tapas, sandwiches, vin og kolde øl.

Chill-musik og hygge på plænen fra kl. 16.00. Forfilm kl. 21.45. Filmstart kl. 22.00.

Open Air Gys i Kgs. Have: 30. og 31. juli

Sol, sommer, strand … og skarpladte revolvere - og noget i vandet!!!

Nyd en stribe skæve sommerfilm med forrygende underholdningsfaktor, herunder den uhøjtidelige ’Sharktopus’ (forløberen for kulthittet ’Sharknado’), gangsterdramaet ’Sonatine’ af Takeshi Kitano og Harmony Korines omtalte close-up på amerikansk ungdomskultur, ’Spring Breakers’.

Sol, sommer, strand …: 1.-28. august.

Filmen vs. Franco – da spansk film snigløb censuren

Luis Buñuel, Luis García Berlanga, Juan Antonio Bardem og Carlos Saura var i 1955 med til at skabe en ny skole inden for spansk film. Filmene blev moderne i substans og æstetik, og inspirationen kom fra den italienske neorealisme og senere Godard og Truffaut. Kom til gratis åbningsforedrag om Franco, fascisme og film ved historiker Morten Heiberg fra Københavns Universitet den 2. august kl. 20.30 samt filmintroduktion til ’The Hunt’ ved seriekurator, cand.mag. Maria Christine Dixen den 16. august kl. 18.30.

Filmen vs. Franco: 2.- 31. august.

Nils Malmros og Cinemateket hylder folkeskolens 200 år

Vores allesammens folkeskole fylder 200 år. I den anledning præsenterer Cinemateket en række visninger af Nils Malmros' erindringsfilm ’Lars Ole, 5c’ og ’Kundskabens træ’. Malmros introducerer sidstnævnte ved visningen den 7. august kl. 19.15.

Malmros og skolen: 7.-28. august.

’Point Blank’ - Restaureret

Snyd ikke dig selv for John Boorman's noget nær perfekte thriller ’Point Blank’. John Boorman's mesterstykke med Lee Marvin i hovedrollen er stadig lige fængslende, og widescreen-billederne står skarpere og mere farvestærke end nogensinde i denne restaurerede kopi. Første visning 7. august kl. 19.00.

’Point Blank’ – Restaureret: 7.-27. august.

King Lear på Kronborg – mere film under åben himmel

Bliv en del af den særlige Kronborgstemning når intriger, forbudt kærlighed, forfængelighed, magt, humor og had fylder slotsgården. Den 9. august kl. 21.00 præsenterer HamletScenen i samarbejde med Cinemateket og CPH PIX Shakespeare-filmen ’King Lear’ (1971), instrueret af Peter Brook. Læs mere og bestil billetter på hamletscenen.dk.

King Lear på Kronborg: 9. august 21.00.

António Reis – Portugals sjæl

António Reis (1927-91) er næsten ukendt uden for Portugals grænser, men i hjemlandet har han kultstatus som en visionær instruktør og en elsket lærer og mentor. Reis’ lyriske stil er ikke mindst fremtrædende i mesterværket ’Trás-os-Montes’, der er en søgen efter ’sjælen’ i Portugals kultur og historie.

Tag således til den Iberiske halvø og en helt særlig filmtradition, når Cinemateket viser fire af Reis’ centrale værker – og mød desuden Reis’ tidligere studerende, filmproducenten Joaquim Sapinho, der vil berette om sin mentors betydning for portugisisk film i forbindelse med visningen af ’Trás-os-Montes’ 14. august kl. 19.00.

António Reis – Portugals sjæl: 14.-31. august.

Martin de Thurah fortolker Hopper – kunstfilm møder filmkunst

Den visionære danske filmmager Martin de Thurah har lavet en vildtvoksende kunstfilm inspireret af Edward Hopper-maleriet ’Cape Cod Evening’ (1939) – optaget i Mexico og ikke uden et vist slægtskab til Carlos Reygadas’ blanding af rå realisme og drømmelogik. Filmen er en del af den internationale Hopper-antologi ’Hopper Stories’, som cinemateket præsenterer to gange i august. De Thurah fortæller om projektet og sit syn på Hopper i forbindelse med visningen den 16. august kl. 18.45.

’Hopper Stories’: 9. august kl. 21.15 og 16. august kl. 18.45 (med introduktion).

Tid: Cinemateket i august. 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12